трусики женские украина

На головну

 Тварини Південної Америки - Зоологія

Міністерство освіти України

Реферат

на тему «Тварини Південної Америки»

Виконала:

Учениця 7-Б класу

СШ №13

Шостак О.І.

Перевірила:

 Донецьк 2004

РОСЛИНИ І ТВАРИНИ

Природний світ Південної Америки - один з найбагатших на планеті. У басейні річки Амазонки можна знайти але щонайменше 44 000 різних видів рослин, 2.500 видів річкової риби і 1.500 видів птахів. У джунглях водяться величезні науки, які харчуються птахами, і такі ссавці, як броненосці і лінивці. У річках Південної Америки живуть морські корови, прісноводні дельфіни, гігантські зубатки і електричні вугри. Тисячі видів лісових комах ще не вивчені.

В Андах водяться альнакі і викуньи з сімейства верблюжих. У степах Памни мешкає велика що бігає птах нанду, чи американський страус. У більш холодних районах на південних околицях континенту поширені пінгвіни і тюлені. На Галапагоських островах, що у Тихому океані на захід від берегів Еквадору, зустрічаються такі рідкісні представники тваринного світу, як знамениті гігантські черепахи.

Родючі ґрунти живлять багатий рослинний світ континенту. Південна Америка - батьківщина колючим араукарії, каучуконоса, картоплі і багатьох домашніх рослин (наприклад, монстери).

Природа Південної Америки перебуває під загрозою знищення. У міру того, як люди вирубують ліси, багато видів лісових тварин і безцінних рослин, не пристосувалися до нових умов життя, безслідно зникають.

 Кажани - вампіри.

 Важко знайти в міфології істот, про яких було складено стільки моторошних легенд, як про вампірів. Взагалі, здатність харчуватися кров'ю і умертвляти людей одним своїм укусом приписувалося багатьом тваринам, а також людям. Як правило, цим грішили різні чаклуни, серед яких особливе місце займає відомий граф Дракула.

 Насправді вампіри, які наганяють такий жах на всю Європу, ніколи там не водилися. Лише в Південній Америці вони зловісною реальністю майорять в нічному мороці. Їхньою жертвою може стати пасущийся худобу або сплячий чоловік. Це невеликі звірки, що відносяться до загону рукокрилих, які здатні сьогодення тривалого маневреному польоту. Їхні передні кінцівки видозмінені в крила. Плечі, передпліччя, фаланги всіх пальців подовжені, а між ними, боками тіла і задніми кінцівками натягнута тонка еластична літальна перетинка. Вуха у них зазвичай дуже великі і дуже тонкий слух, тоді як очі маленькі. Звірятко з закритими очима літає так де добре, як і з відкритими.

 Селяться вампіри великими колоніями або в природних укриттях (в печерах, шахтах), або споруджених іншими тваринами або людиною, дуплах дерев і т.д.

 Вампіри схожі на кажанів зовні, але особливості в будові тіла цих тварин вказують на їхній спосіб життя, не властивий ніякому іншому ссавцю. Ці кажани, пристосувавшись до того, щоб харчуватися кров'ю, і здатні підтримувати своє існування тільки цієї їжею, - виняток серед ссавців. Всі їхні зуби мають ріжучі краю. Два верхніх різця дуже великі, гострі, як бритва, і займають на щелепи весь проміжок між іклами, інші зуби дуже вузькі і мають витягнуту форму з гострими краями. Це єдині справжні паразити серед теплокровних тварин. Два зімкнутих верхніх різця придбали форму, зручну для надрізу навіть товстої шкіри. Слина вампіра містить фермент, який знеболює місце укусу і затримує згортання що випливає з ранки крові.

 Поширені ці тварини в Південної Америки від Мексики до Парагваю. Довжина тіла вампіра не перевищує 7-8 сантиметрів, а маса 50 грам. Паща озброєна двадцятьма зубами. Хутро пофарбований зверху в коричневий, червоний, золотистий або помаранчевий, знизу жовтувато-бурий. Звичайний вампір добре літає і швидко бігає. Крила при бігу зазвичай щільно складені вздовж передпліччя, спирається звірок на подушечки біля основи великих пальців.

