трусики женские украина

На головну

 До екології борсука в умовах Воронезького заповідника - Зоологія

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ

РОСІЙСЬКОЇ ФЕДЕРАЦІІВОРОНЕЖСКІЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ БІОЛОГО - грунтовий факультет КАФЕДРА ТЕОРЕТИЧНОЇ І МЕДИЧНОЇ ЗООЛОГІЇ УДК 599.742.4 Курсова робота

До екології борсука (Meles Meles, сімейство Куньи - Mustelidae)

в умовах Воронезького заповідника

Виконала: Такнова Е. Е.

Зав. кафедрою.

проф. д.б.н. Хіцова Л. Н.

Науковий керівник.

проф. д.б.н. Хіцова Л.Н.

ВОРОНІЖ 2001

РЕФЕРАТ:

УДК 599.742.4

Такнова Катерина Євгенівна

Курсова робота. До екології борсука (Meles Meles, сімейство Куньи - Mustelidae) в умовах Воронезького заповідника. Воронеж 2001. 30 стор., 26 бібл., Рис.2

Ключові слова. Борсук (Meles Meles), активність, структура містечка

Досліджувався активність, поведінку, стан чисельності колонії, кормовий раціон борсука (Meles Meles) в умовах Воронезького біосферного державного Заповедніка.Проводітся спостереження за поведінкою борсука протягом місяця, а також при дослідженні стану чисельності колонії борсука було зроблено припущення про її розмір колонії.

Результати отримані при вивченні активність борсука у вечірній час показали, що активність борсука в Воронезькому заповіднику починається з 1830часов.

 Зміст. стр.

 Введення 4

 1.Обзор літератури 7

 1.1.Пространственная екологія, биотопическое розподіл борсука 7

 1.2.Структура нори і їх зміст 8

 1.3.Места розташування нір 9

 1.4.Современное стан чисельності 11

 1.5.Кормовой раціон в різних місцях поселень і в різний час сезону 12

 1.5.1.Кормовой спектр 13

 1.6.Плодовітость, виведення потомства 16

 1.7.Вліяніе різних факторів на активність борсука (погодні умови, фактор неспокою) 18

 2.Експеріментальная частина 20

 2.1.Опісаніе місцевості проходження практики 20

 2.1.1.Расположеніе 20

 2.1.2.Рельеф і зрошення 20

 2.2.Распространеніе в Усманському бору (Воронезький заповідник) 21

 3.Матеріал і методика проведення роботи 23

 4.Результати досліджень 24

 4.1.Опісаніе містечка і умов 24

 4.2.Суточная активність 25

 4.3.Поведеніе борсука протягом місяця 26

 4.4.Предположеніе про розмір сім'ї 27

 4.5.Пітаніе борсука в умовах заповідника 27

 Висновки 28

 Список літератури 29

Введення

Борсук відноситься до загону Хижі - Carnivora (Fissipedia), сімейству Куньи - Mustelidae. Він є одним з найбільших представників цього сімейства. Поширений борсук по всій Європі на північ до північної Карелії, а в Сибіру - до Сургута, зустрічається також на Кавказі, в Закавказзі, в Криму, в Середній, Центральній і Східній Азії, на Далекому Сході доходить на північ до Миколаївська-на-Амурі; на Сахаліні не водиться. Найбільш численний борсук у середньо лісосмузі, в лісостепу і в горах. Так у Воронезькій області представлений підвидом Meles Meles-борсук звичайний або європейський. Це незграбний, присадкуватий звір, що досягає довжини тіла 90см та маси 30кг. На ногах є довгі, злегка зігнуті кігті, пристосовані в основному для риття нір і деяких інших робіт; підошви ніг голі, хвіст короткий. Довга груба шерсть сірого або буро-сірого кольору з сріблястим відтінком, з боків голови розташовуються чорні або чорно-бурі смуги. Зустрічається повсюдно, але основними місцями проживання борсука є лісові масиви, де знаходить найбільш надійні захисні умови, рясний і різноманітний корм, при цьому приуроченості звіра до певних асоціаціям лісу не спостерігається. Рідше він заселяє байрачні ліси, що займають невелику площу і навіть степові балки, логу, яри.

Нори борсуків зазвичай розташовуються в сухих ділянках лісу з легкими, найчастіше піщаним ґрунтом і глибоким рівнем залягання підгрунтових вод. При цьому спостерігається тяжіння до околиць і до районам, прилеглим до заплав річок, тобто до місць, де багатшими кормова база. У деяких випадках звір селиться в безпосередній близькості від людини. Займаючи одне і теж місце протягом багатьох років, борсук створює під землею цілий лабіринт широких і глибоких ходів з численними вхідними отворами, отнорками, тупиками і гніздових камерах, використовуваними нерідко й іншими звірами: лисицями, єнотовидні собаки і т.п. Нори утримуватися в чистоті, щорічно підновляються, мають вентиляцію. У них борсук проводить значну частину життя, тому що в більшості районів (крім Закавказзя і частково в Криму) протягом 5-7 зимових місяців перебуває в зимовому сні, в який він занурюється в другій декаді листопада (середня дата - 20 листопада). У разі настання відлиги він пробуджується ненадовго серед зими. Влітку борсук лише зрідка виходить днем ??погрітися на сонці, але при настанні сутінків борсук залишає нору і блукає по лісі в пошуках їжі. [1,2,3]

Проблеми: Розширення зон рекреації призводить до негативного впливу на життя тварини (кидає обжиті нори, змінює кормові ділянки і спектр кормів).

