трусики женские украина

На головну

Сімейство котячих - Зоологія

Доповідь по біології Ученіци 8 класу «Би»

Москва 1999

Котячі - представники сімейства ссавців, загону хижих. Вони надзвичайно широко поширені у всьому світі. Відсутні котячі тільки в Австралії, Антарктиді і на Мадагаськаре. Вони включають в себе 4 роду і 37 видів. Котячі - середні і великі по величині тварини, що мають струнке гнучке тіло, округлу голову. На пальцях розвинені подушечки. Гострі заломлені пазури втягуються в особливі поглиблення і тому не тупляться при ходьбі і не стукотять.

Походження котячих має багатовікову історію. Біля 30-35 млн. років тому досягли великої різноманітності і широкого поширення древні хижаки сімейства вивиеровых. Деякі з них послужили початковими формами сучасних видів диких і домашніх котячих.

Нижче приведені описи окремих самих помітних представників цього сімейства.

ЛЕВ

Зоологи розрізнюють азіатського і африканського львів. Внаслідок різниці ареалів мешкання вони відрізняються один від одного зовнішнім виглядом. Ніколи леви крім Африки у безлічі водилися в Європі, на Ближньому і Середньому Сході, в Індії, але помалу були відтіснені головним своїм ворогом - людиною в зв'язку з розвитком скотарства і землеробства, а потім промисловість. Тепер цей вигляд існує майже виключно у великих мисливських резерватах Східної і Південної Африки, так ще горстка азіатських левів живе в природному стані в індійському заповіднику Гирський Ліс.

Лев - дуже велика тварина. Середній дорослий самець має в довжину небагато чим менше трьох метрів і важить від 180 до 230 кілограмів. Левиця дрібніше: їх середня довжина складає біля двох з половиною метрів, а вага - 140 кілограмів. Серед кішок тільки у левів легко відрізнити самця від самиці навіть на великій відстані завдяки його зростанню і пишній гриві. Лев, чиє гнучке тіло складається, немов з одних тільки м'язів, володіє неймовірною фізичною потужністю. Одним ударом лапи він здатний звалити трехсоткилограммовую зебру, і, незважаючи вагою свою, леви - прекрасні стрибуни. Трехметровые стрибки по вертикалі - на обриви або через огорожі - для них справа саме звичайна.

Леви відрізняються від інших кішок тим, що живуть і полюють групами - так званими прайдами. У звичайний прайд входять трохи левиця і їх детеныши, дві-три молодих самця і обов'язково один домінуючий самець. Вожак - не завжди самий великий або самий сильний член прайда, але інші самці визнають його верховенство, а він в свою чергу терпить їх присутність. Чисельність прайда може сильно коливатися - від чотирьох-п'яти членів до тридцяти п'яти і більше. Межі території свого прайда домінуючий лев мітить, пирскаючи на кущі сумішшю сечі і виділень анальних залоз, і оповіщає про те, що територія належить йому, громовим ревом. Коли межі встановлені, вони стають непорушними, і він готів захищати їх, б'ючися насмерть. У місцях, де дичини мало, територія може тягнутися на п'ятнадцять кілометрів у всіх напрямах, а там, де є на кого полювати, вона буває багато менше.

Постарілих і хворих левів прайд не захищає, а, навпаки, виганяє, надаючи їм самим про себе піклуватися. Лев, що Постарів, худий і слабий, часто завершує свої дні в шлунках і його гієн, що розірвали, що оточили - безславний кінець для владики звірів.

Лев, надає полювати левиця, а потім обжирається плодами її трудів. Левиця, досвідчена охотница, обережно підбирається до здобичі, ховаючись за низькими кущами, поки не наступить момент для стрімкого кидка уперед. Левиця здатна полдня нерухомо пролежати в гущавині, підібравшись, поки у водопою не з'явиться стадо гну. Декількох секунд, коли вони опускають пики до води, цілком досить для її добре розрахованого стрибка. Полюючи спільно, члени прайда вбивають здобич швидко і без великих особливих зусиль.