 Тварини селяться колоніями в десятки і сотні особин. З настанням темряви вони вилітають на пошуки жертв: коней, мулів, кіз, свиней. На одну жертву іноді нападає 6-8 вампірів. Був випадок, коли в однієї корови шкіра була надрізана за ніч у тридцяти містах.

 Відомий німецький натураліст Олександр Гумбольдт спостерігав їх нападу і описав: «Коні і рогата худоба не можуть насолодитися спокоєм навіть вночі. Під час їхнього сну кажани смокчуть у них кров або підвішуються до їх спинах, завдаючи їм гнійні рани, на які нападають комарі, гедзі і хмари уїдливих членів комах ».

 Такі випадки рідкісні. Біль від укусу, як правило, так незначна, що вкушений уві сні прокидається лише після того, як кажан полетіла. Багато мандрівників по Південній Америці не раз помічали рукокрилих, які добру частину ночі носилися над висячими ліжками мандрівників. При спроби зловити вампіра він захищається і часто завдає рани людям і собакам. Кровососи робить укус з блискавичною швидкістю. Часом трикутник гострих передніх зубів вампіра знімає тонкий шматочок шкіри жертви. Зробивши ранку звірята припадають до неї і хлебтають сочилася кров. Все це вампір проробляє так, що людина і не прокинеться, а на ранок єдиним свідченням нічного візиту буде забруднити кров'ю ковдру. Вампір зазвичай насичується за півтори-дві години, а рани в їхніх жертв дуже довго кровоточать. Личинки, які вивелися в них, викликають запалення шкіри. Буває й так, що тижнів через три після відвідин вампіра ви можете виявити, що підхопили страшну хворобу - паралітичну сказ: звірята при харчуванні нерідко передають своїм жертвам вірус сказу, який у звичайних вампірів зберігається живим до десяти місяців.

 Наситилися вампіри багато п'ють. Взагалі, без води вони не можуть довго жити, і тому часто їх можна зустріти у води.

 Захистом від укусів вампірів може служити яскраве світло (зазвичай підвішують палаючу лампу) або навіть противомоскітна сітка.

Тапір рівнинних

(Tapirus terrestris)

Ссавці / Непарнокопитні / Тапіри / тапір рівнинних

Mammalia / Perissodactyla / Tapiridae / Tapirus terrestris

· Вид тапір рівнинних занесений в міжнародну Червону Книгу

Тапір рівнини (Tapirus terrestris) найбільш відомий і поширений ширше інших видів тапірів. Він порівняно невеликого зросту, довжина його тіла близько 2 м, висота в холці близько 1 м, маса - 200 кг. Темно-бурі короткі волосся покривають все тіло. Починаючись між вухами, уздовж всієї шиї тягнеться стояча жорстка грива. Рівнинний тапір мешкає в лісах Південної Америки, від басейну річки Амазонки до Парагваю та Північної Аргентини. Тапір - одиночний, обережний мешканець тропічного лісу. Він уникає відкритих просторів, але дуже прив'язаний до води. Там, де його не турбують, тапір годується в будь-який час доби, крім жарких полуденних годин, які проводить у воді. Місця купання тапірів легко знайти по стежках і великій кількості посліду на березі і мілководді. У воді тапіри не тільки рятуються від спеки, а й позбавляються від кровосисних членистоногих. Ходять по одним і тим же стежках, які прокладають в густих заростях у вигляді тунелів, частіше вздовж річок і струмків. Уздовж цих стежок на листі і траві накопичується маса кліщів і наземних п'явок, що підстерігають жертву, тому людині користуватися цими стежками не слід. Рятуючись від нападу, тапір (а основний його ворог - ягуар) кидає стежку, проламується крізь густі колючі чагарники з надзвичайною швидкістю. Рівнинний тапір харчується молодими листям чагарників і дерев, болотними, водними і луговими травами, а також плодами і фруктами, схоплюючи листя рухомим хоботом. Якщо тапір не може добути ласу гілку, він встає на задні ноги, спираючись передніми об стовбур. Хобот тапіра надзвичайно рухливий; він весь час витягується і втягується, обмацуючи всі предмети. Кінчик хобота зі схожим на кнопку п'ятачком забезпечений чутливими жорстким волоссям - вибриссами - і служить органом дотику. Як у всіх лісових тварин, у тапіра хороші нюх і слух, але поганий зір. Біля поселень людини тапір здійснює набіги на поля і плантації кукурудзи, цукрового очерету, манго, какао. Самки стають статевозрілими на 3-4-му році життя; самці, ймовірно, на рік пізніше. Статевий цикл настає через кожні 50-60 днів протягом усього року, і дитинча (завжди один) може народитися в будь-якому місяці. Вагітність триває 390-400 днів, і самка приносить потомство, в середньому кожні 15 місяців. Перед спарюванням тварини зазвичай бувають порушені; самець, відшукуючи самку, видає короткий кашляющий звук або різкий протяжний свист. Як у всіх тапірів, смугасто-плямистий дитинча довго ходить з матір'ю. Він смокче мати, коли та лягає на бік, подібно поросяті, і спить лежачи поруч із матір'ю. Вона не відпускає далеко від себе дитинчати, кличучи його, як тільки він відбіжить на два-три кроки в бік. З віком молодий тапір стає дуже рухливим, бігає навколо матері, стрибає, трясе головою. Місцеві жителі полюють на рівнинного тапіра заради м'яса та шкіри. При небезпеки тапіри намагаються сховатися у воді, де аборигени їх наздоганяють на човнах і, як тільки звірі виринають, вбивають їх списами або ножами. У селах можна часто бачити дитинчат тапірів, узятих від убитих матерів. Вони швидко стають ручними, беруть соску з молоком, а у віці небагатьох тижнів добре їдять варені овочі і кашу. Пізніше тапіри годуються листям і травою і особливо люблять листя і молоді качани кукурудзи. Сільські дітлахи катаються на ручних тапірів верхом. Кажуть, що колоністи в минулому столітті з успіхом орали, запряга ручних тапірів в плуг. У неволі тапіри доживали до 30 років.