У районі Бредфорд (західний Йоркшир) вивчалася збереження поселень (містечок) борсуків (Meles meles) залежно від місця розташування. У 1985-1986 і в 1992-1993 рр. перевірено 38 поселень розташованих в різних умовах. Виявлено, що 18 (47,4%) містечок були порушені людиною і виявилися нежитловими. Більшість з них знаходилися на відстані <10 км від великих міст і були розташовані в лісі, а не на відкритих, добре помітних з дороги місцях. Менш порушеними були городки на приватних землях. Краще збереглися городки в місцях, де офіційно був дозволений відстріл борсука. З'ясовано порушення: розкопка 19,6%, запуск в нори собак 9,6%, умисне переслідування в якості дичини або на захист інтересів землевласника - <15%. [4]

1.Обзор літератури.

1.1. Просторова екологія, биотопическое розподіл борсука.

У Північній Ірландії і решті Великобританії відсутність лісу і більш гетерогенної ландшафт Ірландії відмінність біотопів борсука впливає на розміри містечок, розмір соціальних груп і ділянок проживання. Просторова організація популяції борсука вивчалося протягом 5 років на землях типовою для Північної Ірландії. Було встановлено схожість соціальної організації борсука в Північній Ірландії і іншою частиною Великобританії, незважаючи на те, що розміри містечок та їх биотопическое розміщення різному [5].

У національному парку Доньяна Ю.-З. Іспанія активність і просторове розміщення борсука вивчалося з лютого 1985 по квітень 1986 р.р. Для з'ясування індивідуальних ділянок проводилися локації в різні дні протягом місяця: по одній локації вранці до сходу сонця, ввечері і вночі. Для встановлення індивідуальних ділянок достатньо 25 локацій. За кожним барсуком раз на місяць проводили добові локації з годинними перервами. Розмір індивідуальних ділянок в середньому склав 525 га. В основному спостерігали нічний спосіб життя, але строго нічний активності немає. Активність знижується взимку, вона вища в сухих біотопах і взагалі в сухий період року. На параметри активності впливає фотоперіодічность і активність кроликів. [6]

1.2. Структура нори і їх зміст.

Борсуки значну частину свого життя проводять під землею, в норах, які влаштовують собі самі. Ці нори можуть бути різні і за величиною і за складністю устрою. Нори можуть бути простими з одним вхідним отвором і тунелем, зазвичай йдуть під ухилом в глиб землі, в кінці якої знаходиться гніздова камера. Такими норами користуються поодинокі особини, і, як правило, вони є тимчасовими притулками. Більш характерно для борсуків складно влаштовані нори - городища, розміри яких бувають дуже значними, і займає їх зазвичай сім'я з декількох особин. Як правило, такі містечка використовуються декількома поколіннями борсуків, тому існує залежність між часом існування містечка і складністю його влаштування. Отвори борсукових нір мають звичайно напівкруглу (арочну) форму з висотою в середньому близько 25 і шириною близько 40 см. Біля отворів утворюються великі купи викинутої землі. Постійно борсук користується лише 2-3 отворами, що добре видно по слідах. Крім звичайних отворів, зустрічаються невеликі, вириті зсередини отвори, що не мають, тому біля себе куп землі на поверхні, очевидно, вентиляційні. Від житлових борсукових нір зазвичай відходять жіровочние стежки. На деякій відстані від нір поміщаються вбиральні. Періодично нори чистяться звіром, що викидають назовні стару гніздову підстилку і запасаються матеріал для нової (листя, мох). Особливо ретельної чистці піддаються нори ранньою весною і восени. [1,2,3]

На південному узбережжі Англії в 3,5 км на північний захід від Брайтона досліджені три борсукових містечка, що утворюють єдиний комплекс і належить одній соціальній групі тварин. Нори перебували на м'яких схилах крейдяних гір у сільській місцевості, зайнятої пасовищами з чагарниками (глід, терен, ожина) і орними землями (пшениця). У жовтні 1989 року для ізоляції нір, вони були обнесені огорожею з ворітця, що дозволяють вихід, але не візит звірів всередину. У квітні 1990 року, після того як нори були покинуті вони були розриті перед їх знищенням, пов'язаним з прокладкою дороги. Перший і другий містечко, відстань між якими було 9 км, класифікувалися як додаткові і були розриті повністю; третій, основний містечко, віддалений на 112 метрів, був розритий частково, але його загальні розміри розраховані по розкритої частини. Перший містечко мав протяжність тунелей 16 метрів, одну камеру і п'ять виходів. Ці ж параметри другого містечка рівні відповідно 140, 9 і 42, а третій - 879, 50 і 178. загальний обсяг внутрішніх приміщень усіх містечок дорівнював ? 45м2. а маса землі викинута барсуком при споруді ? 70тн. У всіх норах виявлена ??підстилка з сухої трави, а в одній з них - екскременти і кістки борсука. [7,8] 1.3. Місця розташування нір.

Борсук мешкає в лісах, степах, іноді живе в пустелях і в горах. Він скрізь пов'язаний з підвищеннями, ярами, річковими долинами, де є місця, придатні для влаштування нір.

Борсук широко поширений в зоні гірських областей. У вертикальному напрямку борсук піднімається досить високо в гори. Він зареєстрований на висоті 2500-2800 м над рівнем моря .. Барсук заселяє в горах різні стації. Але з усіх численних угідь він воліє займати середній пояс гір, звернений до річкових долинах. Тут він найчастіше зустрічається серед заростей жовтої акації і густого травостою. Свої притулку він влаштовує і в природних печерах - порожнечах, що утворилися серед скель, рідше в розсипах крупного курумніка.

