трусики женские украина

На головну

 До вивчення біоекології деяких видів куницевих Воронезької області - Зоологія

міністерство освіти

РОСІЙСЬКОЇ ФЕДЕРАЦІЇ

Воронезького державного університету

Біолого-грунтовий факультет

Кафедра теоретичної та медичної зоології

УДК 599.742.4

Дипломна робота

До вивчення біоекології деяких видів куницевих Воронезької області.

Такнова Катерина Євгенівна

Зав. кафедрою:

професор д.б.н. Хіцова Л.Н.

Науковий керівник:

професор д.б.н. Хіцова Л.Н.

Співкерівник:

професор д.б.н. Простаків Н.І.

Воронеж 2002

РЕФЕРАТ:

УДК 599.742.4

Такнова Катерина Євгенівна

Дипломна робота. До вивчення біоекології деяких видів куницевих Воронезької області. Воронеж 2002. 60 стор., 52 бібл., Рис.10, табл.6.

Ключові слова: куньи; горностай (Mustela erminea L.); кам'яна куниця (Martes foina Ersl.); лісова куниця (Martes martes L.); ласка (Mustela nivalis L.); чорний тхір (Mustela putorius L.); борсук (Meles meles L.); биотопическое розподіл; притулку; харчування; добова активність; розмноження і линька.

Досліджувався біоекологія і поширення куньіх (борсук, кам'яна і лісова куниця, чорний тхір, ласка, горностай) на території Воронезької області. Результати показали, що биотопическое розміщення не викликає гострої конкуренції серед близьких видів. Безконтрольний вилов хутрових видів куньих, а також борсука викликає тенденцію до зниження чисельності.

 Зміст стор.

 Введення ..................................................................... 4

 Глава 1.Обзор літератури .............................................. 6

 1.1. Загальна характеристика сімейства Mustelidae - Куньи .. 6

 1.1.1.Екосістемная роль куньіх ..................................... 6

 1.1.2.Морфологія сімейства Mustelidae - Куньи ............... 7

 1.1.3.Екологія сімейства Mustelidae - Куньи ................... 8

 1.1.4.Географіческое поширення сімейства Mustelidae - Куньи ......................................................................... 10

 1.1.5.Філогенія сімейства Mustelidae - Куньи ............... .. 11

 Глава 2. Матеріал і методика проведення досліджень ... 14

 Глава 3. Фізико-географічна характеристика району досліджень ............................................................... 16

 Глава 4. Результати та їх обговорення ............................... 20

 4.1. Видовий склад родини куницевих Воронезької області, зустрічальність окремих видів (за даними анкетування і даним автора) ............................................................. 20

 4.2. Деякі питання біоекології обраних видів куницевих ......................................................................... 24

 4.2.1. Борсук ................................................................ 24

 4.2.2. Лісова куниця ................................................... .. 35

 4.2.3. Кам'яна куниця ................................................. 39

 4.2.4. Горностай ......................................................... .. 41

 4.2.5. Ласка ............................................................... .. 45

 4.2.6. Чорний тхір ...................................................... 47

 Висновки ..................................................................... .. 52

 Список літератури ....................................................... 53

 Додаток ............................................................... .. 58

Введення.

У червні 1992 року в Ріо-де-Жанейро під егідою Організації Об'єднаних Націй відбулася Міжнародна конференція з навколишнього середовища і розвитку. У ній взяли участь глави, члени урядів і експерти 179 держав, а також представники багатьох неурядових організацій, наукових та ділових кіл. Було прийнято низку важливих документів і серед них конвенція про біологічне різноманіття. Ця конвенція визначила біорізноманіття в трьох структурних компонентах:

генетичну різноманітність - все розмаїття геномів, складових біоту Землі;

видове різноманіття - сукупність усіх видів, що населяють Землю;

екосистемному різноманітність - сукупність всіх середовищ існування, біотопів, ландшафтів, природних зон. На цій конференції була вироблена концепція сталого розвитку людства в XXI столітті шляхом збереження біологічного різноманіття в усіх його проявах. Передумовою для цього повинна служити повна інвентаризація відомостей про фауну, що ініціює необхідність вивчення чи проведення ретельної ревізії відомостей про видовий склад тварин, ступеня вивченості фауни різних таксономічних груп у кожному регіоні.