ЯГУАР

(Panthera onca)

Ссавці / Хижі / Котячі / ЯГУАР

Mammalia / Carnivora / Felidae / Panthera onca

· Вид ЯГУАР занесений в міжнародну Червону Книгу

ЯГУАР (Panthera onca) представник групи великих кішок в фауні Північної та Південної Америки. Він декілька більше леопарда: тіло одно 150-180 см, хвіст - 70-91 см, маса - 68-136 кг. Тіло ягуара більш кремезне, масивне, хвіст і ноги відносно коротше, ніж у леопарда, і швидше він походить на тигра. Ягуар поширений майже по всій Південній і Центральній Америці і на півдні Північної Америки. Для нього найбільш характерні дрімучі тропічні ліси, в меншій мірі - посушливі зарості чагарників. Іноді ягуари з'являються навіть у пампасах. Вони ведуть мандрівну життя і нерідко долають широкі річки, так як відмінно, а головне, охоче плавають. Здобиччю ягуару служать олені, пекарі, агути, водосвинки. Він нападає на великих тапірів, коли ті приходять на водопій, викрадає собак та домашню худобу, ловить алігаторів, черепах, рибу, дрібних тварин. Розмножуються ягуари цілий рік. Вагітність триває 100 - 110 днів. У виводку налічується до 4 дитинчат. Ростуть вони швидко, але статевої зрілості досягають у три роки.

Броненосець БЕЛОЩЕТІНІСТИЙ

(Euphractus sexcinctus)

Ссавці / неполнозубих / Броненосці / броненосець БЕЛОЩЕТІНІСТИЙ

Mammalia / Edentata / Dasypodidae / Euphractus sexcinctus

Броненосець БЕЛОЩЕТІНІСТИЙ (Euphractus sexcinctus) поширений далі за всіх на північ від Середньої Аргентини до низовий Амазонки; другий населяє Північну і Центральну Аргертіну. Белощетіністий, крім фарбування щетини, відрізняється трохи більшими розмірами (довжина його тіла 40-50 см, хвоста -20-25 см, маса - 3,5-4,5 кг) і відносно слабко розвиненим щетинистим покривом. Ці броненосці, яких в Аргентині називають пелюдос (волохаті), відомі краще інших, тому що вони риють численні тимчасові нори в савані і часто виходять з нір вдень, навіть при яскравому сонці. Якщо земля м'яка і поблизу немає нори, то при небезпеці пелюдос швидко закопується на очах у переслідувача. Хід звичайної нори не перевищує 2 м і закінчується камерою. Крім того, зустрічається багато дрібних нір або, точніше, глибоких конок, виритих звіром в пошуках їжі. Через своїх нір пелюдос для місцевих гаучо (наїзників) - «колючка в оці», так як коні часто потрапляють в його нори і ламають собі ноги. Крім того, риттям нір броненосці псують посіви. У деяких районах встановлені навіть премії за знищення пелюдос, і мисливці за кілька днів видобувають сотні цих тварин. Полюють на них при місяці з собаками і вбивають палицею або заливають нори водою. Щетинисті броненосці годуються комахами, черв'яками та іншими безхребетними, а також падлом. У трупа тварини можна зустріти одночасно кілька звірків, зазвичай живуть поодинці. Розмножуються вони два рази на рік. Вагітність триває 62-74 дня. Приносять зазвичай по два дитинчати, яких самка вигодовує в норі протягом місяця.