На Салаира (головним чином у передгір'ях) борсук найчастіше риє нори по слабо залісених, але густо порослим травою і чагарником яром і логам. Тут він дотримується верхнього, рідше середнього і, як виняток, нижнього пояса схилів.

У розподілі борсука по річкових долинах (від гирла до витоків) помічена закономірність. На великих гірських річках найбільша кількість цього звіра наголошується в районі середньої течії, знижується до нижньому і мінімально біля витоків. На малих річках борсук частіше влаштовує житла в районах верхньої і середньої течії і рідко в околицях гирла річок.

У степах і пустелях селиться поблизу водойм різноманітного типу (річки, канави, колодязі, болота, озера тощо), аби неподалік була вода.

Поширений по всій лісостеповій зоні, заселяючи найрізноманітніші стації. Він влаштовує притулку як серед суцільних масивів хвойних і листяних лісів, так і в степу і лісостепу. У них поселення борсука контрасность виділяються на тлі відкритій місцевості острівцями густий трав'янистої рослинності. Оптимальні угіддя для борсука зосереджені по схилах балок і ярів, а також в балках, покритих чагарниками чагарниками поблизу невеликих лісових річок. Уникає сіліться на сильно заболочених ділянках, де зустрічається досить рідко і переважно на сухих горбистих місцях. [11]

1.4. Сучасний стан чисельності.

Постійне винищення борсука через його порівняно невеликим промисловому значенням в минулі роки, чисельність його з кожним роком зменшувалася. При видобутку тварина утилізується майже цілком: шкура йде на виготовлення хутряних виробів, волосся на кисті, м'ясо використовується в їжу, жир знаходить застосування в медицині. Тому в багатьох країнах Європи і колишнього СРСР був прийнятий закон щодо його охорони. Вид повністю охороняється у Великобританії, Ірландії, Іспанії, Португалії, Італії, Бельгії, Нідерландах, Албанії, Греції, Естонії, Люксембургу та Угорщини, у Фінляндії та Австрії охороняють лише розмножуються самок. Завдяки цьому в даний час чисельність борсука з кожним роком збільшується, хоча і зустрічаються випадки браконьєрства. Прикладом захист борсука служить Біловезька пуща, де він був занесений до Червоної книги Білорусі. Так як в останні роки на роз'єднаної території реєструється еквів 10 житлових нір, чисельність яких становить 40 - 50 особин з щільністю населення 0,4-0,5 голів на 1000 га.

В інших країнах борсук розглядається як об'єкт полювання, регульований термінами видобутку, а в Болгарії, Македонії та австрійських землях Штирія Зельцбург полювання на борсука дозволена цілий рік. У тих місцях, де вид охороняється, існують правила, що дозволяють вилучення особин приносять шкоду. За офіційними даними в Європі добувається щорічно ? 118 000 борсука (без урахування незаконного видобутку), а загальна чисельність дорівнює 1220 000. В цілому популяції борсука в Європі стабільні або в більшості країн дещо зростає; немногочислен борсук в Нідерландах, Естонії, Бельгії, республіці Словаччини та, мабуть, у Польщі; скорочується чисельність в Албанії і в деяких частинах колишньої Югословіі. [10,11]

1.5. Кормовий раціон в різних місцях поселення і в різний час сезону.

Борсук як представник сімейства куницевих, є типовим евріфагом, тобто всеїдних тварин, що підтверджується і деякими морфологічними особливостями будови зубної системи, довжини кишечника та іншими. Кормовий раціон борсука досить широкий - це ссавці (мишоподібні гризуни), птахи, плазуни, амфібії, комахи та їх личинки (у тому числі травневий хрущ і багато інші шкідники сільського і лісового господарства), дощовий черв'як, плоди, зерно та інші рослинні корми. Асортимент кормів з року в рік досить істотно змінюється. [1,2,3, 12]

Як у більшості диких хребетних у харчуванні борсука має місце сезонна і річна зміна кормів, що лімітується метеофакторами, чисельністю і щільністю тих чи інших видів тварин, урожайність рослин, плодів і насіння. Річний спектр кормової бази борсука має три періоди: ранньо-весняний - III - IV місяці, весняно-літній - IV - VIII місяці, осінній - IX - XI місяці. Взимку борсук спить, але при відлизі, може виходити з нори, добуваючи рослинні залишки і мишоподібних гризунів. По виділених періодів харчування кормові об'єкти розподіляються наступним чином:

Ранньовесняний період: Мишоподібні гризуни та інші дрібні ссавці, птахи, комахи, рослинні об'єкти;

весняно-літній період: знижується відсоток поїдаються мишоподібних гризунів, зростає частка видобуваються комах та їх личинок, збільшується відсоток птахів і рептилій, як і раніше істотне місце займають рослинні об'єкти;

осінній період: в кормах зростає питома вага мишоподібних гризунів і рослинних об'єктів, часом повністю переходить на рослинні об'єкти, знижується частка поїдаються комах, рептилій і птахів.

Тут чітко проглядається залежність між переважанням того чи іншого виду корму залежно від його доступності за сезонами року.

1.5.1. Кормової спектр.