При зборі подібної інформації на території Воронезької області було з'ясовано, що неповні відомості про сімейство куньіх (Mustelidae). Інформація, що стосується цього питання, зводиться до кількох наукових публікацій по окремим представникам даного сімейства і до попутним матеріалам, отриманим при проведенні фауністичних досліджень з іншим групам тварин. Виходячи з цього, була поставлена ??мета: вивчити біоекологія і поширення деяких видів сімейства Mustelidae на території Воронезької області.

В якості конкретних завдань в даному дослідженні були поставлені наступні:

· Обробка відомостей про відносну чисельності деяких представників сімейства куницевих (борсук, кам'яна і лісова куниця, ласка, горностай, чорний тхір).

· З'ясування розподілу по біотопах деяких видів сімейства Mustelidae.

· Виявлення добової активності в різні періоди року борсука, кам'яної і лісової куниці, ласки, горностая, чорного тхора.

· Уточнення відомостей, що стосуються питань розмноження деяких видів куницевих.

Глава 1. Огляд літератури.

1.1. Загальна характеристика сімейства Mustelidae - Куньи.

1.1.1.Екосістемная роль куньіх.

Відповідно до потреб людського суспільства зростає увага до поглибленого пізнання, охорони і раціонального використання живої природи. Сімейство Mustelidae займаючи за кількістю видів одне з провідних місць в загоні хижих ссавців, і об'єднуючи велику кількість видів хижих хутрових звірів, представляє інтерес для вирішення еволюційних, таксономічних, екологічних, генетичних та інших проблем. Біологія та екологія багатьох видів (росомаха, куниці, ласка, горностай, солонгой, колонок, європейська норка, видра, перев'язка та інші) вивчені далеко недостатньо. У літературі нерідко висловлюються настільки суперечливі і помилкові думки, що по них неможливо отримати правильні об'єктивні уявлення про ці укритті сутінкових хижаках. [27]

Широке поширення і велика різноманітність видів, що відносяться до різних життєвих форм (наземним, полунорним, напівдеревний, напівводним і майже виключно водні) [24], полегшує проведення порівняльного аналізу при вирішенні складних еволюційних питань видовий дивергенції, адаптивної радіації, морфофизиологической та харчової спеціалізації

Будучи яскраво вираженими і спеціалізованими хижаками, вони становлять великий інтерес при вивченні однієї з центральної проблем екології - взаємовідносини хижака і жертви. Застосування нових методів експериментальної екології сприяє вирішенню теоретичних питань в даній проблемі і створює передумови до розробки біологічної способу боротьби з шкідливими гризунами.

Слід звернути увагу на те, що серед куньіх є активні співчлені біоценозів природно-вогнищевих інфекцій. Особливе місце в епізоотичному процесі займають дрібні спеціалізовані міофагі, у них в результаті еволюції встановився постійний і тісний контакт по трофічних зв'язків і притулках з гризунами. [26]

Крім цього Куньи - зручний об'єкт для гельмінтологів, оскільки на їх прикладі можуть розглядатися багато питань формування фауністичних комплексів гельмінтів, властивих певним систематичним групам господарів. [11]

1.1.2. Морфологія куньіх.

Сімейство включає досить різноманітних по будові тіла, способу життя й розмірам звірів, у тому числі самих дрібних хижаків світової фауни - ласок. У більшості випадків тіло подовжене, рідше щодо короткий, на коротких, стопоходящих або полустопоходящих, п'ятипалих, з невтяжнимі кігтями на ногах. У напівводних і водних видів значно розвинені плавальні перетинки між пальцями, особливо задніх лап, а у калана останні схожі на ласти. Голова більш-менш витягнута, з мордою загостреної чи широкої і притупленої, іноді сплощена. Вуха у одних видів невеликі, закруглені, в інших досить великі, загострені. У водних видів вуха сильно скорочені, слухові проходи можуть замикатися. Хвіст пухнастий, рідше з короткою шерстю. Його довжина має високу межвидовую мінливість, перебуваючи у відповідності з числом хвостових хребців. Хвіст полегшує підтримку рівноваги при швидкому бігу, різких поворотах, стрибках і служить опорою при стоянні на задніх лапах. У багатьох видів у підстави хвоста входять анальні залози, що виділяють секрет з різким запахом. Його виділення набуває першочергового значення у шлюбний період для особин обох статей, полегшуючи можливість контактів і зустрічей. Він також іноді використовується як захисний засіб при нападі ворогів і для маркування кордонів індивідуального ділянки. [13]

