трусики женские украина

На головну

 Загін Горобцеподібні - Зоологія

Загін

Горобцеподібні

Passeriformes

Зміст роботи

Загін Горобцеподібні

Умови проживання

Різноманіття

Види, занесені в червону книгу

Загін Горобцеподібні

Passeriformes

Птахи середнього та дрібного розміру, статура струнке. Шия зазвичай середньої довжини. Голова невелика. Форма і величина дзьоба різноманітні: у комахоїдних видів він тонкий, довгий, прямий; в зерноїдних - короткий і товстий. Крило різної форми.

Першорядних махових пір'їн 10-11, але перше з них часто сильно зредуковано і приховано пір'їнками кисті крила. Ноги з опереної гомілкою, але голою цівкою, пальців чотири - три з них направлені вперед, один - назад. Всі пальці прикріплюються до цівки на одному рівні. Вони не з'єднані плавальної перетинкою. Кігті гострі, тонкі, загнуті. У хвості зазвичай 12 рульових пір'я, форма хвоста пряма, опукла, ступінчаста, вильчатая.

Умови проживання.

Це великий загін переважно дрібних і середньої величини птахів, дуже різних за зовнішнім виглядом, способу життя, умов проживання і способів добування їжі.

Дуже багато горобині птахи пристосовані до життя в лісах і чагарниках, деякі живуть у відкритих біотопах - тундрі, степах, луках, у скелях як на невеликих висотах, так і високо в горах; є види, пристосовані до добування корму у воді. За характером споживаної їжі горобині птахи дуже різноманітні; серед них є чисто зерноядние, в тому числі і такі спеціалізовані, як клести, і чисто комахоїдні, є й багато видів, які вживають змішану рослинно-тваринну їжу.

За кількістю видів це найбільш багатий загін птахів; майже половина видів птахів нашої фауни належить до горобиних птахів.

Різноманіття.

Сімейство Ластівкові Hirundinidae

Невелика, добре обмежена група дрібних птахів, пристосованих для лову комах на льоту; маленький плоский і широкий дзьоб з великим розрізом рота, довгі гострі крила і відповідно до цього здатність до легкого тривалого польоту; дуже маленькі ноги з гострими кігтями, менш придатні для ходьби ніж для того, щоб сидіти на гілках або чіплятися за нерівності стрімких скель і обривів, на яких гніздяться багато ластівки - це все дозволяє легко відрізняти ластівок від інших горобиних птахів. Гнізда ліплять з бруду на скелях або будівлях, деякі гніздяться в норах на обривах або в дуплах. Всі види ластівок, що гніздяться в Росії, відлітають на зиму.

У фауні Росії зустрічаються:

- Річкова ластівка

- Ластівка даурська

- Білолобий ластівка

-

Сімейство Жаворонкова Alaudidae

Невеликі, скромно пофарбовані наземні птиці - мешканці відкритих ландшафтів: полів, степів, пустель, сухих кам'янистих тундри, високогірних лугів і як виняток лісових полян. Крила довгі, широкі; для багатьох жайворонків характерний тремтливий політ під час співу. Ноги досить короткі, з подовженим заднім кігтем. Задня сторона цівки покрита окремими щитками, округлена, без гострого ребра, утвореного сходяться під кутом щитками. Гнізда відкриті, на землі. Їжа - насіння і комахи.