У період спаровування відносин між партнерами дуже ніжні. Домінуючий лев злучається з самицею, у якої наступила течка. Через три з половиною місяця після спаровування вагітна левиця йде від прайда, відшукує відокремлений, зарослий травою куток і там породжує потомство. Львята безперервно наражаються на небезпеку з моменту народження і до повзросления, яке наступає приблизно через два роки. Вони народжуються сліпими і безпорадними і у всьому залежать від материнських турбот. Небезпеки раннього дитинства так великі, що виживає в більшості випадків не більше за половину всіх львят.

ТИГР

Важко знайти на Землі звіра, який був би так само могутній і спритний, фарбувавши і безстрашний і так широко відомий людям всіх континентів, як тигр. Тигр - один з самих великих наземних хижаків нашої планети. Вага великого амурского тигра досягає 300 - 350 кілограмів при довжині тіла від носа до кореня хвоста до 2,5 - 3 метрів.

Ще на початку нашого століття тигр був широко поширений на значній частині Азії - від Каспійського моря до Японського, від Пріамурья до Індонезії. Посилене переслідування і необмежене полювання на тигрів привели до різкого скорочення його ареалу і чисельності. За останні 40 років чисельність бенгальского тигра скоротилася в двадцять разів, і тепер вони залишилося не більш двох тисяч. Доля амурского тигра також драматична. У середині XIX століття він був многочислен. У тридцятих роках нашого віку тигр зрідка зустрічався лише в самих глухих кутках Уссурійської тайги, важко доступних для людини, і виявився, таким чином, на грані зникнення. У 1935 році був організований великий і єдиний в своєму роді Сихотэ-Алинский державний заповідник. З 1947 року полювання на тигра було суворо заборонене, Навіть отлов тигрят для зоопарків допускався одинично, по спеціальних дозволах. Ці заходи виявилися своєчасними. Вже в 1957 році чисельність амурского тигра в порівнянні з тридцятими роками майже подвоїлася, а на початок шістдесятих перевалила за сотню. До теперішнього часу поголів'я тигрів зросло до 160 - 170 тварин. І хоч тепер чисельність не викликає побоювань за долю краси і гордість Уссурійської тайги, полювання на тигра залишається під забороною.

Типові житла амурского тигра - гірські широколиственные і кедрово-широколиственные ліс. Особливо любить він ліси зі схилами, крутими і високими кручами, кам'яними нішами і печерами. Тут хижак завжди знаходить корм, без великих зусиль з високих точок оглядають свої володіння, має в достатку зручні для логова місця, відокремлено вирощує своє смугасте потомство. Більше всього тигра цікавлять кабан і ізюбр, хоч він зрідка полює і на лося, ведмедя, косулю, а трапляється, і на зайця. Тигр - мисливець професійний. На полюванні він покладається в основному на гостроті зір і тонкий слух. Нюхом тигр, як і всі котячі, слабий. Намічену жертву обережно вартує, майстерно скрадає, потім наздоганяє стрімкими стрибками. У кидку на короткій дистанції він, як блискавка відстань в 15 метрів долає за секунду. Але довго бігти не може: втомлюється. Ось чому тигр завжди прагне підкрастися як можна ближче, щоб закінчити полювання декількома стрибками. Жертва, наздогнана ним, рідко виривається.

Їсть тигр досить багато: до 30 - 40 кілограмів за один прийом. Голодний великий звір може з'їсти і 50 кілограмів м'яса. Звичайно ж ізюбра або кабана вагою в півтори центнера йому вистачає на тиждень, а великого лося або ведмедя - на 10 днів. Після успішного полювання і відпочинку на рясній їжі тигру не завжди вдається відразу добути інша тварина, і тоді він не їсть декілька днів підряд. Навіть тривалу голодовку тигр переносить без наслідків для свого організму, тому що шар сала на боках і животі у нього досягає товщини в п'ять сантиметрів.

Звичайно тигри живуть осідлий, кожний на своїй індивідуальній мисливській дільниці. Самець і самиця - рядом. Свою територію звіри охороняють від пришельців, що рішуче женеться і своїх побратимів, і інших великих хижаків. Тигри - звіри-одинаки. Вони, не в приклад левам, не визнають стайной життя, люблять самоту. Навіть з родичами агресивні, особливо з тими, що роблять замах на чужу територію.