Точний аналіз кормових залишків дозволяє уточнити конкретні групи тварин і рослин, що добуваються барсуком. Проаналізувавши і узагальнивши дані багатьох авторів, виявилося, що з мишоподібних гризунів поїдаються: будинкова, лісова і польова миші, руда і сіра полівки; зустрічаються останки молодих кроликів. Так на південному заході Іспанії, де основним кормом борсука є молоді кролики. До останньої епізоотії геморагічної лихоманки кролика (1990-1992 рр.) Кролики в кормах борсука становили більше 55% поедаемой біомаси. Після епізоотії, коли щільність кролика зменшилася в 5-6 разів, його біомаса в кормах борсука знизилася до 41%. Альтернативними кормами борсука служили у вологий період (грудень-травень) комахи та птахи, в сухий період (червень-листопад) плоди, комахи та птахи. При зниженні чисельності кролика різноманітність харчових об'єктів борсука зростає в сухий період в 1,5 і у вологий в 2 рази. Відсоток біомаси кролика в раціоні борсука негативно корелює з різноманітністю кормів; харчове різноманітність пов'язано з доступністю кролика і майже не залежить від доступності альтернативних харчових об'єктів. [13]

При вивчення живлення борсука (Meles meles) в природному резерваті Серра-да-Мальката, (Португалія) протягом 1994-1997 рр. на площі 200 км2. Щорічна кількість, поєдаємоє їм кроликів, було вирахувано по енергетичним потребам виду, добовому споживанню кормів і відносної частки біомаси кролика в раціоні. Прес борсука на тварин розміром з кролика визначався за морфометричні вивчення зубів, кісток кінцівок та ін. Залишків в кожній пробі екскрементів. [14]

Також описаний випадок локальної харчової спеціалізації у європейського борсука на кроликах (Oryctolagus cuniculus); інші жертви споживалися відповідно до їх доступністю, компенсуючи тимчасові коливання великої кількості дитинчат кроликів. Особливості хижака (мала здатність до полювання) і жертви (передбачуваність знаходження і висока харчова цінність) може впливати на появу харчової спеціалізації. Борсуки показали тенденцію спеціалізуватися на різних жертви на різних територіях ареалу. [15]

З птахів зустрічаються горобині, качині і курячі; з рептилій - прудка ящірка (переважно) і болотяна черепаха (значно рідше), а також залишки її яєць. Також в харчуванні присутні амфібії.

У 1992-1995 рр. в Білорусії вивчалася роль амфібій у харчуванні борсука (Meles meles). Був проведений аналіз його екскрементів. Результати показали, що для борсука амфібії - важливий харчовий об'єкт. Жаби, в основному Bufo bufo і рідше Bufo viridis, зустрічаються у великій кількості в кормах борсука, які, очевидно, при видобутку корми не роблять різниці між жабами і жабами. [16]

Комахи, що входять до складу кормів борсука, належать головним чином до пластинчатовусих (хрущі та гнойовики).

Вивчали харчування борсука в горах Абруццо (Італія) з червня по вересень 1997 У відкритих і лісових біотопах з переважанням бука зібрано 30 екскрементів борсука. Аналіз показав, що раціон борсука складається в основному з комах (виділено 13 сімейств), найбільш часто поїдаються жуки та прямокрилі. Відзначено деяке розходження в наборі кормів борсука в лісових і відкритих біотопах. Переважання комах у харчуванні борсука характерно не тільки для низинних, а й для гірських умов. [17]

З рослинних об'єктів плоди займають основну частину раціону борсука і поїдаються їм цілий рік. Роль борсука, як розповсюджувача насіння, вивчалася в прибережних біотопах Середземномор'я, центральна Італія (природний парк Маремма). [18]

1.6. Плодючість, виведення потомства.

У популяції 73% дорослих і 27% молодих особин. Співвідношення статей серед молодняка 1: 1, з роками частка самок зростає. У 1-й рік життя смертність 50%. Серед дорослих самок яловість від 58 до 90% в рік. [19]

Самки стають статевозрілими з дворічного віку. На відміну від самок самці стають статевозрілими у віці трьох років, і зберігають свою статеву активність протягом усього весняно-літнього сезону. Спостереження за статевими органами самців показали, що насінники, які досягають своєї найбільшої величини до середини березня, залишаються такими ж до серпня. У вересні починається швидка редукція сперматогенного епітелію, а слідом потім настає період спокою. Ці внутрішні зміни гонад виправдані екологічно, так як борсукові необхідно накопичити достатню кількість жирового запасу для тривалого зимового сну. З настанням весни починається період спарювання, коли відзначається посилене функціонування під хвостовою залози. У цей час у всіх борсуків шерсть під хвостом пофарбована в яскраво-жовтий колір від рясно виділяється секрету, який, перебуваючи в закритому приміщенні, відчувається його специфічний запах, але в деяких випадках спаровування у борсуків може відбуватися в середині липня. Цілком ймовірно це відноситься до молодих самкам, що не спарилися навесні. Спарювання може відбуватися як у норі, так і поза неї. Після тривалого спарювання розпалений самець залазить в невелику водойму, і, розпластавшись, подовгу перебуває там. Час народження потомства припадає на квітень місяць.

У борсука тривалий термін вагітності обумовлюється наявністю латеральної стадії, під час якої відбувається затримка в розвитку зародка. Через наявність латеральної стадії у вагітності, борсуки народжують абсолютно безпомічних сліпих дитинчат, вагою 70-80 гр., Які до початку самостійного життя зазнають тривалий період розвитку (3 місяці). В одному посліді буває від 2 до 6 дитинчат. Вушна раковина оформляється у барсучат в тритижневому віці, очі відкриваються на 35-42 день, зуби починаються прорізатися в місячному віці. У розвиток зубів у борсуків спостерігається редукція молочної системи. Прорізання молочних зубів, що почалося в місячному віці, призупиняється, а у віці 2,5 місяця відразу починається ріст постійних зубів. Редукцію молочної системи можна пов'язати з тривалістю харчування виключно материнським молоком і пізнім, але дуже швидким переходом на самостійне харчування.