У фауні Росії зустрічаються:

- Сірий жайворонок

- Білокрилий жайворонок

- Чорний жайворонок

- Лісовий жайворонок

- Японський жайворонок

Сімейство трясогузкових Motacillidae

Дрібні, стрункої статури птиці, зазвичай з довгим хвостом, часто перевищують довжину крила. Крила помірної довжини, часто з видовженими другорядними маховими пір'ям. Функціонуючих першорядних махових пір'їн всього 9 (2-10-е); 1-е махове ледь помітно і приховано під кроющими пір'ям кисті. Дзьоб тонкий, шиловидний. Кіготь заднього пальця у деяких видів дуже довгий, прямий, помітно перевищує довжину заднього пальця. Трясогузкових швидко бігають по землі. Деревна трясогузка, що гніздиться на деревах, вільно бігає по похилих стовбурах і вздовж товстих гілок. Всі трясогузкових, крім деревної, мешканці відкритого ландшафту - боліт, степів, луків або лісових галявин; гніздяться на землі. На зиму відлітають на південь, деякі види зимують на півдні Середньої Азії і в Закавказзі. Їжа - комахи та інші дрібні безхребетні.

У фауні Росії зустрічаються:

- Чорноголова трясогузка

- Зеленоголова трясогузка

- Желтолобая трясогузка

- Японська трясогузка

- Деревна трясогузка

-

Сімейство Сорокопудові Laniidae

Невеликих розмірів птиці з характерним «хижим» дзьобом - стиснутим з боків, з гострим гачком на вершині і великим зубцем перед вершиною. Крила відносно короткі, хвіст довгий. Для сорокопудів дуже характерна манера при спуску з вершини дерева або куща злітати круто вниз, летіти над самою землею, а потім знову злітати догори. Селяться на лісових галявинах, у чагарниках на галявинах або в степу, в густих лісах не зустрічаються. Їжа тваринна - комахи і дрібні хребетні тварини, яких видивляються сидячи на дереві або вершині куща. Гнізда відкриті, на деревах або кущах.

У фауні Росії один рід: Сорокопуди

- Японський сорокопут

- Тигровий сорокопуд

- Сорокопуд червоноголовий

- Клинохвостий сорокопут

Сімейство Вивільгові Oriolidae

Птахи величиною приблизно зі шпака, яскраво-жовтою або зеленуватого забарвлення. Мешканці деревних крон у світлих листяних або змішаних лісах або великих садах. Гнізда сплітають у вигляді гаманця в розвилці гілок. Їжу - комах, найчастіше гусениць, розшукують у кронах дерев, дуже рідко для цього спускаються на землю; на льоту комах не ловлять. Харчуються також ягодами і дрібними плодами. У сімействі тільки два роду, в Росії один рід: Вивільгові

- Звичайної іволги

- Чорноголова іволга

Сімейство Скворцова Sturnidae

Невеликі і середніх розмірів птиці. Дзьоб прямий, гострий, досить довгий. Крила гострі; функціонуючих першорядних махових пір'їн всього 9 (2-10); 1-е махове зовсім маленьке, але добре помітне. Політ прямий, швидкий; літають чергуючи швидкі помахи крил з плануванням. Ноги досить короткі, але сильні; добре ходять по землі. Мешкають переважно у відкритих місцевостях, але деякі живуть у лісах; багато видів в період гніздування тримаються в житла людини. Гніздяться в закритих мостах - дуплах, норах, серед каменів, під дахами, в шпаківні і т.п. Поза періодом гніздування кочують зграями. Їжу - різних комах, хробаків, молюсків - збирають переважно на землі, але можуть також годуватися на деревах і чагарниках, поїдаючи ягоди і плоди. Іноді завдають значної шкоди садам і виноградникам.

У фауні Росії зустрічаються:

- Малий шпак

- Китайський шпак

- Японський шпак

- Майна звичайна

Сімейство Вранова Corvidae

Найбільші з горобиних птахів: вага ворона, найбільш великого виду з цього сімейства, може досягати 1.5 кг. Дзьоб сильний, стислий з боків, ніздрі прикриті жорсткими щетинками. Крила широкі, вершини першорядних махових пір'їн розходяться пальцеподібні. Вороновие, що живуть у відкритому ландшафті, - ворони, клушица та альпійські галки мають довгі крила і пристосовані до тривалого польоту, тоді як лісові види -сорокі, кедровки, сойки і кукші - мають короткі, сильно закруглені крила і відрізняються дуже маневреним польотом, необхідним при життя в лісі. Серед воронових птахів є мешканці як відкритих местообитании - пустель, відкритих схилів гір з скелями, так і види, що живуть у лісах або чагарниках. Гніздяться на деревах, кущах, скелях. Всеїдні. Великі види можуть хижачити.