Волосяний покрив у зв'язку з різноманітністю біологічних типів і областей проживання дуже різний. Деякі північні форми мають густий хутро, дуже цінний як хутро (куниці, соболь, ілька, калан). У більшості водних форм (видри) пухової шар густий, прикритий щільно зімкнутої грубої остю, перешкоджає проникненню води. Забарвлення змінюється від одноколірної, темно-бурого, жовто-рудою, чорної або білої до двох- або багатобарвним, що складається з варіацій чорного, рудого, жовтого та бурого кольорів. На голові або тулубі можуть проходити смуги і плями.

Череп відносно невеликий з укороченими лицьовими частинами і великої, зазвичай роздутої мозковий коробкою. У більшості лицьові частини вкорочені сильно, і диспропорція черепа значна; у деяких він більш пропорційний, але лицьова частина все ж коротше мозковий. У дрібних форм бугри, гребені і т.п. черепа зазвичай розвинені слабко, у великих бувають дуже різко виражені. [25]

У зубній системі є всі категорії зубів: різці - I (incisivi), ікла - C (canini), предкоренние - P (praemolares) і корінні - M (molares). Корінні зуби у більшості видів остробугорчатие, у деяких видів у зв'язку з особливостями харчування корінні зуби тупобугорчатие. Четвертий верхній предкоренной і перший нижній корінний розвинені у вигляді типових хижацьких зубів.

Зубна формула виглядає так: = 28 - 38.

Скорочення числа нижніх різців до двох, верхніх і нижніх переднекоренних до двох і нижніх заднекоренной до одного спостерігається лише у небагатьох видів. [3]

1.1.3.Екологія сімейства куницевих.

Як правило, представники сімейства ведуть одиночний спосіб життя, іноді тримаються сім'ями і лише як виняток утворюють невеликі групи, пов'язані загальної складної норою або сусідніми норами. Зазвичай споруджують власні підземні сховища, іноді дуже складної будови, жилі багато років поспіль, іноді займають чужі нори. Деякі види в холодний період року впадають у зимовий сон. Активність переважно нічна, почасти сутінкова.

При всьому багатстві видами і, головне, різноманітності форм сімейство є добре відокремлену групу. В цілому це хижаки досить високо, частиною дуже високо спеціалізованого типу. Харчова спеціалізація дуже різна. Нарівні з різко вираженими енергійними хижаками, що харчуються теплокровними хребетними (головним чином гризунами - ласки, тхори і т.п.), є суворо виражені іхтіофагів (видри) [48]. До їжі тих і інших у відомих умовах домішуються та інші тварини, іноді також і рослинні корми. Досить велику групу складають м'ясоїдні, що харчуються дрібними теплокровними і холоднокровними хребетними і безхребетними, частиною викопуючи їх із землі (борсуки, скунси та ін.). Є й хижаки, видобувні великих тварин (росомаха - оленя, лося), і навіть форма, що спеціалізувалася на харчуванні морськими їжаками (калан) [9]. Багато представників куньіх, що спеціалізувалися на харчуванні дрібними гризунами (ласки, горностаї, тхори, перев'язка та ін.), Справляють істотний лимитирующее вплив на чисельність популяції шкідників сільського та лісового господарства, а також є хранителями і переносниками небезпечних інфекцій (чума, сказ та ін. ). [22]

Види, що спеціалізуються на харчуванні дрібними гризунами, чисельність яких в природі схильна до значних коливань, виробило у них ряд особливостей розмноження. По - перше, здатність приносити різне число, дитинчат - від 2 - 3 до 15 - 16 і більше, залежно від запасів їжі. По - друге, наявність так званого латентного періоду в розвитку зародка, тобто затримки, припинення його розвитку на різні терміни. У деяких видів це діапауза досягає декількох місяців, за рахунок чого термін вагітності може сильно удлинятся. Якщо несприятливі умови зберігаються довго, частина зародків резорбируется, розсмоктується. Нарешті, по - третє, у багатьох куницевих немає чітко виражених, приурочених до певних сезонах року строками гону і щенения, як це властиво більшості звірів. Парування і поява молодих нерідко відбуваються в різний час року. Всі ці особливості розмноження дозволяють куньим швидко і адекватно відповідати змінами чисельності на коливання запасів видобутку (дрібних гризунів).

