На головну

 Американський лебідь - Біологія і хімія

Cygnus colombianus

Загін Гусеподібні - Аnseriformes

Сімейство Качині - Anatidae

СТАТУС. Рідкісні види (III категорія)

Ареал проживання

Рідкісний вид, в Росії проходить західна межа ареалу.

Довжина крила 550-580 мм. Зона тундри.

Поширення. Гніздиться на північному сході Чукотки в районі селища Уелен - в низинах річок Уусенвеем, Утаваам, Усінвеем, а також у південній частині Колючінской губи (1, 2). Зрідка залітає на Анадир і Командорські острови.

Поза Росії поширений в тундрі і частково лісотундрі Північної Америки. Ареал виду істотно скоротився (3). Гніздиться в низинній відкритої тундрі, багатої озерами, в низинах річок.

Чисельність. У районі Уелена в 1974 - 1976 рр. в гніздовий період зареєстровано 46 зустрічей американського лебедя, однак гніздування доведене тільки для двох пар. У 1974 р в південній частині Колючінской губи зустрінутий один виводок змішаної пари американського і тундрового лебедя (1).

Лімітуючі фактори. Невідомі.

Заходи охорони. У числі інших лебедів охороняється мисливським законодавством. Спеціальні заходи охорони не разработани.Спісок літератури

Кіщинський, Флінт, Злотін, 1975

Томкович, Сорокін (у пресі)

Ісаков, Птушенко,

© 8ref.com - українські реферати
8ref.com