На головну    

 Чорний лелека - Біологія і хімія

Вид: Ciconia nigra (Linnaeus, 1758)

Зовнішній вигляд. Це великий птах: загальна довжина її досягає 120 сантиметрів, довжина крила - 63,5 сантиметра, плюсна 24 сантиметрів, а дзьоб 22,5 сантиметра. Вага дорослого лелеки близько 4 кілограмів. Всі оперення біле, тільки махові пера, частина криють крила і довгі плечові - чорні. Ноги і дзьоб червоні, як і радужина очі. Що стоїть лелека має у висоту; більше метра. У польоті шия і ноги витягнуті.

Польові ознаки. Крупна контрастно пофарбована птах. Довжина крила 540 мм, маса близько 3 кг. Голова, шия і вся спинна сторона чорні з зеленуватим і мідно-червоним металевим відлив-вом; низ білий, добре видно при польоті птаха. Біле черево добре відрізняє лелеки від чорного журавля, у якого до того ж вся шия і голова білі. Дзьоб, ноги, голе пляма біля очей і на вуздечці яскраво-червоні. Восени дзьоб і ноги стають бурими. У молодих птахів верх бурий. Щоб злетіти, лелека спершу розбігається по землі. У польоті витягує шию, відкидає назад ноги, крилами махає повільно і глибоко. Часто ширяє високо над лісом. Мовчазний птах. Дорослі іноді неголосно тріщать дзьобом, часто б'ючи нижньою щелепою про верхню. Може видавати неголосні звуки на зразок «че-ли» або «чи-лін» (Спангенберг, 1951). Молоді лелеки пищать. Дуже обережний. При наближенні людини відлітає, кидаючи гніздо з яйцями і пташенятами (Сироечковскій, Рогачова, 1995).

Поширення. Спорадично поширений від південних кордонів краю до р. Подкаменна Тунгуска (62 ° 15 'пн.ш.). Відомі знахідки гнізд і зустрічі птахів у гніздовий період в Енисейской районі на притоках Єнісею - річках Кас, Тис, Кеть, Велика і Мала Кеть (Рогачова, 1988; Сироечковскій та ін., 1995; Прокоф'єв, Баранов, 1996). Як гніздяться вид відзначався по р. Ангарі (Кежемского многоостровье і в нижній течії на правих притоках Велика і Мала Мурожная), в нижній течії р. Чуна і на річках Усолка і кайт. Також відомі кілька зустрічей чорного лелеки по Нижньому Пріангарья: в середній течії р. Мура в околицях с. Ірба (гніздиться пара), по р. Абан, дві пари лелек відзначені на р. Кова - вище Камкамборского порога і в околицях с. Карамишева. Більш звичайні зустрічі цього виду в середній і нижній течії р. Чадобец. Так, на ділянці заплави цієї річки від с. Юрохта до сел. Ленінський в середині серпня 1995 зареєстровані три сімейних групи (9 особин). По р. Ангарі двох одиночних птахів зустрічали у північно-східній частині о-ва Тургенєв. У районі Кежемского многоостровья, на мілководдях, у островів Велика і Мала Ірінда в серпні спостерігається скупчення птахів чисельністю до 35 особин. Протягом серпня 1995 сімейна група з 5 птахів трималася на р. Ангарі, поблизу гирла р. Верхня Кежма. В околицях сел. Мотигино і на Пашинський болотах відмічені дві поодинокі особини (Ємельянов та ін., 1996). Зустрічався в Пировське, Большемуртінском районах (Прокоф'єв, Баранов, 1996). Досить часто спостерігається по р. Чулима (Блінов, Блінова, 1991). Поодинокі птахи відзначалися на р. Четь Тюхтетского району. Більше звичайний чорний лелека по долинах гірничо-тайгових річок Саян, Прісаянья і Кузнецького Алатау (Прокоф'єв, Баранов, 1996; Белянкин, 1984). Гніздиться по річках Казир, КІЗІРІЯ, Тубе, Амил і його притоках - Тюхтет, Шадатьа, Копи і Кандата. На місце гніздування відзначений в долині Великого і Малого Кебеж, на р. Перше, в гирлі р. Листвянки, по р. Ус. Зустрінутий в Гагульской улоговині (Лаптьонок, Байкалов, 1992; Прокоф'єв, Баранов, 1996). Поодинокі птахи регулярно спостерігалися по річках Казир-Сук, Джой, Кантегир. Чорний лелека досить звичайна гніздиться птах в долинах річок агуле, Кунгус, в басейні Мани і її приток - Мина, Крол, Азибей, Колба (Полушкин, 1988). У Кузнецькому Алатау пари чорних лелек відзначені у верхів'ях річок Уса, Верхня Терсь, Томь, Мрассу. Поодинокі птахи і одна пара зустрінуті на річках Білий і Чорний Іюс і його притоках - Харатас, Туралиг і Піхтерек, а також на річці Кия (Прокоф'єв, Баранов, 1996). У Саяно-Шушенского водосховища чорні лелеки гніздяться на берегових уступах скель. Слід відзначити повну відсутність чорного лелеки у верхній течії р. Кана, від правої притоки р. Тукші і вище. У нижній частині Канській улоговини кілька пар спостерігалися в межах верхньої ділянки Середнього Кана. Тут, біля виходу річки на рівнину (район сіл Кан-Оклер і Орье), в середині серпня відзначені дві сімейні групи по 5 і 3 особини. Пари чорних лелек відзначені на Агашульскіх (басейн р. Рибної) і Ашкаульскіх болотах (басейн р. Кан). Двох птахів і одиночну зустрічали в гирлі р. Агуле і в околицях Новомарііновкі (Ємельянов та ін., 1996).