У місцях спільного проживання екологічно близьких видів хоч і має місце конкуренція, але вона значно ослаблена стаціальной роз'єднаністю і трофічної спеціалізацією. [27]

1.1.4.Географіческое поширення сімейства Mustelidae.

Географічне поширення сімейства Mustelidae - куньіх дуже широко - майже всесветно. У ареал входить весь материк Південної Америки, Центральна і вся Північна Америка, включаючи весь Арктичний архіпелаг. У західній півкулі представників сімейства немає лише на Фолклендських і Галапагоських островах, на всіх островах Вест-Індії і на деяких островах Берингової моря. У Гренландії ареал займає лише саму північну частину острова на схід від протоки Росса і його східну прибережну смугу на південь німого південніше 70 ° пн.ш. У Старому Світі в ареал входять повністю Африка, крім острова Мадагаскар, де дуже багато розвинені віверри; Європа і материкова Азія. Видів сімейство немає на Ісландії і більшості арктичних островів (Шпіцбергені, Землі Франца-Йосипа, Новій Землі, Північної Землі і острові Врангеля) - на Колгуеве, Вайгаче і Новосибірськом архіпелазі вони зустрічаються. На Далекому Сході ареал захоплює острова Командорські, Каганський і Курильські, Сахалін, Японські, Тайвань і Хайнань. На півдні Азії в ареал входить острова Цейлон, Суматра, Ява, Калімантан і Палаван. На всій іншій острівної області між Азією та Австралією видів сімейства немає, як і в самій Австралії та на островах південної частини Тихого океану. [6; 13; 45]

У зв'язку з прямим переслідуванням (цінні хутрові види) або витісненням з культурних областей ареали деяких форм досить сильно змінилися. Однак ареал сімейства в цілому останнім часом, в сутність, не змінився.

У фауні Росії нараховуються 18 видів куньих, у тому числі акліматизована американська норка. (Табл.1)

1.1.5.Філогенія.

Сімейство являє собою досить давню групу - перші його представники знайдено в ранньому олігоцені разом з найбільш примітивними представниками сімейства вовків, виверр і кішок. Розвиток сімейства йшло, очевидно, головним чином в північній півкулі - у Північній Америці та Євразії Mustelidae відомі з нижнього олігоцену, в Африці вони виявлені з середнього пліоцену, а в Південній Америці - тільки з плейстоцену. Еволюція супроводжувалася широкої екологічної радіацією. З малоспеціалізірованний форм, типу сучасних колонков, що мешкали в гірничолісових умовах і біля водоймищ, з плином часу розвинулися різні життєві форма: спеціально пристосовані до добування дрібних гризунів в їх норах і притулках; лісові, в тому числі лазять деревні види; роющие, озброєні великими кігтями; напівводні; цілком водні. Поряд з типовими хижаками з'явилися численні всеїдні і деякі майже травоїдні види. Різноманітність адаптацій і висока екологічна пластичність дозволили куньим освоїти найрізноманітніші ландшафти і зустрічатися від тундри до пустелі і від підніжжя гір до альпійських лугів. [6; 13; 51]

Таблиця 1

Ареали представників сімейства Musteldae, що зустрічаються на території Російської Федерації.