До переходу на самостійне харчування індивідуальні відхилення у рості барсучат одного виводка дуже невеликі, але в різних виводках інтенсивність росту може бути різна. Після переходу на самостійне харчування (3 місяці) у барсучат виявляються індивідуальні відхилення в інтенсивності росту, нерідко пов'язане з статевим диморфізму. Так в Західній Європі було встановлено наявність статевого диморфізму по присутності з різним ступенем редукції (по 4-бальною шкалою) верхніх і нижніх перших підкореневих зубів. Частота народження перших підкореневих зубів у самок приблизно в 2 рази вище, ніж у самців; відзначена значна географічна мінливість, від 35% до 90%. У міру руху на схід частота зустрічей перших підкореневих зменшується, досягаючи за даними Гептнер (1974) нуля. [20]

У віці 4-6 місяців у барсучат починається слабо виражене зниження інтенсивності росту, яке покривається в додаток у вазі за рахунок починається осіннього ожиріння. В цілому ж, самостійно харчується молодняк росте досить швидко, і збільшення маси тіла у барсучат спостерігається аж до максимальної ваги взимку. Так що важать в липні 2,5-3 кг барсучата до жовтня збільшують свою вагу вдвічі, а на час залягання у сплячку, вони вже важать близько 9 кг. В першу свою сплячку барсучата залишаються з матір'ю в норі.

1.7. Вплив різних чинників на активність борсука (погодні умови, неспокій).

У 1979-1985 рр. вивчали екологію борсуків, населющіх околицю Брістоля. Із загальної матеріалу обрані 518 ночей, на які були отримані відомості про всі параметри погоди, крім тривалості місячного світла, і 119 ночей, на які були всі параметри, в тому числі про місячному світлі. У першому випадку було проведено радіотропленіем 69 борсуків (35 самців і 34 самки), у другому - 47 (26 самців і 21 самка). Розмір осваемого ділянки і тривалість активності борсука за межами нір (на поверхні грунту) прямо залежали від тривалості дня. На активність борсуків в норах негативно корелювала з тривалістю дня, так як денне світло затримував вихід тварин на поверхню. Вночі відсутність хмарності і місячне світло також затримували вихід борсука з нір і скорочували площа осваемого ділянки, пройдену відстань і швидкість пересування борсука. Зниження температури повітря мало тенденцію пригнічувати активність борсука. Аналіз залежності активності борсука на сезонної (квартальної) основі взимку виявив тісний пряму залежність між швидкістю пересування борсука і швидкістю вітру. Навесні підвищення температури повітря збільшувало час активності дорослих особин, але не зачіпало активності молодих. Місячне світло істотно затримував вихід борсука з нір. Влітку відзначена величезна варіабельність нічної активності борсука, що не виявила помітною зв'язку з погодою, крім кореляції між активністю дорослих самок і тривалістю дня. Восени активність борсука залежала від температури повітря і кількості опадів. На основі вивчених погодних факторів не можна передбачити з достатньою точністю зміни в активності борсука, так як вони здатні переносити більшість короткострокових змін погодних умов без помітних і передбачуваних змін поведінки. [21]

В Англії закапування або закладання камінням входів в барсучьи колонії під час полювання на лисиць. З'ясовано вплив блокування нір на поведінку борсуків. Виявлено, що час нічного виходу тварин з нір негативно корелює з мінімальною нічною температурою. Борсуки рідко виходять з нір при температурі нижче 10С. Аналогічна поведінка відзначено при блокуванні нір: борсуки не виходять по кілька ночей поспіль. [22]

2.Експеріментальная частина

2.1.Опісаніе місцевості проходження практики.

2.1.1 Розташування.

Воронезький державний біосферний заповідник розташований на стику двох областей - Липецької і Воронезької.

Територія заповідника являє собою слабохвилясту рівнину, поступово знижуються на захід. На західному кордоні в заплаві річки Воронежа знаходиться найнижчий ділянку території з відміткою 90 метрів над рівнем моря. Найвищі ділянки - до 169 метрів абсолютної висоти - розташовані поблизу східного кордону заповідника на схилі до річки Усмані.

2.1.2 Рельєф і зрошення.

Рельєф місцевості визначається пологими, слабо врізаними в поверхню рівнини долинами річок Івниця і Усмані, а також лощинами впадають у них струмків.

Івниця бере початок в центральній частині заповідника у вигляді невеликого струмка, змійкою звивається серед густого лісу. У нижній течії, вона має плеса, що досягають 25 метрів в ширину. З лівого боку в Івниця впадають п'ять невеликих лісових струмків - Моховскій, Каверінскій, Городянка, Усманского і Борський. З правого тільки один - Студенівське, що починається поза заповідника серед полів. Долина Івниця сильно заболочена особливо поблизу гирл більш великих приток.