У бійках же вирішується і вікове питання: хто дістане право залишити потомство. Зрозуміло, його залишає самий сильний. Прийнято вважати, що в бійках-поєдинках гинуть багато які тварини. Це зовсім не так. До смерті переможеного звичайно не б'ють. Слабий, як тільки зрозуміє, що програє, прагне швидше ретируватися, а сильний виявляє великодушність. Весілля у тигра бувають в будь-якому місяці, і все-таки частіше за все в кінці зими.

Через 3,5 місяці в самому глухому непролазному місці тигриця, що усамітнилася приносить детенышей. Звичайно їх дві-три, іноді один або чотири, і дуже рідко - п'ять. Малюки безпорадні, важать не більше за кілограм, але розвиваються і зростають швидко. У двотижневому віці прозрівають, чують, в місяць подвоюють свою вагу, стають спритними, допитливими. Вибираються з логова і навіть намагаються лазити по деревах. До м'яса починають залучатися вже в двомісячному віці, але материнське молоко смокчуть до півроку. У цьому віці тигрята досягають ваги великої собаки і цілком переходять на м'ясо - відтепер і до кінця днів. Мати спочатку носить їм зі свого полювання свіжу їжу, потім водить від однієї здобичі до іншої. Дворічні тигрята важать до ста кілограмів і починають полювати самі під керівництвом матері. Тигриця терплячий і докладно прагне передати спадкоємцям весь свій досвід, всю життєву премудрість. Вона відпустить своїх дітей до самостійного життя в складний мир що повністю сформувалися і добре підготовленими. Багато турбот у тигриця, і вона справляється з ними одна. Тигр не бере якої-небудь участі у вихованні своїх дітей, хоч живе нерідко поруч з ними. Розпадається тигриний сім'я, коли молодим виконується по троє року. На четвертому році життя вони стають самостійними.

У природних умовах тигри живуть в середньому десять-п'ятнадцять років, а в зоопарках довше. Зростають все життя і тому до старості досягають найбільших розмірів. Ворогів у амурского тигра практично немає. Його подужати може лише дуже великий бурий ведмідь.

Тигр дуже цікавий і при всякій зручній нагоді спостерігає за людиною, ходить по його слідах, іноді непомітно супроводить лісового мандрівника, не виявляючи агресивності. При випадкових зустрічах з людиною, навіть впритул, спокійно звертає убік, як би поступаючись йому дорогою. Людина для амурского тигра недоторканна, чого не можна сказати про тигрів бенгальских, серед яких багато людоїдів. Наприклад, в індійському штаті Західна Бенгалія чисельність тигра приблизно така ж, як в нашому Уссурійськом краї - 140 голів. А за 1968 - 1972 роки ці тигри убили більше за 150 чоловік. У Сундарбане бенгальские тигри вбивають в середньому 75 чоловік в рік. Індійські зоологи встановили, що серед сундарбанских тигрів кожний четвертий - явний людоїд, а інші - людоїди непрямі або випадкові. І, проте, тигри в Індії охороняються. Причинами поширення тигрів-людоїдів в Індії послужило інтенсивне знищення лісів, невміле полювання на звірів: покалічені тигри в озлобленні мстять.

Через різке скорочення ареалу і чисельності тигр занесений в міжнародну «Червону книгу» рідких і зникаючих ссавців.

ЛЕОПАРД

Леопард - типовий великий представник обширного сімейства котячих. Звір незвичайно фарбувавши. Звичайне забарвлення леопарда - різної інтенсивності жовтий фон, густо усіяний чорними плямами, які на пиці і кінчиках лап значно меншають в розмірах, майже переходячи в крап. Зрідка зустрічаються чорні леопарди. Їх частіше за все називають чорною пантерою. У леопарда грациозная, легка і гнучка фігура, округла голова, довгий хвіст, стрункі ноги. Звір цей прекрасно озброєний. Його ікла і пазури, що втягуються в спеціальні піхви гострі, як голки, і смертоносні, як кинджали. З ношею в зубах, що перевищує свою вагу, він мчить по лісу швидко і невимушено. І уже майже неймовірно: з косулею в зубах великий леопард запрыгивает на двох трехметровую висоту. Додамо: швидкість його бігу 16 - 18 метрів в секунду, а восьмиметровые стрибки в довжину і чотириметрові у висоту для нього звичайні, як і артистичне лазання по деревах, навіть прямих і гладким. Поступаючись леву і тигру в розмірах, леопард виграє спритністю і стрімкістю рухів. Він чудово лазает по деревах, скелях і відчуває себе там не менш вільно, ніж на землі. Реакція у нього миттєва, нападу блискавичні, страху він не знає. І не даремно багато які вчені і славнозвісні мисливці вважають леопарда найбільш довершеної з кішок - суперкошкой. У леопарда тонкий слух і гострий зір, причому він добре бачить в, здавалося б, непроглядній пітьмі. При своєму яскравому забарвленні кішка прекрасно маскується на місцевості.