У фауні Росії зустрічається великодзьобого ворона.

Сімейство Свірістелевие Bombycillidae

Нечисленне, але досить різнорідне сімейство невеликих за величиною птахів - мешканців хвойних лісів, чагарникових заростей в пустелях або тугаев. Оперення густе, шовковисте, на голові хохол, який птахи можуть піднімати і складати. Дзьоб невеликий, але досить широкий, з великим розрізом рота, на вершині дзьоба невеликий гачок. Крила відносно короткі, але гострі; вершину крила утворює 2-е першорядне махове перо; 1-е махове перо дуже короткий. Ноги короткі, міцні. Гнізда будують на деревах або чагарниках. Їжа - всілякі ягоди і м'які дрібні плоди (насіння не переварюють), а також комахи, яких ловлять, як мухоловки, злітаючи з сухою гілки або вершини дерева. Здійснюють нерегулярні міграції. Поза часом гніздування тримаються зграями (Штегман, Іванов, 1978).

Крім омелюхи у фауні Росії зустрічається Амурський омелюхи.

Сімейство Лічінкоедовие Campephagidae

Дрібні і середньої величини лісові птахи, дещо нагадують по звичках, зокрема за манерою ловити комах, мухоловок. Крила досить довгі, гострі; хвіст довгий, ступінчастий. Дзьоб широкий, як у мухоловок, пристосований до схоплювання комах на льоту; ніздрі прикриті щетинками. Гніздяться відкрито, будують гнізда на горизонтальних гілках в кроні дерев. Поза гніздовим часом тримаються зграйками. У фауні Росії тільки один рід- лічінкоед, з одним видом: лічінкоед

Сімейство Бюльбюлевие Pycnonotidae

Дрібні і середньої величини птиці - мешканці світлих лісів, садів, рідше чагарникових заростей. Оперення пухке, на потилиці є кілька малопомітних ниткоподібних пір'я. Крила відносно широкі і тупі, як і у багатьох лісових птахів, які вчиняють лише короткі перельоти від дерева до дерева. Лапи маленькі, досить слабкі. На голові короткий чубчик. Гнізда відкриті, на кущах і деревах. Харчуються ягодами, дрібними плодами і комахами, яких збирають на листі і гілках.

У фауні Росії тільки один вид: короткопалость Бюльбюль

Сімейство Пронурок Cinclidae

Невеликі птахи, пристосовані до життя на берегах швидких річок і гірських потоків і до добування їжі під водою. Статура щільне; оперення дуже густе і, як і у водоплавних птахів, воно не намокає під час перебування птиці під водою. Дзьоб не довгий, тонкий, з втисненими всередину краями надклювья і подклювья; ніздрі прикриті.

перетинковими кришечками. Крила і хвіст короткі; політ досить швидкий, але мало маневрений; зазвичай літають низько над водою, слідуючи вигинів річки. Можуть пірнати, працюючи при цьому крилами, і бігати під водою, збираючи їжу: водних комах, дрібних рибок, ікру, рачків та ін. Гнізда масивні, з моху і корінців, на скелях у води; іноді гнізда приховані завісою водоспаду. Зимують на незамерзаючих річках.

У сімействі тільки один рід: Оляпки.

Крім Оляпки у фауні Росії зустрічається Бура Оляпка.