КАЙМАН крокодилової

(Caiman crocodilus)

Плазуни або рептилії / Крокодили / Алігатори / КАЙМАН крокодилової

Reptilia / Crocodylia / Alligatoridae / Caiman crocodilus

КАЙМАН крокодилової (Caiman crocodilus) має відносно довгу, звужену попереду морду. У дорослих особин для вміщення великих - першого і четвертого - зубів нижньої щелепи (в предчелюстной кістки попереду ніздрів і в області шва між предчелюстной і верхньощелепної кістками) утворюються наскрізні отвори. Нерідко з одного або з обох сторін черепа руйнується зовнішня стінка отвори на шві предчелюстной і верхньощелепної кісток, утворюючи НЕ ямки, а вирізки в краях верхньої щелепи для вміщення четверте зубів нижньої. Це надає черепу вигляд, звичайний для черепів справжніх крокодилів, що й зумовило видову назву цього виду. У довжину тварини досягають 2,4-2,6 м. Крокодиловий кайман поширений у Центральній і Південній Америці: від Чиапаса на півночі до гирла Парани на півдні, в Мексиці, країнах Центральної Америки, Венесуелі, Гвіані, Колумбії, Бразилії, Болівії, Парагваї , Аргентині. На цій величезній території кайман утворює 3-5 підвидів. До солонуватою воді відноситься терпимо, що дозволило йому розселитися з континенту Америки на деякі близькі до материка острови: Тринідад, невеликі острови Горгона і Горгонілла у західних берегів Колумбії. Крокодилячих кайманів зустрічали іноді в море поблизу від берегів. У поширенні цих тварин велику роль відіграють плавучі острови, що утворюються з водяних гіацинтів (Eichhornia) та інших рослин, що досягають іноді значних розмірів (понад 900 м?) і часто спливающие вниз за течією річок. Ці плавучі острови («мати») дають притулок молодим кайманам і можуть переносити їх на великі відстані і у відкрите море. Тварини воліють тихі води і частіше зустрічаються в болотах і невеликих річках. Молоді особини харчуються головним чином водними комахами. Дорослі нападають на будь-яку здобич, з якою можуть впоратися. Основна їжа складається з великих водяних равликів, прісноводних крабів і риби. Розмножуються протягом цілого року, але особливо інтенсивно з січня до березня (Колумбія). Самки для кладки яєць споруджують гнізда з гниючих рослин серед заростей поблизу води. Кладка складається з 15-30 яєць. Дорослі самці займають певну територію і б'ються з самцями, які порушили кордону індивідуальних ділянок. Чисельність крокодилячих кайманів в даний час сильно впала через інтенсивної полювання на них заради шкіри.

Ігрунка карликові

(Cebuella pygmaea)

Ссавці / Примати / Ігрункообразние / ігрунка карликові

Mammalia / Primates / Callitrichidae / Cebuella pygmaea

Ігрунка карликові (Cebuella pygmaea) мешкає у верхів'ях річки Амазонки - від західного берега річки Пурус до підніжжя Анд, зустрічається також на берегах річки Путумайо в Колумбії. Хутро їх густий, коричнюватий, з жовтуватими і зеленими мітками на волоссі, нижні частини тіла білуваті, на хвості неясно виражені смуги. Особа обволошено. Вуха маленькі, голі і приховані в густий мантії. Сплять в дуплах дерев. Харчуються комахами, фруктами, дрібними птахами та їх яйцями. Їх важко спостерігати в дикому стані. При найменшому наближенні небезпеки вони моментально ховаються в гущі листя. Судячи зі спостережень, в неволі карликові ігрунки народжують двох дитинчат, які до 6 тижнів тримаються на тілі батька. З 8 тижнів поступово стають незалежними й самостійно відшукують собі їжу. До 24 тижнях досягають розмірів дорослих особин.