Річка Усмань входить на заповідну таерріторію з півночі перетинає її і виходить на півдні поблизу управління заповідником. Витоки цієї річки знаходяться серед полів Усманского району Липецької області. У заповіднику вона приймає в себе води декількох струмків. Праворуч в Усмань впадають ключі марево, Крутовський, Черепахінскій і Костянтинівський. Зліва - Девіченка, Шеломенскій, Ямний, Змійка і Заводський. Багато у Усмані приток, але більшість з них щорічно на початку літа пересихає. Виняток становлять лише два найбільших - річки Девіченка і Змійка. Витоки їх знаходяться далеко за межами заповідного лісового масиву. Весною обидві річки збирають з полів снігові води, що приносять із собою досить багато грунтового мелкозема. У лісовій заплаві зважені у воді частинки осідають, річка з кожним роком все більше замулюється, міліє і все більше заростає водоростями. В даний час русло Усмані складається з декількох досить широких (до 60 метрів) плес, що мають глибину 3-4 метри і з'єднаних вузькими мілководними протоками. Інакше кажучи, річка являє собою ланцюжок слабопроточних ставків з заболоченими берегами і затонами. Заплава Усмані в найбільш широких ділянках досягає одного кілометра, а місцями звужується до 250 метрів. Озер в заплаві немає. Болота досить численні. Взимку протоки між плесами зазвичай не замерзають. [23]

2.2. Поширення в Усманському бору (Воронезький заповідник).

В останні час завдяки умовам заповідності, чисельність борсука на території Воронезького заповідника з кожним роком зростає.

Окремі нори і колонії борсуків приурочені до сухих (переважно з піщаним ґрунтом) злегка горбиста ділянках лісу, причому нори розташовуються недалеко від водойм або болотистих низин. Крутизна схилів пагорбів не має вирішального значення при виборі тваринами місця для устрою нір, в той же час експозиція має першорядне значення. Оглядаються поселення розташовувалися на південно-західних чи західних схилах. Пояснюється ця приуроченість більш раннім прогревом і звільненням їх від снігу навесні. Виходи з нір не мають суворої спрямованої орієнтації.

Склад і вік деревних порід особливого значення не мають, і барсучьи житла однаково зустрічаються як в старих, так і в молодих листяних, хвойних або змішаних лісах.

У заповіднику все барсучьи поселення присвячені периферичної частини Усманского бору (квартали 427, 467, 487, 509, 237, 105 та інші), але деякі знаходяться майже в центрі заповідника (квартали 207, 193, 211, 145)

 250 251 252 253 254 255 256

 270 271 272 273 274 275 276

 291 292 293 294 295 296

 312 313 314 315 316 317

 333 334 335 336 337 338

 353 354 355 356 357 358

 374 375 376 377 378 379

 395 396 ? 397 398 399 400

 417 418 419 420 421 422

 439 440 441 442 443 444

 462 463 464 ? 465 466 467 ?

 485 486 487 ? 488 489 490

 506 507 508 509 ? 510511

 539540

 546

? - номери кварталів, де розташовані городки борсука

рис.1 Карта розташування містечок борсука на території Воронезького заповідника

3. Матеріал та методика проведення роботи.

В основу моєї курсової роботи покладено результати досліджень проведених у Воронезькому біосферному державному заповіднику в 2000 році, а також відвідування містечка навесні 2001 року.

При зборі матеріалу використовувалися такі методи, як візуальне спостереження і постійні обходи. Для спостереження за містечком борсука була зроблена засідока (за принципом для спостереження за гніздами хижих птахів), яка розташовувалася на території містечка. Відмінність її полягала в тому, що вона розташовувалася на висоті ? 4 м. Під час спостережень зазначалося зустрічальність борсука на території містечка і на поблизу прилеглих ділянках лісу, а також фіксувалося його поведінку. Крім того зазначалося зустрічальність на його території та інших видів тварин. При обходах містечка відзначалися всі сліди. При їх аналізі було виявлено, що крім слідів борсука є і сліди лисиці. На початку травні 2001 року при обстеженні містечка біля одного з отнорка, який борсук відвідував влітку 2000 року були помічені його сліди, а біля іншого отнорка були помічені інші сліди. За характером слідів і викиданню землі з нори можна припустити, що це була лисиця. Тому що борсук при ритті нори укладає землю віялоподібно на близькій відстані від входу в нору, а тут земля відкидалася на зад і на більш далеку відстань.

4. Результати досліджень.

4.1. Опис «містечка» і умов.

Досліджуваний мною містечко розташовується в 509 кварталі, недалеко від центральної садиби. Городок борсука є складно влаштовану нору що складається з чотирнадцяти отнорков. Отвори борсукових отнорков мали арочну форму. Крім звичайних отворів є невеликі вентиляційні, так як близько ці отнорки не мали біля себе куп землі на поверхні містечка. За моїми спостереженнями частина отнорков, а саме тільки три отнорка з чотирнадцяти були зайняті барсуком. Про це засвідчує знаходження слідів біля них, а також поява самого борсука. Частина отнорков були житловими (отнорки були забиті листям, і жодного разу протягом усього часу спостережень відвідувалися барсуком, хоча навесні 2000 року він обіймав ці отнорки). Інша частина або була зруйнована, або відвідувалися іншими тваринами, зокрема лисицею і єнотовидного собакою. Близько дубів, де найбільша проникнення сонячного світла розташовується ігровий майданчик, про чет свідчить велика утоптоность грунту і практично відсутність листової підстилки. Дана місцевість на якій розташовується містечко являє собою піднесення і поглиблення грунту, завалені балками серед яких і знаходяться отнорки містечка борсука.

Рослинний покрив на території містечка і на прилеглих ділянках лісу, який характерний для дібров заповідника. Перший ярус утворений дубами з невеликою домішкою ясена. У другому ярусі дерева клена гостролистого і в'яза. Густий підлісок складається з ліщини, бруслини бородавчастого і черемхи. На поверхні грунту - густий покрив з яглиці, копитних і інших рослин.

4.2. Добова активність.