Сімейство Воловоочкові Troglodytidae

Відносяться до одних із самих дрібних наших птахів. Оперення м'яке, густе. Крила широкі, закруглені; хвіст короткий. Дзьоб тонкий, прямий. Ноги дуже сильні, пристосовані для лазіння в кущах і буреломі - характерних місцях проживання кропив'яників. Літають досить швидко, але тільки по прямій лінії і на короткі відстані, зазвичай низько над землею. Живуть у підліску, серед бурелому, іноді в горах серед скель з рідким чагарником. Гнізда великі, закриті, з боковим входом. Взимку живуть осіло або здійснюють кочівлі, в горах откочевивают в нижній пояс гір. Харчуються комахами. У фауні Росстт тільки один рід: Кропив'яники, з одним видом - Кропивник.

Сімейство Тинівка Prunellidae

Невелика, добре відокремлена група птахів - мешканців лісотундри лісів і високогірного поясу гір. Дзьоб невеликий, краї надклювья і подклювья втягнуті всередину, ніздрі прикриті шкірястими кришечками. Оперення густе, м'яке; в забарвленні переважають бурі і охристі тони; у пташенят пір'я з темними стрижневими плямами. Тримаються переважно на землі або скелях рідше на кущах. Гнізда відкриті. Їжа - насіння і комахи. У фауні Росії зустрічаються:

- Лісова завирушка

- Японська завирушка

Сімейство Славкові Sylviidae

Дрібні і дуже дрібні, рухливі птиці тьмяною зеленувато-або буро-сірого забарвлення, з короткими широкими крилами, тонким шиловидним дзьобом і кілька подовженим тілом. Самці і самки майже всіх видів забарвлені однаково. З усіх птахів, мабуть, найбільш важко піддаються визначенню в польових умовах. Більшість з них можна впевнено розрізнити тільки по голосу. Мешканці лісів, садів, парків, чагарникових і очеретяних заростей, рідше відкритих ландшафтів. Харчуються комахами, деякі іноді ягодами. Все - перелітні птахи.

У фауні Росії зустрічаються:

Короткохвостка, короткокрилий очеретянка, Шірокохвостая очеретянка, Японська очеретянка, Сахалінський цвіркун, Солов'їний цвіркун, Річковий цвіркун, Охотський цвіркун, Острівний цвіркун, тонкодзьобого очеретянка, очеретянка прудка, Пестроголовая очеретянка, Очеретяна очеретянка, Південна бормотушка, Бліда пересмішки, Біловуса славка, Пустинна славка, Кавказька вівчарик, Вівчарик-трещетка, Желтобрюхая вівчарик, Бледноногая вівчарик, світлоголовий вівчарик.

Сімейство Королькова Regulidae

Дуже невелике сімейство лісових або чагарникових птахів. Одні із самих дрібних представників загону Горобині. За зовнішнім виглядом і звичкам дуже схожі на пеночек. І корольки, і розписні синички, що відносяться до цього сімейства, ведуть досить потайний спосіб життя, оскільки майже весь час проводять у кронах дерев, особливо хвойних, або ж у густих заростях стелющегося ялівцю. Гнізда будують відкриті, чашоподібні, але завжди добре приховані в гущавині гілок або підвішені під густими смерековими лапами. Годуються комахами, яких збирають, ретельно обстежуючи гілки дерев і кущів; їдять також павуків, дрібних молюсків і зрідка ягоди.

Крім жовтоголовий Королько у фауні Росії зустрічаються:

- Червоноголовий корольок

- Рубіновоголовий корольок

Сімейство Дронговие Dicruridae

Птахи величиною приблизно зі шпака або декілька більше, чорною або темно-сірого забарвлення. Дзьоб міцний, масивний, підставу його прикрите короткими пір'ям; у кутів рота довгі жорсткі щетинки, що збільшують площу рота і полегшують ловлю комах на льоту. Селяться на відкритих місцях з окремими високими деревами або на узліссях

лісів. Гнізда відкриті, на деревах. Основну видобуток - комах - видивляються, сидячи на деревах або на телеграфних проводах, і хапають її або в повітрі, або стрімко падаючи вниз на землю.