АНАКОНДА

(Eunectes murinus)

Плазуни або рептилії / Лускаті / Змії ложноногих / АНАКОНДА

Reptilia / Squamata / Boidae / Eunectes murinus

АНАКОНДА (Eunectes murinus) найбільша в світі змія - населяє всю тропічну Південну Америку на схід від Кордильєр і острів Тринідад. Середні розміри дорослої анаконди - 5-6 м, але зрідка зустрічаються особини до 10 м завдовжки. Унікальний за величиною достовірно виміряний екземпляр зі Східної Колумбії досягав 11 м 43 см (згадаємо, однак, що зберегти цей екземпляр не вдалося). Основне забарвлення тулуба анаконди сірувато-зелена з великими темно-бурими плямами округлої або довгастої форми, що чергуються в шаховому порядку. З боків тулуба йде ряд дрібних світлих плям, оточених чорною смугою. Таке забарвлення чудово приховує анаконду, коли вона затаюється, лежачи в тихій заводі, де по сіро-зеленій воді плавають бурі листя і пучки водоростей. Улюблені місця анаконди - слабопроточних рукави і заплави, стариці і озера, заболочені низини в басейнах річок Амазонки і Оріноко. У таких затишних куточках анаконда, лежачи у воді, чатує свою здобич різних ссавців, що приходять на водопій (агуті, пака, пекарі), водоплавних птахів, іноді черепах і молодих кайманів. Жертвою анаконди виявляються також домашні свині, собаки, кури, качки, коли вони наближаються до води. Анаконда нерідко виповзає на берег і приймає сонячні ванни, але далеко від води не відходить. Вона прекрасно плаває, пірнає і може довго перебувати під водою, при цьому ніздрі її замикаються спеціальними клапанами. При пересиханні водойми анаконда перебирається в сусідні або спускається вниз за течією річки. У посушливий період, який може настати в деяких районах, анаконда заривається в донний мул і впадає в заціпеніння, в якому залишається до поновлення дощів. Процес линьки у анаконди також часто проходить під водою: в неволі доводилося спостерігати, як змія, занурившись в басейн, треться черевом про його дно і поступово стягує з себе кожушок. Анаконда яйцеживородяща, і самка приносить від 28 до 42 дитинчат довжиною 50-80 см, але зрідка може відкладати яйця. У неволі живуть недовго - 5-6 років, максимальна тривалість життя в неволі - 28 років. Основним кормом анаконді служать кролики, морські свинки, пацюки, але вона поїдає також різних рептилій, риб і іноді заковтує змій. Одного разу 5-метрова анаконда задушила і з'їла 2,5 метрового темного пітона, на що їй знадобилося всього 45 хвилин. Всупереч численним «страшним» розповідям «очевидців», анаконду не можна визнати небезпечною для дорослої людини. Поодинокі напади на людей відбуваються анакондою, мабуть, помилково, коли змія бачить під водою тільки частина тіла людини або якщо їй здається, що на неї хочуть напасти або відняти її видобуток. Цілком достовірний лише Р. Бломбергом випадок загибелі тринадцятирічного хлопчика, проковтнутого анакондою. Місцеві мисливці, як правило, не бояться анаконду і при будь-якій можливості вбивають її. З цією змією пов'язаний ряд міфів і забобонів, що існують серед індіанських племен.

КОЛІБРІ-Сапфо

(Sappho sparganura)

Птахи / Довгокрилі / Колібрі / КОЛИБРИ-Сапфо

Aves / Macrochires / Trochilidae / Sappho sparganura

КОЛІБРІ-Сапфо (Sappho sparganura) властива південній частині Болівії і Північно-Західної Аргентині. Вона дотримується сухого відкритого ландшафту передгір'їв і високогірного плато Боливианских Анд. Голова і передня частина тіла у неї блискуче-зелені, спина пурпурно-фіолетова, довгий вильчатий хвіст червоний із чорними закінченнями кожного пера. Коли птах з великою легкістю здіймається увись, її «палаючий» хвіст справляє враження сліду комети. Через непомірного переслідування в даний час цей птах стала дуже рідкісною.

