На головну

 Біла чайка - Біологія і хімія

Pagophila eburnea

Загін Сивкоподібні - Charadriiformes

Сімейство чайкових - Laridae

СТАТУС. Рідкісні види (III категорія)

Ареал проживання

Рідкісний, узкоареальний вигляд. Довжина крила 320-350 мм. Острови Арктики.

Поширення. Гніздова частина ареалу в Росії охоплює острови Північного Льодовитого океану по літній кордоні льодів Полярного басейну: о. Вікторія, архіпелаг Земля Франца Йосипа, о. Усамітнення в центральній частині Карського моря, архіпелаг Північна Земля - ??о-ва діабазових, о. Сєдова, п-ів Паризька Комуна, береги протоки Шокальського, мис Масивний (1 - 4). Передбачається гніздування білої чайки на півночі Нової Землі від мису Жан до Архангельської губи на заході і від мису Бажання до затоки Неупокоєва на сході (5). Однак гнізд тут поки не знайдено, а на крайньому північному сході острова від мису Карлсена до мису Иогансена, за нашими спостереженнями, в середині 1950-х рр. біла чайка в гніздовий час взагалі була відсутня. Передбачалося гніздування цього виду на о. Беннетта (о-ва Де-Лонга) і на о. Геральд. Останнім часом це ставиться під сумнів (1, 3, 6, 7).

Поза сезоном розмноження, а також у гніздовий період (холості особини) білі чайки широко кочують як в районах гніздування, так і в частинах Північного Льодовитого океану, прилеглих до Атлантичного і Тихого океанів. Вони неодноразово спостерігалися на о. Врангеля (особливо на його західному і південному побережжі), в Східно-Сибірському морі - у о. Четирехстолбового і в гирлі р. Колими, у Чукотського півострова: Колючинськая губа, Берингову протоку, Анадирський затоку, бухта Провидіння, затока Хреста (1, 5, 8 - 10). Кочують птиці відзначаються влітку також в льодах Центральної Арктики аж до 87 град. 55 'с. ш. (5). Зальоти цього виду зареєстровані на Мурманськом узбережжі, у Архангельська, на о. Діксон, в низов'ях Лени, на Камчатці, Командорських островах і навіть в глибині материка (1, 3).

Поза Росії біла чайка відзначена на Шпіцбергені, ряді островів Канадського архіпелагу, на півночі і північному сході Гренландії (1 - 3).

На місце гніздування біла чайка пов'язана зі скельними берегами арктичних островів, у яких довго тримається припай, де є лежання тюленів або моржів і де розташовані мисливські території білого ведмедя. Поселяється вона також на острівних плато, а іноді на низьких берегах. Характерно гніздування птахів невеликими скупченнями (1, 11), однак на о. ГреемБелл (Земля Франца-Йосифа) колонії досягають 50 пар, на о. Домашньому (Північна Земля) в 1930 р відзначена велика колонія цього виду (12, 13).

Біла чайка зимує в незамерзаючих частинах Північного Льодовитого океану біля кромки льодів, а також у північних частинах Атлантичного і Тихого океанів. Відзначалася чайка в кінці зими на Землі Франца-Йосипа (о. Земля Олександри), у полярній станції Нагурський, у лютому - у мису Бажання (Нова Земля) (14, 15). Шляхи сезонних міграцій практично невідомі. Інтенсивне осіннє переміщення спостерігалося уздовж південного берега о. Врангеля (8); на Північній Землі птахи летять на південь і південний захід архіпелагу (12).

Чисельність. Загальна чисельність білої чайки невідома. На о. Вікторія, в східній частині мису Кніпповіча, виявлено 200 птахів, що гніздяться (4). На о. Греем-Белл в 1981 р налічувалося 7 колоній загальною чисельністю 170 - 200 пар (13). В цілому на Землі Франца-Йосифа біла чайка - численний птах (14). У Центральній Арктиці влітку чайка звичайна (5). У великій кількості вона зустрічалася в 1930-і рр. на узбережжі Північної Землі (5, 12, 14). За нашими спостереженнями, вона рідкісна в кінці літа і звичайна восени на сівбі- ровостоке Нової Землі. На о. Беннетта в 1956 р налічувалося 200 - 250 пар. Однак в останні десятиліття чисельність виду скорочувалася як в межах Російської Арктики, так і в інших частинах ареалу (5, 6, 16).

Лімітуючі фактори. Обмеженість поширення обумовлена ??вузької пристосованістю до існування виду в специфічних умовах Північного Льодовитого океану, зокрема особливостями харчування. Біла чайка годується покидьками звіробійного промислу, залишками жертв білого ведмедя, екскрементами тюленів, моржів, білого ведмедя, а також викинутими морем морськими тваринами, яких збирає на березі або льоду. Примітно, що біла чайка дуже рідко сідає на воду. При необхідності видобуток з води схоплює з льоту (1, 11, 14). Скорочення промислу морського звіра і чисельності білого ведмедя в середині цього століття зумовило, очевидно, і депресію чисельності білої чайки. Мала плодючість виду (в кладці лише 2 яйця) також може лежати в основі обмеженості її запасів.

Заходи охорони. Спеціальні заходи охорони не розроблені. Бажано створення в західному секторі Радянської Арктики комплексного заказника, в якому, поряд з іншими арктичними тваринами, охоронявся б і цей від.Спісок літератури

1. Дементьєв, 1951б

2. Степанян, 1975

3. Іванов, 1976

4. Говоруха, 1970

5. Успенський, 1969

6. Успенський, 1963

7. Рутілевскій, 1970

8. Портенко, 1973

9. Косигін, 1975

10. Кондратьєв, 1977

11. Білопільський, 1957

12. Лактіонов, 1946

13. Томкович (особисто. Повідом.)

14. Успенський, 1972

15. Бутьев, 1959

16. Винокуров,

© 8ref.com - українські реферати
8ref.com