У Росії тільки зальотні птиці:

- Чорний дронго

- Індійський дронго

Сімейство мухоловкових Muscicapidae

Об'єднує в себе підродини мухоловкових Muscicapinae і Дроздових Turdinae, яких частина систематиків виділяють в окремі сімейства. Сюди ж входить підродина Райських мухоловок Monarchinae.

Для всіх мухоловкових дуже характерний широкий плоский дзьоб з добре розвиненими щетинками поблизу кутів рота - пристосування для лову комах на льоту; у дроздових дзьоб не настільки широкий і плоский, надклювье має добре розвинений гребінь (кіль), а ступінь розвитку щетинок у кутів рота може бути дуже різною; для дроздових птахів характерне злиття щитків на передній стороні цівки, у мухоловкових вони розділені. За характером харчування мухоловкових птиці чисто комахоїдні і ловлять здобич в основному в повітрі на льоту, тоді як дроздові можуть крім комах та інших дрібних безхребетних поїдати і ягоди; їжу вони добувають на деревах, кущах і на землі. Є відмінності і в характері гніздування: мухоловкових часто гніздяться в дуплах або полудуплах, тоді як у дроздових гнізда, як правило, відкриті. На зиму всі мухоловкових відлітають на південь, тоді як серед дроздових є ряд видів, які можуть при наявності їжі (наприклад, ягід) зимувати навіть при сильних морозах.

Крім видів, наведених у списку, у фауні Росії зустрічаються:

Чорна райська мухоловка, Райський мухоловка, Мухоловка-белошейка, желтоспінная мухоловка, Японська мухоловка, Синя мухоловка, Пестрогрудая мухоловка, Великий чекан, Іспанська кам'янка, тугайні соловей,

Синій кам'яний Дроді, Бєлогорлов дрізд, Південний соловей, Японська зарянка, Малий дрізд

Свенсон дрізд, Мінливий дрізд, Блідий дрізд, Золотистий дрізд, Сизий дрізд, Дрізд гірський, Чорний дрізд, Белобрюхий дрізд

Сімейство Суторовие Paradoxornithidae

Нечисленна, але досить різнорідна група дрібних птахів. Досить роздутий дзьоб, довгий ступінчастий хвіст, особливості линьки (молоді птахи змінюють повністю махові і стернові пера в першу осінь свого життя), прихильність до заростей очерету або заплавних заростях і особливості гніздування (закриті кулясті гнізда з боковим входом) - основні риси цього своєрідного сімейства птахів. Харчуються комахами, в тому числі живуть усередині стебел очерету, і насінням.

Крім Синиця вусата Panurus biarmicus Linnaeus в фауні Росії зустрічаються:

- Очеретяна сутора

- Сутора

Сімейство Довгохвостосиницеві Aegithalidae

Дрібні птахи з довгим ступінчастим хвостом. Дзьоб невеликий, стислий з боків. Оперення м'яке, пухке. У забарвленні переважають білий, чорний і рудий тони. Крила широкі. Літають лише па невеликі відстані, звичайно з дерева на дерево. Мешканці світлих лісів і лісових галявин. Добре лазять по деревах. Гнізда па деревах, часто в розвилках стовбура, закриті, з боковим входом; стінки гнізда товсті, всередині рясна вистилання з пір'я, зовні покриті лишайниками. Поза гніздовим часом тримаються зграйками. Годуються на деревах, збираючи комах і павуків. З 3 пологів і 8 видів, що включаються в сімейство, в Росії один рід: Ополовников Aegithalos Hermann, 1804 з одним видом: Синиця довгохвоста Aegithalos caudatus Linnaeus.