 Назва виду Африка Європа Азія Америка

 Південна Центральна Північна

 Американська норка *

 Mustela vuson Briss. - A A - - +

 Борсук *

 Meles meles L. - + + - - -

 Видра *

 Lutra lutra L. + + + - - -

 Горностай *

 Mustela erminea L. + + + - - +

 Європейська норка *

 Mustela lutreola L. - + А - - -

 Тхір японський

 Mustela itatsi Temm. - - + - - -

 Калан

 Enhydra lutris L. - - + - - -

 Кам'яна куниця *

 Martes foina Ersl. - + + - - -

 Колонок

 Mustela sibirica Pall. - + + - - -

 Ласка *

 Mustela nivalis L. + + + - - +

 Лісова куниця *

 Martes martes L. - + + - - -

 Перев'язка *

 Vormela perigusna Guld. - + + - - -

 Росомаха

 Gulo gulo L. - + + - - +

 Соболь

 Martes zibellina L. - + + - - -

 Солонгой

 Mustela altaica Pall. - - + - - -

 Степовий тхір *

 Mustela eversmanni Less. - + + - - -

 Харза

 Martes flavigula Bodd. - - + - - -

 Чорний тхір *

 Mustela putorius L. + + - - - -

У з л о в н и е про б про із зв а год е н і я. А - акліматизований вид, * - види зустрічаються на території Воронезької області.

Глава 2. Матеріал і методика досліджень.

Проведені спостереження за поведінкою, харчової спеціалізацією, розміщенням по територіальним ділянкам і т.д. Вони проводилися протягом 2000 - 2001 року в навчально-науковому центрі «Веневитинова» і у Воронезькому біосферному державному заповіднику. Об'єктами спостереження були борсук, лісова і кам'яна куниця, ласка, горностай, чорний тхір.

У своїй роботі ми використовували й інші методи збору інформації з даного питання: анкетування, аналіз опитувальних листів і аналіз карток тропления.

1. Метод анкетування. Для проведення анкетного опитування, яке є найбільш поширеним способом збору інформації, була розроблена анкета, яка включала такі основні питання: (анкету див. У додатку)

1.Регистрировались чи випадки нападу будь-якого з вище названих представників на домашніх тварин?

2. Реєструвалися чи випадки поселення представників сімейства Куньи біля житла людини?

3. Загальна кількість зустрічей кожного року одного з представників сімейства Куньи?

4. Місце виявлення тваринного?

5. Декада місяця і час доби в момент виявлення тваринного?

Анкети розсилалися по районним відділенням охотуправленія Воронезької області. Всього розіслано 30 анкет, з них 6 анкет повернулися з відповідями, що становить 20% від загального числа розісланих анкет.

2. Аналіз опитувальних листів по Семилукский, Подгоренський і Рамонский районам, що включає відомості про чисельність представників куньих, що мешкають на території даних районів.

3.Аналіз карток тропления дозволив виявити протяжність добового спадщиною (в основному мисливських видів куницевих).

Всього проаналізовано 117 опитувальних листів та карток тропления.

На основі отриманих даних про поширення і числі зустрічей куньіх з різних районів Воронезької області були побудовані карти. Вони складалися за методом UTM (Universal Transverse Mercator projection) - універсальна трансверсального меркаторовская система квадратів. Відповідно до цього методу Воронезька область поділена на квадрати (50 х 50 км). Таких повних або майже повних квадратів на території області 18 (DT4, ET2, ET4, FT2, DS3, ES1, ES3, FS1, FS3, LB1, ES2, ES4, FS2, ER1, ER3, FR1, ER4, FR2). Частина квадратів захоплює область наполовину або третина (DT3, ET1, DS4, FT4, LC2, FS4, FR3, ER2), а 8 квадратів лише - частково (DT2, DS1, ET3, DR3, FR4, EQ1, EQ3, FQ1) [17 ]. На кожній карті-схемі зазначалося відповідними умовними позначеннями зустрічальність кожного виду куньих.

Глава 3. Фізико-географічна характеристика району досліджень.

Фізико-географічна характеристика Воронезької області має ряд особливостей, що забезпечують своєрідність фауни куньих цього регіону та що впливають на характер перебування, поширення, чисельність і спосіб життя представників цього таксона.

Географічне положення Воронезької області.

Воронезька область розташована на південному заході Європейської частини Росії між 49 ° 34 ? і 52 ° 06 ? с. ш. і 38 ° 09 ? і 42 ° 54 ? в. д. Межі Воронезької області проводяться по умовним рубежів з сусідніми областями. На півночі вона межує з Тамбовської та Липецької областю, на заході - з Курської і Бєлгородської областю, на сході - з Волгоградської і Саратовської областю, на південному сході - з Ростовською областю, на південному заході проходить кордон з Україною. Площа області - 52,4 тис. Км2. Протяжність області із заходу на схід 354 км, з півночі на південь 278 км, зумовлює різноманітність природи.