КОНДОР

(Vultur gryphus)

Птахи / Птахи хижі денні / Грифи американські / КОНДОР

Aves / Falconiformes / Cathartidae / Vultur gryphus

· Вид КОНДОР занесений в міжнародну Червону Книгу

КОНДОР (Vultur gryphus) величезний птах: довжина самця близько 1,15 м, розмах крил до 2,75 м. Самки кондора дещо менше. Забарвлення дорослих птахів кондора чорна з білим комірцем з листоподібних пір'їнок. Другорядні махові з широкими білими облямівками, плечові білі з чорними підставами. Гола шкіра голови і горла черновато-сіра, шиї і зоба - червона. Ноги кондора темно-сірі. Радужина червона. Дзьоб чорний з жовтою вершиною. У самців на восковице гребінь (у самок його немає). Молоді кондори бурого кольору, голова у них покрита пухом. Поширений кондор в Південній Америці від Венесуели і Колумбії до південного краю материка (Патагонія, Вогняна Земля) і на Фолклендських островах. У північній частині гніздового ареалу кондор населяє високий пояс гір на висоті 3000-5000 м, іноді залітає і вище (у Чимборасо відзначався на висоті понад 7000 м). У південній частині гніздовий області кондор зустрічається і в передгір'ях, і на рівнинах. У гніздовий час кондор тримається окремими парами, в інший час року веде стайня спосіб життя. Гніздиться кондор на скелях, іноді влаштовуючи невелику підстилку з гілочок. У кладці 2 яйця. Насиджує самка протягом 54-55 днів. Розвиток молодих кондорів повільне, статевої зрілості (повного наряду) вони, очевидно, досягають тільки в шестирічному віці. Кондор годується в основному падаллю, різною мірою розклалася. Зрідка кондори нападають і на живих тварин (новонароджених або ослаблих вігоні, телят і ягнят).

Вікунья

(Lama vicugna)

Ссавці / Мозоленогие / верблюдових / Вікунья

Mammalia / Tylopoda / Camelidae / Lama vicugna

· Вид Вікунья занесений в міжнародну Червону Книгу

Вікунья (Lama vicugna) вид диких лам. Вона дрібніше гуанако: довжина тіла 125-190 їжі, висота - 70-110 см і маса - 40-50 кг. Голова її коротше, але вуха довші. Шерсть більш яскрава, рудувата; вона довша, ніж у гуанако, на шиї і грудях утворює підвіс довжиною 20-35 см. Каштани на ногах приховані волоссям. Кордон між темною і світлою забарвленням шерсті виражена не різко. Поширена вікунья тільки у високогір'ї Анд. Як і гуанако, тримається сімейними стадами по 5-15 самок з молодими під проводом дорослого самця. Неодружені самці утворюють тимчасові, що легко розпадаються групи по 20-30 тварин. Гін у викуньи буває з квітня по червень. Вагітність триває 10-11 місяців. Раніше інки щорічно заганяли в коррали велика кількість викуний, стригли у них шерсть і потім випускали на волю. Зараз індіанці також іноді заганяють стадо викуний в загони у скелястих обривів, стрижуть і випускають їх, але кількість викуний різко скоротилося, і такі випадки тепер рідкісні. У науково-дослідній фермі в Куско (Перу) на висоті 4000 м над рівнем моря проводяться роботи з одомашнювання і розведенню викуньи. В даний час в Перу збереглося не більше 5000 викуний, в Болівії - близько 1000 голів, і цей вид знаходиться під охороною. Всі види диких і домашніх безгорбих верблюдів добре живуть у зоопарках до 20-25 років, розмножуються і дають плодючі помісі. Важче інших містити викунью, і вона рідко дає помісі з іншими формами.