Сімейство синицевих Paridae

Підродина Ремезова Remizinae

Дуже дрібні птахи. Дзьоб тонкий, гострий, рідше, досить масивний. Крило досить довге, але із закругленою вершиною, яку утворюють третій, 4-е і 5-е першорядні махові пера; 1-е махове перо коротке, воно дорівнює або дещо коротший верхніх криють пір'я крила. Хвіст відносно короткий, виїмчастий. Ноги міцні, кігті сильно загнуті. Мешканці берегів водойм - озер з великими заростями очерету або груп дерев в заплаві або па берегах річок і струмків. Гніздо у вигляді кулі з боковим трубчастим входом, звите з рослинних волокон і рослинного пуху. Гнізда будують або на звисаючих вниз гілках, або між декількома стеблами очерету. У Росії один рід і один вид: Ремез Remiz pendulinus Linnaeus, який утворює велике число біологічних і географічних форм.

Підродина синицевих Parinae

Дрібні деревні птахи. Оперення м'яке, густе. Ноги міцні, з сильними кігтями, добре пристосовані для лазіння по гілках. Крила короткі, широкі; літають дуже маневренно, як багато лісові птахи, але не швидко і на короткі відстані. Дзьоб короткий міцний, конусоподібний, у більшості синиць службовець для раздалбліваніем насіння або кори в пошуках комах. Гнізда закриті, в дуплах, щілинах скель або ж у тріщинах стін; багато синиці охоче гніздяться в штучних гнездовьях. Їжа - комахи і насіння. У внегнездовое час тримаються зграйками. Взимку кочують, деякі види майже оседли.

У фауні Росії один рід: Синиці.

У фауні Росії зустрічаються:

- Тисові синиця

- Синиця блакитна

- Східна синиця

Сімейство Повзикові Sittidae

Дрібні птахи - мешканці деревних насаджень, скель або земляних обривів. Короткі сильні ноги з чіпкими кігтями допомагають повзики з великою легкістю пересуватися вгору і вниз по стовбурах або скелях, використовуючи найменші нерівності кори або каменів. Дзьоб прямий, сильний, досить довгий; повзики легко роздовбувати їм тверді насіння, горіхи або жолуді. Гніздяться в дуплах або щілинах скель і обривів; вхід в гніздо зашпаровують товстої міцної глиняній кришкою з невеликим льотним отвором. Їжа - насіння і комахи.

Крім видів, наведених у списку, у фауні Росії зустрічаються:

- Великий скелястий поползень

- Кошлатий поползень

- Чорноголовий поползень

Сімейство піщухових Certhiidae

Дрібні комахоїдні птахи з тонким, довгим, злегка вигнутим дзьобом. Добре пристосовані до лазіння по стовбурах дерев і по скелях; на відміну від повзиків, вільно лазять як вгору, так і вниз головою, лазять тільки знизу вгору по стовбуру (по спіралі), спираючись жорстким, як у дятлів, хвостом. Гніздяться в укриттях - в тріщинах стовбурів, за відсталою корою або ж у щілинах скель. Їжа - комахи, павуки (Штегман, Іванов, 1978).

Крім Звичайної піщухи у фауні Росії зустрічається Підкоришник короткопалий.

Сімейство Білоочкові Zosteropidae

Дрібні лісові і деревні птахи, за зовнішнім виглядом нагадують пеночек або корольків. Наші види белоглазок легко відрізняються по кільцю навколо ока з білих шовковистих пір'їнок. Дзьоб гострий, прямий, щетинки в кутах рота розвинені слабко.