Для збору даних по добової активності борсука в Воронезькому біосферному державному заповіднику проводилися спостереження за містечкам борсука, в різну погоду і в ранкові (з 900до 1300) та вечірні години (з 1800до 2130). Містечко розташоване в 509 кварталі, який приурочений до околиці заповідного лісу. (Див. Рис.1)

Фіксувалося час появи борсука на поверхні містечка у вечірній час. Активність борсука припадає на проміжок часу з 1830 до 2130 годин. У час доби для борсука характерний вихід з нори для кормодобивающая діяльності. Причина не зустрічальності борсука в проміжок часу з 1800до 1830часов, може бути в тому, що ще сонце не зовсім сховалося за горизонтом, що і є причиною появи борсука на поверхні містечка.

На основі фіксації часу появ борсука на території містечка у вечірній час був побудований графік. З графіка видно, що найбільш часта зустрічальність борсука проходиться на проміжок часу з 2000до 2030часов. Отже, борсук в цей час найбільш активний.

Рис. 2 Активність борсука у вечірній час доби

4.3. Поведінка борсука протягом місяця.

При спостереженні за містечком борсука протягом місяця у Воронезькому біосферному державному заповіднику, відзначалося його поведінку за схемою: спокійне - збір підстилки, копки грунту, приведення в порядок хутра та порушену - дряпання землі, патрулювання ділянки, безперервне ходіння по поверхні містечка та періодичне заходження в отнорки.

З 33 зустрічей борсука в 19-ти випадках виявляв спокійна поведінка, що складає 57,6%, і в 14-ти - порушену поведінку, що становить 42,4%.

Причинами такої поведінки могли служити наближення до містечка борсука з іншого клану, погодні явища, а також присутність людини на його території.

4.4. Припущення про розмір родини.

За кількістю відвідуваних отнорков дорослим барсуком і по числу слідів виводка Відзначення на ігрових майданчиках, у мене склалося враження, що сім'я населяє дану нору невелика. Вона складалася з двох дорослих тварин і трьох-чотирьох дитинчат.

4.5. Харчування борсука.

Співвідношення складових частин їжі борсука з віком звіра піддається деякої зміни. Молоді борсуки харчуються в основному гризунами і в незначній мірі комахами. Для дорослих навпаки, основу харчування складають комахи; мишоподібні, птахи та інші хребетні мають для них другорядне значення.

Набір кормів борсука в лісостепу відрізняється великою різноманітністю. Він включає десятки видів рослин і тварин. Серед останніх переважають мишоподібні гризуни, плазуни і комахи. З рослинних кормів важливу роль відіграють плоди диких рослин - груші, яблуні, суниці.

Висновки

На підставі отриманих результатів можна зробити наступні висновки:

1. Для будови містечка борсук використовує грунту, з переважанням піщаного ґрунту, в сухих ділянках лісу з рослинністю характерною для дібров. Складність будови містечка, говорить про те, що дана нора використовується барсуком протягом довгого часу.

2. Найбільша вечірня активність борсука в Воронезькому заповіднику припадає на проміжок часу з 2000до 2030часов.

3. У залежності від різних факторів борсук проявляє різну поведінку (спокійне або збуджений).

Список літератури

1. Допельмаір та ін. Біологія лісових звірів і птахів. 1951

2. Барабаш - Никифоров І.І. Звірі південно-східній частині чорноземного центру. 1957

3. Природні ресурси Воронезької області. Хребетні тварини. Кадастр 1996

4. Jenkinson S., Wheater C.P .// J. Zool. N 4, 1998, т.246, стр.478-482

5. Sadlier L., Montgomery W. // Abstr. Euro-Amer. Mammal Congr., Santiago de Compostela, 19-24 July, 1998, 1998, стр.267

6. Rodriguez Alejandro, Martin Rosalia, Delibes Miguel // Acta theriol. -1996. - 41, № 1. - с.59-72.

7. Z. Saugetierk. 1991- 56.№3 с.129-134

8. J. Zool. - 1991 - 225 №1 с.115-124

9. Тернівський Д.В. Біологія куніцеобразних (Mustelidae) / Новосибірськ: «Наука», 1977 280с.

10. Буневіч О.М., Савицький Б.П., Толкач В.Н. Рідко. види ссавців Росії та сопред. територій, 1997, стор.17

11. Mammal. Rev. - 1993. - 23, № 1 с. 17-18

12. Roper T.J .// Zool. - 1994. - 234., №3 - с. 437-452

13. Fedriani JM, Ferreras P., Delibes M. // J. Zool. N 2, 1998, т.245, стр.214-218

14. Sarmento Pedro, Cruz Joana Abstr. Euro-Amer. Mammal Congr., Santiago de Compostela, 19-24 July, 1998, 1998, стр.333

15. Sidorovich Vadim E., Pikulik Mikhail M Acta theriol. N 1, 1997, т.42, стр.105-108

16. De Marinis Anna, Asprea Alessandro // Abstr. Euro-Amer. Mammal Congr., Santiago de Compostela, 19-24 July, 1998, 1998, стор.109

17. Genov Peter, De Marinis Anna Abstr. Euro-Amer. Mammal Congr., Santiago de Compostela, 19-24 July, 1998, 1998, стор.111

18. Rogers LM, Cheeseman CL, Mallinson PJ, Clifton-Hadley R .// J. Zool. N 4, 1997, т.242, стр.705-728

19. Harmsen B.J., Van Bree P.J.H. // Beaufortia N 8, 1998, т.48, стр.163-171

20. Harris Stephen I. Zool. - 1988. 216. №1 с. 187-194

21. Lindsay I.M., Macolonald D.W. «Biol. Conserv. », 1985, 34, №4 с.289-306

22. Бєляченко А.В., Подільський О.Л., Піскунов В.В. Пробл. изуч. біосфери, 1996, стр.52-53