Сімейство лінивці

(Bradypodidae)

Ссавці / неполнозубих / Лінивці /

Mammalia / Edentata / Bradypodidae /

Сімейство лінивців (Bradypodidae) Лінивці - чисто деревні тварини, що харчуються листям і проводять все життя на деревах у підвішеному становищі спиною вниз. У зв'язку з цим 3 пальці на задніх і 2 або 3 пальці на передніх лапах разом з потужними вигнутими пазурами утворюють як би гачки, за допомогою яких тварини висять або повільно рухаються. На противагу всім іншим звірам їх шерсть має ворс, спрямований ні до череву, а до хребта, так що дощова вода легко скачується з тіла. Єдиний спосіб самозахисту цих безневинних тварин - залишатися непоміченими, з чим і пов'язана їх крайня повільність. Серед листя дерев у дощовому тропічному лісі ці тварини дійсно зовсім непомітні, чому сприяє зеленуватий відтінок їх довгої грубої вовни. Ця зелене забарвлення сіро-коричневої вовни залежить від синьо-зелених мікроскопічних водоростей (Trichophilus і Cyanoderma), поселяющихся в поздовжніх і поперечних борозенках волосся лінивців. На тілі цих тварин майже все життя проводить ще один співмешканець - особливий вид метелика-вогнівки, що відкладає свої яйця в шерсть лінивця.

Внутрішні органи лінивця у зв'язку з постійним становищем тваринного спиною вниз також розташовані незвичайно для ссавців. Печінка повернена до спини, прикрита шлунком і не стикається з черевної стінкою; селезінка і підшлункова залоза лежать не зліва, а справа. Сечовий міхур дуже великий і майже стикається з діафрагмою, трахея робить два вигини і т. Д. Харчуються лінивці листям, молодими пагонами, квітками і плодами дерев, які обривають жорсткими, покритими ороговілої шкірою губами. У виняткових випадках, коли немає корму, лінивці переходять на сусідні дерева по землі. Але на землі вони абсолютно безпорадні. Лежачи з витягнутими в сторони кінцівками, вони шукають, за що можна зачепитися пазурами, і насилу пересуваються на кілька метрів.

Лінивці сплять по 15 годин на добу, іноді збираючись по нескольку тварин разом в розвилці гілок, і тоді вони дивно нагадують оберемок сіна. Дихання і кровообіг у них дуже уповільнене, а температура тіла може опускатися до 24-33 °. Випорожнюються вони дуже рідко, приблизно раз на тиждень, зазвичай після дощу, і для цього групою спускаються до основи дерева. Лінивці стійкі до голоду і переносять такі травми, від яких інші звірі гинуть. Незважаючи на те що на лінивців інтенсивно полюють, так як їх м'ясо за смаком нагадує баранину, шкура використовується для покриття сідел, а вигнуті пазурі - для намист, - ці малопомітні тварини збереглися в багатьох місцях Південної та Центральної Америки там, де інші ссавці давно винищені .

Авіація і космонавтика
Автоматизація та управління
Архітектура
Астрологія
Астрономія
Банківська справа
Безпека життєдіяльності
Біографії
Біологія
Біологія і хімія
Біржова справа
Ботаніка та сільське господарство
Валютні відносини
Ветеринарія
Військова кафедра
Географія
Геодезія
Геологія
Діловодство
Гроші та кредит
Природознавство
Журналістика
Зарубіжна література
Зоологія
Видавнича справа та поліграфія
Інвестиції
Інформатика
Історія
Історія техніки
Комунікації і зв'язок
Косметологія
Короткий зміст творів
Криміналістика
Кримінологія
Криптологія
Кулінарія
Культура і мистецтво
Культурологія
Логіка
Логістика
Маркетинг
Математика
Медицина, здоров'я
Медичні науки
Менеджмент
Металургія
Музика
Наука і техніка
Нарисна геометрія
Фільми онлайн
Педагогіка
Підприємництво
Промисловість, виробництво
Психологія
Психологія, педагогіка
Радіоелектроніка
Реклама
Релігія і міфологія
Риторика
Різне
Сексологія
Соціологія
Статистика
Страхування
Будівельні науки
Будівництво
Схемотехніка
Теорія організації
Теплотехніка
Технологія
Товарознавство
Транспорт
Туризм
Управління
Керуючі науки
Фізика
Фізкультура і спорт
Філософія
Фінансові науки
Фінанси
Фотографія
Хімія
Цифрові пристрої
Екологія
Економіка
Економіко-математичне моделювання
Економічна географія
Економічна теорія
Етика

8ref.com

© 8ref.com - українські реферати


енциклопедія  бефстроганов  рагу  оселедець  солянка