Ноги з сильним гачкуватим кігтем па задньому пальці. Оперення м'яке з переважанням жовто-зелених і оливкових тонів у забарвленні. Гніздяться на деревах. Будують відкриті гнізда. У період кочівель тримаються зграйками, як синиці. Основна їжа - комахи, яких збирають, ретельно обстежуючи листя і гілки, їдять також ягоди і насіння. У фауні Росії сімейство представлено одним родом - белоглазка,

з двома видами:

- Японська белоглазка

- Звичайна белоглазка

Сімейство Лісові співуни Parulidae

Велике сімейство дрібних, переважно деревних птахів, які населяють більшу частину Нового Світу. За зовнішнім виглядом дуже різноманітні і можуть нагадувати наших пеночек, мухоловок або ковзанів. Оперення у багатьох видів яскраво забарвлене з переважанням жовтого, жовто-зеленого, чорного і білого кольорів. Переважно комахоїдні птахи. З великого числа видів, що населяють Америку, на території Росії були зустрінуті зальотні представники двох родів:

- Миртовий певун

- Річковий певун

Сімейство Горобині Passeridae

Дрібні і середні за величиною птиці щільного складання з міцним конічним дзьобом, пристосованим для лущення і дроблення насіння. У цьому відношенні дуже схожі з багатьма в'юркових птахами, відрізняючись, однак, особливостями будови рогового піднебіння. Крила гострі, хвіст помірної довжини; ноги короткі, багато видів по землі пересуваються стрибками. Види, представлені в нашій фауні, - в більшості випадків мешканці середніх і південних широт; населяють відкриті ландшафти - гори, пустелі; деякі пристосувалися до життя в населених пунктах і перетворилися на справжніх синантропів (будинковий і індійський, частково черногрудий горобці). Гнізда будують в укриттях: дуплах, щілинах скель, в норах на обривах, під дахами; деякі гніздяться на деревах, але роблять закриті кулясті гнізда з боковим входом. На відміну від в'юркових молоді птахи змінюють повністю махові і стернові пера в першу ж осінь після виведення. Їжею в основному служать насіння, але пташенят в значній мірі вигодовують комахами (Штегман, Іванов, 1978).

Крім видів, наведених у списку, у фауні Росії зустрічаються:

- Індійський горобець

- Черногрудий горобець

- Рудий горобець

Сімейство Кассіковие Icteridae

Велике і різноманітне сімейство птахів, які населяють Новий Світ і заміщають там наших жайворонків, шпаків і іволг. Із зовнішніх ознак для кассікових (трупиалов) дуже характерний прямий, гострий, досить довгий дзьоб, у якого краю надклювья

і подклювья помітно увігнуті всередину; верхня щелепа біля основи вигнута під прямим кутом. Серед трупиалов є чисто деревні птахи, які в'ють на гілках довгі кошельковідние гнізда, інші ж ведуть чисто наземний спосіб життя. Трупиалов часто селяться колоніями. Їжа рослинна і тваринна. В межах Росії був зустрінутий всього один рід: трупиалов з одним видом - іржавчасто трупіал.

Сімейство в'юркових Fringillidae

Дрібні і середні за розмірами птахи щільної статури з міцним конічним дзьобом, пристосованим для дроблення насіння, або з досить тонким, стиснутим з боків дзьобом, чинним як пінцет при добуванні насіння з суплідь або шишок. Крила у більшості видів гострі, пристосовані для швидкого польоту. Тільки 9 діючих першорядних махових пір'їн (2-10-е); 1-е махове ледь помітно і приховано під кроющими пір'ям кисті. Багато в'юркові пов'язані з деревними або чагарниковими насадженнями, але серед них є й мешканці відкритих просторів, наприклад кам'янистих пустель і гір. Гнізда у більшості в'юркових чашевидні і розташовані відкрито на деревах або чагарниках. Перша повна зміна махових і рульових пір'я у молодих птахів буває на другому році життя. Основна їжа - насіння, але поїдають і комах, павуків та інших безхребетних.

У фауні Росії зустрічаються:

Королькова в'юрок, Європейський в'юрок, Зеленяк, Китайська зеленушка, Американський в'юрок, червонокрилого чечевічнік, Монгольський снігур, Клест-сосновік, Уссурійський снігур, Малий чорноголовий дубоніс, Великий чорноголовий дубоніс.