Леопард - типовий мешканець тропіків і субтропіків. Поширений він широко: звичайний майже у всій Африці, в Азії на півдню від Кавказу, верховьев Сирдарьі і Амударьі і Амура. У нашій країні цей звір тепер зрідка зустрічається в Закавказье, горах Середньої Азії. У Приморському краї леопардів нараховується 3 - 4 десятки. Іноді вони заходять з півдня в Забайкалье.

Заселяє леопард головним чином тропічні, субтропічні і змішані ліси, редколесья, чагарники чагарників, скельні нагромадження в горах. Цікаво, що в Африці значна частина цих кішок живе в чагарниках акації і колючих чагарників, як би поступаючись саваною левам, а луги - гепарду. Великі хижаки люблять, щоб їм ніхто не заважав.

Основні жертви леопарда - косуля, дрібні антилопи, олені, кабани, мавпи, зайці. Середня вага здобичі звичайно 25 - 50 кілограмів, однак леопард в силах задавити коня, зебру, корову і навіть горилу. І при всьому цьому він не геть з'їсти сарану, полевку або жабу. І можете собі представити - ловить і ласує рибою!

Живуть леопарди поодинці, парами і сім'ями. На відміну від лева і тигра самці леопардів - зразкові дружини. Хоч у вихованні потомства вони прямої участі не приймають, однак живуть неподалеку від виводка і зрідка його провідують. Рік-півтори матір дбайливо і ревниво ростить і виховує детенышей, а потім приходить пора ним самим добувати хліб насущний, і сім'ї розпадаються.

У 2 - 3 року молоді леопарди обзаводяться своїми сім'ями. У 6-8 років леопард в розквіті сил, в 12-15 до нього приходить старість. Рекорд тривалості життя в зоопарках - 24 року.

Леопарди дуже важко піддаються дресируванню і практично ніколи не стають такими ручними, як, наприклад, лев, гепард, пума, рись. Леопард вільнолюбний, жорстокий, не терпить насилля і не прощає образи.

Леопард в числі інших представників сімейства котячих взятий під охорону закону, торгівля його шкурами суворо заборонена. Він занесений в Червону книгу рідкісних і зникаючих тварин. А це означає, що без особливої опіки людини йому не вижити на землі.

Ягуар

На вигляд цей американський звір - вилитий леопард. І дійсно, обидва тварин - близькі родичі. Виявилося навіть, що самиці, помісь леопарда і ягуара, здібна до продовження роду.

У цей час ягуар проживає на території від 35 градуса північної широти 40 градусів південної широти.

Тулуб ягуара ваговитий, міцний; виглядає він приземистим, навіть незграбним. Голова масивна; будовою черепа ягуара ближче до тигра, ніж до леопарда, зате забарвлений так само як останній. Важать ягуари в середньому більше 100 кг.

Про точне число підвидів ягуара вчені поки не домовилися. Раніше нараховували вісім підвидів, розділяючи звірів по їх розмірах (забарвлення і узори на шубке уже дуже сильно варіюють). Самі маленькі ягуари зустрічаються в Гондурасі і Гватемале; самі великі - в Бразілії, причому довжина тварин коливається від 1,6 до 2,4 метра (третина займає хвіст). Основний окрас міняється від пісочного до яскравої рудуватої охри. Тулуб покритий як суцільними, так кільцевими плямами, а також розетками, причому всередині останніх вовна трохи темніше, ніж загальний окрас. Голова і широкі могутні лапи - в чорну крапинку. У нижній частині тулуба спостерігається поперечний малюнок: на животі присутні великі чорні плями, а на горлі і грудях - смуги, складені з крапинок, що злилися воєдино. На хвості у тварини також заметений узор з рядком кільцевих плям, що розташувалися і розеток (вовна всередині їх світла). Вуха у ягуарів закруглені, зовні вони чорні з жовтою плямою посередині.