Місця проживання. У гірничо-тайгових умовах чорний лелека віддає перевагу гніздитися по широким полузаболоченним і заболочених з розрідженими лісами заплавах річок і озер на висоті 500-1200 м над рівнем моря, проникає в тайгу на досить значні відстані, але гніздиться, де є стариці, заплавні мілководні озера і відкриті або з розрідженим лісом заболочені простору. Необхідні умови існування - наявність відносно спокійної води з плесами і мілинами і високостовбурний рослинність або скелі, необхідні для влаштування гнізд (Сироечковскій та ін., 2000).

Розмноження. У тайгових рівнинних районах лелеки гніздяться виключно на деревах. Статева зрілість настає у трирічному віці (Нітхаммер, 1938). Найбільш ранні терміни відкладання яєць - середина травня. У кладці 3-4 яйця білого кольору. Пташенята злітають з гнізда зазвичай в кінці липня - початку серпня. Гніздовий період від відкладання першого яйця до підйому на крило молодих триває близько 3 3,5 місяців. Осінній відліт - з середини вересня до початку жовтня (Сироечковскій та ін., 2000).

Чисельність. Експертно загальна чисельність популяції чорного лелеки в межах Красноярського краю оцінюється в 1 тис. Особин. Найбільш висока щільність населення відзначається в тайгових малопосещаемих районах Саянских гір. Так, по р. Амил та її притоках відзначено 12-14 пар, по р. Казир - 3 кубляться пари, р. КІЗІРІЯ - 2, на Можарскіх озерах - 5-6, на р. Тубі - 2, р. Мане і її притоках - 3-5, на р. Агуле - 3 пари (Прокоф'єв, Баранов, 1996).

Лімітуючі фактори. Основними лімітуючими факторами є: фактор занепокоєння в місцях гніздування птахів, господарська діяльність людини (рубка лісів, розробка корисних копалин, осушення боліт). Важливу роль в обмеженні чисельності грають низька плодючість (3-4 яйця в кладці) і слабка виживаність пташенят (середнє число пташенят у виводку 2,2), що пояснюється бідної кормової базою, і в першу чергу, земноводними, чисельність яких в гірничо-тайговому поясі завжди невелика (Сироечковскій та ін., 20

© 8ref.com - українські реферати