Сімейство вівсяну Emberizidae

Велике сімейство невеликих птахів, переважно мешканців відкритого ландшафту або заростей чагарників або очеретів. Для вівсяну дуже характерна форма дзьоба: нижня щелепа вигнута під кутом; втягнуті всередину краю надклювья і подклювья; дзьоб стислий з боків, нижній край верхньої щелепи не стикається повністю з верхнім

краєм нижньої щелепи, і між ними буває невеликий зазор; дзьоб може бути невеликою, гострий, конічний або ж тупий і сильно роздутий, масивний. Першорядних махових пір'їн 10, але 1-е махове дуже маленьке і приховано під кроющими пір'ям кисті, так що функціонуючих першорядних махових пір'їн всього 9 (з 2-го по 10-е). Вівсяну населяють найрізноманітніші ландшафти: тундру, гори, зарості очерету на болотах, зарості чагарників на галявинах або узліссях лісу; серед представників сімейства, що мешкають в Америці, є види, що живуть в пустелях і сухих степах з нізкотравной рослинністю. Гніздяться на землі і чагарниках, гнізда відкриті. Їжа - насіння і комахи.

У фауні Росії зустрічаються:

Пестрогрудая вівсянка. Білоброва вівсянка, Чорнобрива вівсянка, Сава вівсянка, Горобина вівсянка, Сірий Юнко, Просянка, аспідного вівсянка, Городня вівсянка, Гірська вівсянка, Вівсянка Янковського, ошейниковая вівсянка, Рижешейная овсянкка, желтогорлая вівсянка, Таежная вівсянка, Скельна вівсянка, Чорноголова вівсянка, Жовчна вівсянка.

Червона Книга Росії

Представники загону горобцеподібних,

занесені до Червоної Книги:

РАЙСЬКА МУХОЛОВКА

ЯПОНСЬКА очеретянки

Монгольські ЖАЙВОРОНОК

Тростинного СУТОРА

ЄВРОПЕЙСЬКА Синиця біла

Очеретянка прудка

КОСМАТИЙ Поползень

Вівсянка ЯНКОВСЬКОГО

ВЕЛИКИЙ ЧЕКАН

ЗВИЧАЙНИЙ Сорокопуд сірий

Авіація і космонавтика
Автоматизація та управління
Архітектура
Астрологія
Астрономія
Банківська справа
Безпека життєдіяльності
Біографії
Біологія
Біологія і хімія
Біржова справа
Ботаніка та сільське господарство
Валютні відносини
Ветеринарія
Військова кафедра
Географія
Геодезія
Геологія
Діловодство
Гроші та кредит
Природознавство
Журналістика
Зарубіжна література
Зоологія
Видавнича справа та поліграфія
Інвестиції
Інформатика
Історія
Історія техніки
Комунікації і зв'язок
Косметологія
Короткий зміст творів
Криміналістика
Кримінологія
Криптологія
Кулінарія
Культура і мистецтво
Культурологія
Логіка
Логістика
Маркетинг
Математика
Медицина, здоров'я
Медичні науки
Менеджмент
Металургія
Музика
Наука і техніка
Нарисна геометрія
Фільми онлайн
Педагогіка
Підприємництво
Промисловість, виробництво
Психологія
Психологія, педагогіка
Радіоелектроніка
Реклама
Релігія і міфологія
Риторика
Різне
Сексологія
Соціологія
Статистика
Страхування
Будівельні науки
Будівництво
Схемотехніка
Теорія організації
Теплотехніка
Технологія
Товарознавство
Транспорт
Туризм
Управління
Керуючі науки
Фізика
Фізкультура і спорт
Філософія
Фінансові науки
Фінанси
Фотографія
Хімія
Цифрові пристрої
Екологія
Економіка
Економіко-математичне моделювання
Економічна географія
Економічна теорія
Етика

8ref.com

© 8ref.com - українські реферати


енциклопедія  бефстроганов  рагу  оселедець  солянка