Мешкає ягуар майже повсюдно: і в густих непрохідних лісах, і в редколесье, і в степу, і в прибережних гаях, і в чагарниках тростини. Вважає за краще пересуватися по землі, але і по деревах уміє дуже вправно лазити. Води ця кішка не боїться - вона і любить плавати, і плаває відмінно. Тому мешканцям рік і озер і доводиться годувати собою цього хижака: на обід до нього попадають і водяні свинки (капибары), і черепахи, і риба, при чому на риб ягуар полює з берега, виганяючи їх з води могутніми дарами лап. Взагалі всій американській звірині доводиться боятися ненажерливого ягуара, навіть тапіри попадають до нього на обід. Мавп цей природжений мисливець наздоганяє навіть на верхівках дерев або кінчає їх поблизу водопою.

У зоопарках ягуари зустрічаються досить часто. Якщо братися за їх виховання з раннього дитинства, то можна певною мірою приручити їх.

Вагітність триває 13 тижнів; народжується від одного до чотирьох детенышей. Забарвлені вони також узорчато, як і їх батьки, тільки кольори малюків більш приглушені, матові, а плями у них на тельці звичайно суцільні, чорні.

ПУМА

Цю велику американську кішку називають також кугуаром, чорним або сріблястим левом і навіть пантерою. Тридцять її підвидів зустрічається на південному заході Аляськи, в Середній Канаді, США, Середній і Південній Америці.

Пуми - індивідуалісти. Самець займає територію в 10 - 50 квадратних кілометрів, самиця задовольняється меншої - до 20 квадратних кілометрів.

Спритна, жвава і гнучка пума відмінно лазает по деревах і подорожує без страху по обривах, здійснюючи стрибки з висоти 12 -15 метрів.

Харчуються пуми мишами, кроликами, рептиліями, жабами, кониками, птахами і більш значною здобиччю - дрібними і середніми копитними. Коронний номер пуми на полюванні - миттєвий кидок з подальшим укусом жертви в загривок. Якщо маневр виявляється невдалим, кішка недовго переслідує жертву. Залишки туші пума зариває в сніг або ховає під хмизом, щоб знову повернутися до них на наступний день.

Тільки нетривалий відрізок часу пуми живуть парами. Шлюбна пара тримається разом усього біля двох тижнів. У помете буває два - три кошенята, іноді більше. Новонароджені з'являються на світ значно темніше за своїх батьків. Їх шкурка покрита чіткими чорними цяточками, а хвости - такого ж кольору кільцями. Молоко - основне живлення малюків до двох - двох з половиною місяців. Потім вони переходять на тверду їжу, а в півроку вже допомагають матері на полюванні.

ГЕПАРД

По цілому ряду ознак він значно відрізняється від інших кішок. Навіть багато які систематики розходяться у думках відносно правильності зарахування роду гепардів до сімейства котячих. Далеко не всі вчені знаходять для цього достатні основи. Малюки гепарда можуть втягувати пазури, як котята, тільки до 10 - 15 тижнів, пізніше пазури стають майже нерухомими, і відповідності з чим п'ясть більше нагадує собачу. Взагалі побудова тіла гепарда майже повторює силует хорта, так і деякі моменти в поведінці також більше властиві собакам. Але це єдина з диких кішок, яка, перебуваючи в хорошому настрої, мурлычет, як домашній Мурка.

Цікава поведінка гепарда на полюванні: він підкрадається до антилопи, використовуючи нерівності ландшафту, у вигляді прикриття, на відстань від 150 до 200 метрів, після чого починається стрімка короткочасна погоня, під час якої хижак нерідко розвиває швидкість понад 100 кілометрів в годину. Це самий швидкий звір на Землі.

Якщо жертва не попадає в сильні когтистые лапи в перші декілька секунд, вона врятована: гепарду легше почати все спочатку, ніж займатися тривалим переслідуванням.

Нерідко ці звіри полюють парами або великими сім'ями, що також нетипово для кішок (виключаючи левів).