Рельєф Воронезької області.

Воронезька область розташована в центральній частині Східноєвропейської рівнини.

Рельєф області утворений Среднерусской височиною представляє собою хвилясту рівнину, густо розчленовану річковими долинами, балками і ярами. Відносні висоти сягають 80-100 м. Оксько-Донський рівниною висота не перевищує 180 м. Вона добре виражена в рельєфі у вигляді злегка хвилястою, слабко розчленованої низовини і Калачською височиною, що займає південно-східну частину області, з різко вираженим ерозійним рельєфом. Абсолютні висоти лежать у межах 200-234 м. Сучасний рельєф формувався тривалий час. Під впливом природних процесів рельєф постійно змінюється. В даний час на рельєф впливають текучі води (річок і струмків), талі і підземні води, зсуви, а також господарська діяльність людини. [5]

Клімат Воронезької області.

Воронезька область розташована в зоні помірно-контітентального клімату. Кліматичні умови помітно змінюються в напрямку з північного заходу на південний схід. Ця зміна йде в бік збільшення континентальності, що пов'язано з більшою віддаленістю південно-східній частині області від Атлантичного океану.

Найбільш холодний місяць - січень з середньою температурою на північному сході області мінус 10,5 ° С, на півдні - мінус 8,5 ° С. Найтепліший - липень, з середньою температурою 19,5 ° С і 22 ° С відповідно. Річний хід температури характеризується однорідністю. Середньорічна температура повітря змінюється від + 5 ° С на північному сході до + 6,5 ° С і трохи вище на півдні. Стійкий перехід середньодобової температури через 0 градусів навесні відбувається 1 квітня на півночі і 25 березня на півдні області, восени відповідно 16 жовтня і 23 жовтня. Тривалість безморозного періоду коливається від 138 до 148 днів. Останній приморозок навесні спостерігається в перших числах травня, але іноді бувають і в червні. Восени перший заморозок спостерігається на початку жовтня. Сталий прогрівання повітря вище 5 ° C і 10 ° C на півночі області 15 квітня - 1 травня і на півдні - 7-24 квітня. Тривалість періоду з середньодобовою температурою повітря вище 10 ° C від 153 до 163 днів, зростаючи при русі з півночі на південь області. Найбільш тепла частина літа, коли середньодобова температура повітря вище 15 ° С коливається від 107 днів на півночі області і до 122 днів на півдні. [5]

Річна сума атмосферних опадів змінюється від 450 мм до 600 мм. Розподіл опадів знаходиться в прямому зв'язку зі ступенем віддаленості окремих частин території області від Атлантичного океану. Внаслідок чого кількість опадів знижується в напрямку з північного заходу на південний схід. Протягом року опади випадають нерівномірно. Найбільша кількість опадів випадає в літній час у вигляді зливових дощів (до 70% річної суми). Опади холодного періоду становлять близько третини річного кількості і випадають у вигляді снігу.

Гідроресурси і рослинність Воронезької області.

Основна маса поверхневих вод Воронезької області зосереджена в річках належать до басейну річки Дон - Воронеж, Битюг, Тиха Сосна, Чорна Калитва та ін .; Хопер з Савален і Вороний впадають в Дон поза межами області. Переважна частина річок відноситься до басейнів Верхнього і Середнього Дону. Густота річкової мережі в області становить 0,26 км на 1км2площаді. Велика густота річкової мережі обумовлена ??в основному географічної історією території. Річки Воронезької області мають змішане харчування: навесні - талими водами, влітку і восени - дощовими і підземними, взимку - переважно підземними. Крім річок гідроресурси області представлені озерами, болотами і підземними джерелами. [12]

Воронезька область розташована в двох природних зонах: північно-західна частина області в лісостеповій зоні, а південна - в степовій зоні. Природний рослинний покрив складався під дією змінюються в часі фізико-географічних умов і антропогенного чинника. Ліси займають 10% території у вигляді невеликих гаїв, більші лісові масиви (в основному діброви і соснові бори), багато з яких оголошені заповідними (Шипов ліс на р. Осереть, Теллермановскій ліс на р. Ворона та ін.), Збереглися нерозорані ділянки степового різнотрав'я: Богучарская, Кам'яна степ, є два заповідника - Воронезький і Хоперский. 70% території області займають ріллі. Інша площа - дороги, будинки, будівлі та інші господарські споруди. [10; 28]