23. Wilson Gavin, Harris Stephen // Abstr. Euro-Amer. Mammal Congr., Santiago de Compostela, 19-24 July, 1998, 1998, стор.278

24. Buesching Christiana, Macdonald David // Euro-Amer. Mammal Congr., Santiago de Compostela, 19-24 July, 1998, 1998, стр.325

25. Rogers Lucy, Delahay Richard, Cheeseman Chris, Smith Graham // Abstr. Euro-Amer. Mammal Congr., Santiago de Compostela, 19-24 July, 1998, 1998, стр.244

26. Жарков І.В. Воронезький державний заповідник. Воронеж. - 1972. с.5- 7МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ

РОСІЙСЬКОЇ ФЕДЕРАЦІІВОРОНЕЖСКІЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ БІОЛОГО - грунтовий факультет КАФЕДРА ТЕОРЕТИЧНОЇ І МЕДИЧНОЇ ЗООЛОГІЇ

ПО ВИРОБНИЧОЇ ПРАКТИЦІ

Студентки V Курсан Про Р Про М Е Ж 2 0 0 1

Місце проходження виробничої практики біостанція «Веневитинова» і прилеглі до неї околиці в період з 18.06.01 р по 26.07.01 р Крім біостанції «Веневитинова» у квітні-травні були виїзди в Воронезький біосферний державний заповідник. Також були обстежені ділянки Уманського лісу в районі турбаз «Комінтерновец» і «Маяк» в період з 13 по 26 серпня.

Метою практики було: «Виявлення характеру поширення представників родини куницевих на неохоронюваної частини Усманского лісу в порівнянні з охоронюваною частиною для подальшого порівняння поширення представників у цих частинах і виявлення особливостей у зв'язку з різним ступенем охраняемо».

Об'єктом досліджень був не тільки борсук, але й інші представники загону. Це було зроблено через те, що за один сезон по борсукові неможливо зібрати велику кількість матеріалу.

Дослідження проводилися щодня в різний час доби і в різну погоду методом обліку на лінійних маршрутах. Крім того, бралися до уваги відомості, отримані від різних людей.

Результати.

У Воронезькому біосферному державному заповіднику при неодноразових оглядах містечка в 509 кварталі було відзначено, що нора заселена барсуком, при чому він займає ті ж отнорки, які він займав навесні минулого року, а не в літній час того ж року. Також в 509 кварталі було виявлено дупло, в якому мешкала лісова куниця (Martes martes) з виводком з двох дитинчат.

У неохоронюваної частини Усманского лісу лісова куниця мешкає в районі Самари, але зустрічається рідко. Городок борсука в цьому ж місці після візуального огляду не заселялася протягом декількох років. Також відомо, що в районі Стахановського кордону виявлено два житлових містечка борсука. При обліку на лінійних маршрутах на дорогах були зустрінуті кілька покопок борсука.

Вплив антропогенного чинника у зв'язку із зростанням зон рекреації в неохоронюваної частини Усманского лісу дуже велике і внаслідок цього неусвідомлені постійні руйнування, заподіяні людиною природі не дозволяють заселяти ці місця куньімі, на відміну від Воронезького біосферного державного заповідника, де число представників даного сімейства і їх поширення з кожним роком збільшується, так як там вплив антропогенного чинника зводиться до мінімального значення.

І в охоронюваній і неохоронюваної частинах Усманского лісу відзначено більш близьке поселення куньіх від житла людини. Надалі, можливо подальше наближення поселень куньіх до житла людини, за умови відсутності прямого впливу людини на навколишнє середовище.

Авіація і космонавтика
Автоматизація та управління
Архітектура
Астрологія
Астрономія
Банківська справа
Безпека життєдіяльності
Біографії
Біологія
Біологія і хімія
Біржова справа
Ботаніка та сільське господарство
Валютні відносини
Ветеринарія
Військова кафедра
Географія
Геодезія
Геологія
Діловодство
Гроші та кредит
Природознавство
Журналістика
Зарубіжна література
Зоологія
Видавнича справа та поліграфія
Інвестиції
Інформатика
Історія
Історія техніки
Комунікації і зв'язок
Косметологія
Короткий зміст творів
Криміналістика
Кримінологія
Криптологія
Кулінарія
Культура і мистецтво
Культурологія
Логіка
Логістика
Маркетинг
Математика
Медицина, здоров'я
Медичні науки
Менеджмент
Металургія
Музика
Наука і техніка
Нарисна геометрія
Фільми онлайн
Педагогіка
Підприємництво
Промисловість, виробництво
Психологія
Психологія, педагогіка
Радіоелектроніка
Реклама
Релігія і міфологія
Риторика
Різне
Сексологія
Соціологія
Статистика
Страхування
Будівельні науки
Будівництво
Схемотехніка
Теорія організації
Теплотехніка
Технологія
Товарознавство
Транспорт
Туризм
Управління
Керуючі науки
Фізика
Фізкультура і спорт
Філософія
Фінансові науки
Фінанси
Фотографія
Хімія
Цифрові пристрої
Екологія
Економіка
Економіко-математичне моделювання
Економічна географія
Економічна теорія
Етика

8ref.com

© 8ref.com - українські реферати


енциклопедія  бефстроганов  рагу  оселедець  солянка