Гепарди приручаються краще інших котячих. Люди помітили це вже біля трьох тисяч років тому, коли почали використати їх на полюванні. Розведення їх в неволі не вдавалося, а тому постійно доводилося отлавливать в природі молодих гепардів і приручати їх. Ця обставина, а також планомірне заселення людиною степових областей, що служили гепарду життєвим простором, привело до значного зниження їх чисельність. Сьогодні великі популяції цих тварин є тільки в східній і південно-західній Африці. На іншій території цього материка, а також в Азії гепарди зникли повністю, як, наприклад, в Індії вони стали дуже рідкими.

Вони живуть в основному в засушливих областях, уникаючи відкритих рівнинних просторів і хащ дерев. Харчуються гепарди дрібними і середніми копитними. Тільки у виняткових випадках вони нападають на великих антилоп. У голодний час ловлять гризунів і птахів.

СНІЖНИЙ БАРС (ИРБИС)

Сніжний барс по ряду ознак займає проміжне положення між великими і малими кішками. З великими кішками барса ріднить узор на голові, манера тримати хвіст, коли тварина спокійна, і ще ряд анатомічних особливостей. Зате барс, як і інші малі кішки, уміє муркотати; поза, яку тварина приймає, трапезничая, також ріднить його з малими кішками. Враховуючи цю схожість і з тими, і з іншими кішками, барсів часом називають «середніми кішками». Але ось по своїх габаритах вони анітрохи не поступаються леопарду, типовому представнику «великих».

Відомий ряд підвидів сніжного барса. Між собою вони рознятися основним окрасом, пятнистостью і розмірами. Самці звичайно крупніше, масивніше, міцніше за свою одноплемінниця. Дорослі самці важать від 65 до 75 кг. Довжина тіла - до 2,1 м. Хвіст (3/7 загальних довжини) товстий, покритий густою вовною, тому і здається, що у барсів хвіст товстіше, ніж у леопардів. Тулуб також покритий довгою вовною, на вигляд вона бруднуватий-димчаста. Щоб не змерзти серед своїх снігів барсу довелося обзавестися густим довгим подшерстком, понад якого довга білувато-сіра покровная вовна, нерідко відмічена жовтавим нальотом. Голова ж барса здається невеликої і досить витонченої. Її прикрашають маленькі, цілком чорні плями. Плями на тулубі (аж до стегон і хвоста) інші, вони чорно-сірі або чорні кільцеві (в цьому випадку посередині панує основний сіро-жовтий окрас). Нижня сторона тулуба, а також внутрішня частина ніг расцвечена білим. По краю білого хутра плями повністю чорні: такі ж вони і на ногах зовні. Зіниця кругла; зір гострий, добре розвинений, так і інші органи чуття відмінно служать барсу. Коли на душі у цієї «кошечки» добре, вона, як і домашні улюбленці, мурлычет. Гарчати він також може, подібно представникам славнозвісних, царствених котячих, тільки гарчить господар снігів неголосно.

Зустрічається ирбис в горах Центральної Азії: від Паміра, Тянь-Шаня, Алтаю до індійських штатів Кашмір і Сикким і Південно-східного Тібету. Звичайно він проводить час на висоті 2000-3000 метрів. У теплу погоду забирається навіть під «дах світу» - на 6000 метрів. Живе і в хащах чагарника (рододендрон), і на гірських рівнинах, де рослинності майже немає. Як житло вибирає міжгір'я в скелях і печери, де і виводить потомство. Тут, серед гірських льодів і снігів, його хутро чудово маскує його і від ворогів, і від жертв. Полювати ирбис віддає перевагу в сутінках. До свого «будинку» барс дуже прив'язаний, хоч, полюючи, забрідає дуже далеко від нього.

Годується він всіма мешкаючими в його вотчині ссавцями - від мишей до гірських козлів і баранів; часом розправляється і з яками. На людину не нападають, але, якщо доведеться, сміливо відбивається від нього. Проте, це мало допомагає.

У погоні за цінним хутром люди можуть винищити цього прекрасного звіра, хоч в Індії і в Середній Азії його давно охороняє закон.

У зоопарках він зустрічається рідше за інших великих кішок. Він піддається прирученню, хоч звичайно будує з себе лютого хижака, подовгу гарчить, сичить, бурчить. У неволі сніжні барси не раз приносили потомство. Вагітність триває 90 днів. На світло з'являються дві-чотири сліпих детеныша, нагадуючих малюків пуми. У горах мати приховує їх в глибині печер, де ні вороги, ні негода ним не пошкодять. Протягом перших п'яти місяців котята годуються материнським молоком. Статевій зрілості досягають на третьому році життя.

ПОХОДЖЕННЯ І ІСТОРІЯ ДОМАШНЬОЇ КІШКИ

Кішка домашня також відноситься до розряду ссавців, сімейства котячих.

Древнім початковим і, видимо, головним предком всіх порід і різновидів домашньої кішки прийнято вважати «дику североафриканскую буланую» або «ливийскую кішку». Вона ще відома як «степова», «нубійська», що отримала цю назву від древньої держави Нубія, розташованої на території нинішнього Судана. У дикому стані ця кішка збереглася до наших днів. Поширена по всій Африці і в обширній зоні від Середземномор'я до Китаю. Мешкає в пустелях з чагарниками чорного саксаулу, в чагарниках біля водоймищ, в передгір'ях, в горах, іноді - поблизу населених пунктів. Харчується в основному дрібними гризунами і птахом.

Досить велика з вузьким, довгим тілом і високими ногами. Масть переважно бура з темними поперечними смугами. Хвіст тонкий, загострений. На зовнішній вигляд схожа на домашню кішку, але сильно змарнілу. Легко приручається (навіть доросла).

У країнах Західної Європи і Малій Азії поширена «дика лісова», або «європейська, кішка». Вона також мешкає на території Молдавії, Кавказу, півдні України. Живе звичайно в лісах, чагарниках чагарника і тростинах вдалині від населених пунктів, але може іноді поселятися на горищах будинків. Харчується дрібними гризунами і птахом. Полює ночами. Масть сіра різної інтенсивності з жовтизною і темними плямами або поперечними темними смугами на тулубі. На вигляд її важко відрізнити від сірої домашньої кішки. Але вона більш велика (в основному через довге і пишне хутро), з товстим обрубаним на кінці хвостом. На відміну від дикої африканської кішки прирученню практично не піддається, навіть тоді, коли для цієї мети беруть котят. Чисельність дикої лісової кішки меншає через вирубку лісів і гибридизации з домашньою кішкою, що особливо здичавіла. Тому популяцій «чистої» дикої лісової кішки, очевидно, вже немає.

На території пустель, степів і лісів країн півдня Азії зустрічається «дика бенгальская голубоока кішка». Має трохи довгасте, коренасте тіло, відносно довгі ноги, невелику голову і тонкий хвіст. Вовна довга, забарвлення строкате, плямиста.

З диких кішок, що збереглися можна назвати ще «барханную, риб'ячу», «черноногую», «длиннохвостую», а також «комишевого» і «далекосхідного» кота.

Вважають, що деякі різновиди диких азіатських кішок (бенгальская) і європейська лісова також зіграли певну роль в становленні домашньою кішки.

Одомашнення кішки сталося значно пізніше, ніж собаки. Вважається, що цей маленький і своєрідний хижак був уперше приручений в Древньому Єгипті біля 5 тис. років тому. Перша згадка про це є у грецького історика Геродота, що жив в V віці до н.э. З Біблії відомо, що Древній Єгипет був аграрною країною, виробляв багато зерна, запаси якого зберігалися в складах. Природно, там скупчувалося багато щурів і мишей, що наносили велику утрату хлібним запасам. Єгиптяни бачили, що з всіх диких звірів кішки найбільш небезпечні для гризунів і, можливо, з цієї причини відкрили перед ними двері своїх жител. Проте, вони використали кішку не тільки для лову щурів і мишей, але дресирували її для полювання на пернату дичину. На малюнку одного з єгипетських захоронень зображений мисливець з кішкою, а також момент її нападу на птаха. Мисливські інстинкти цього звірятко збереглися і до цього часу. Вона ними користується при лові мишей, іноді - при полюванні на дрібну дичину, кротів і навіть - зайців.

З Єгипту домашня кішка проникла в інші країни, але для цього були потрібні довгі роки. У Європі вона стала відома біля 2 тис. років тому. Перше повідомлення про появу кішок в Європі можна знайти у Плутарха

в I віці н. е.

Розселення кішки в нашій країні сталося в глибокій древності приблизно в той же час, що і в Європі. Розкопки показують, що до нас кішка прийшла не тільки із заходу, але і з півдня. На півдні України виявлені останки її, що відносяться до VII-VIII

віків н. е.

Незважаючи на багатовікову історію взаємовідносин кішки з людиною, змінилася вона, на відміну від інших тварин, мало. На зовнішній вигляд домашня кішка дивно схожа на свої древні предки. Можна помітити лише деякі зміни в будові вуха, більш виражену опуклість скроневих кісток, укорочення пики і варіації в забарвленні.

З іншого боку, вона зберегла свій гордий характер і незалежний образ життя. Можна погодитися з думкою багатьох дослідників в тому, що сучасну домашню кішку, за винятком деяких декоративних порід, не можна вважати в повному розумінні домашньою, оскільки вона майже цілком зберігає в незмінному вигляді звички і поведінку диких родичів, лише пристосувавши їх до нових умов життя в будинку.

Кішки дуже добре орієнтуються в незнайомій обстановці, завдяки чому, як правило, завжди без великих особливих зусиль знаходять дорогу додому. Але при неможливості повернутися в колишнє житло вона швидко пристосовується до нових умов і навіть здатна вести дикий образ життя.

Кішки популярні скрізь. По останніх розрахунках в США їх нараховується біля 45 млн., в Бразілії - 100 млн., ФРН - 6 млн., Великобританії - 12 млн. Скільки кішок в нашій країні, не знає ніхто.

Ще донедавна зовсім, а точніше до кінця XIX віку кішка просто жила поруч з людиною, ловила мишей, грілася на сонечку. І тільки на початку ХХ сторіччя вона стає об'єктом розведення: визначаються породи кішок, відмінні один від одного величиною і розмірами корпусу, лініями голови, довжиною і структурою вовни, окрасом, кольором очей, поставом вух, довжиною хвоста і т. д.

Різноманітність порід кішок велика. З тих кішок, яких вважають по-теперішньому часу породистими, чистокровними, у нас поширені в основному персидські, сіамські і ориентальные.

Щорічно виводяться і признаються нові породи, так що створити повний список порід неможливо. Усього в світі зараз зареєстровано біля 400 порід і окрасов кішок. У основному вони розділяються на такі великі групи: длинношерстные, полудлинношерстные, короткошерстные, сіамські і ориентальные.

Авіація і космонавтика
Автоматизація та управління
Архітектура
Астрологія
Астрономія
Банківська справа
Безпека життєдіяльності
Біографії
Біологія
Біологія і хімія
Біржова справа
Ботаніка та сільське господарство
Валютні відносини
Ветеринарія
Військова кафедра
Географія
Геодезія
Геологія
Діловодство
Гроші та кредит
Природознавство
Журналістика
Зарубіжна література
Зоологія
Видавнича справа та поліграфія
Інвестиції
Інформатика
Історія
Історія техніки
Комунікації і зв'язок
Косметологія
Короткий зміст творів
Криміналістика
Кримінологія
Криптологія
Кулінарія
Культура і мистецтво
Культурологія
Логіка
Логістика
Маркетинг
Математика
Медицина, здоров'я
Медичні науки
Менеджмент
Металургія
Музика
Наука і техніка
Нарисна геометрія
Фільми онлайн
Педагогіка
Підприємництво
Промисловість, виробництво
Психологія
Психологія, педагогіка
Радіоелектроніка
Реклама
Релігія і міфологія
Риторика
Різне
Сексологія
Соціологія
Статистика
Страхування
Будівельні науки
Будівництво
Схемотехніка
Теорія організації
Теплотехніка
Технологія
Товарознавство
Транспорт
Туризм
Управління
Керуючі науки
Фізика
Фізкультура і спорт
Філософія
Фінансові науки
Фінанси
Фотографія
Хімія
Цифрові пристрої
Екологія
Економіка
Економіко-математичне моделювання
Економічна географія
Економічна теорія
Етика

8ref.com

© 8ref.com - українські реферати


енциклопедія  бефстроганов  рагу  оселедець  солянка