В даний час область покрита лісами нерівномірно, лісу на її території розташовані окремими вкрапленнями і невеликими масивами. Сучасні лісу - вторинні насадження, що з'являються на місці вирубок і гарей, або лісу, які виросли при активному втручанні людини. Останнім часом намічається тенденція омолодження лісів Воронезької області: молоді монокультурні посадки змінюють зрілі, клімаксние рослинні співтовариства, що не кращим чином складається на біорізноманіття взагалі і на фауну куньих зокрема. З лісовими биотопами пов'язані велика кількість представників даного сімейства, що знаходять тут укриття і їжу. У той же час велика кількість річок і озер створює сприятливі умови для тих видів куницевих, які воліють влаштовувати свої гнізда в безпосередній близькості від води.

Глава 4. Результати та їх обговорення.

4.1. Видовий склад родини куницевих Воронезької області, зустрічальність окремих видів (по анкетування і даним автора).

У Воронезькій області мешкає 11 видів куницевих, з яких перев'язка зустрічається, головним чином, у південних районах в дуже рідкісних випадках. [17] У період з 1999 по 2001 рік було зареєстровано 7 видів куньих (табл. 2). Частка кожного з видів, відзначених спостерігачами, відображена на круговій діаграмі (рис.1).

Таблиця 2Відовой склад і кількість зустрічей куньіх виявлених на території Воронезької області (за даними анкет і автора)

 п / п Назва виду кількість зустрічей% до загальної кількості зустрічей

 1.

 Горностай

 Mustela erminea L. 197 29,3

 2.

 Кам'яна куниця

 Martes foina Ersl. 172 25,6

 3.

 Лісова куниця

 Martes martes L. 124 18,5

 4.

 Ласка

 Mustela nivalis L. 72 10,7

 5.

 Чорний тхір

 Mustela putorius L. 67 10,0

 6.

 Борсук

 Meles meles L. 31 4,6

 7.

 Степовий тхір

 Mustela eversmanni Less. 9 1,3

Рис. 1. Діаграма, що відображає частку кожного виду куньих від загального числа, зазначених спостерігачами.

Діаграма показує, що найбільша кількість реєстрацій зустрічей на території Воронезької області припадає на частку горностая (29,3%). Досить великі аналогічні частки для кам'яною (25,6%) і лісової (18,5%) куниць. Число зустрічей борсука в різних місцях області невелика (4,6%). Низький показник зустрічей борсука імовірно пояснюється тим, що він займає найглухіші куточки лісу. Поселення його приховано від очей спостерігача серед густих порослей дерев і чагарників з багатим трав'яним покривом [16].

Зміна динаміки абсолютної чисельності деяких мисливських видів куницевих (лісової куниці, горностая, чорного тхора) на території Воронезької області за 1970-2000 рр. представлені в (табл. 3). Дана таблиця свідчить про те, що по закінченні кожного десятиліття чисельність чорного тхора постійно зменшується. Навпаки чисельність, лісової куниці і горностая в період з 1970 по 1980 виявляє тенденцію зростання. Проте в подальші два десятиліття також як і у чорного тхора відбувається її скорочення.

Причини зниження чисельності чорного тхора до кінця неясні. Можливо, це викликано значними змінами біотопів, пов'язані з інтенсифікацією сільського господарства, а також ймовірно, позначається велика зараженість гельмінтами (нематоди пологів Filaroides і Skrjabingulus). Зниження чисельності лісової куниці і горностая, насамперед, пов'язано з їх промислом. У тих частинах ареалу, де існує неліцензійний промисел цих видів, високої чисельності не спостерігається.

Таблиця 3

Динаміка абсолютної чисельності деяких видів куньих

на території Воронезької області (в прим.)

 Назва виду 1970 1980 1990 2000

 Лісова куниця

 Горностай

 Чорний тхір

 1300

 2700

 4200

 1800

 3300

 3400

 1185

 3000

 1500

 1090

 1000

 1200

4.2. Деякі питання біоекології обраних видів куницевих.

4.2.1. БАРСУК.

Найбільш численний борсук у середній лісосмузі, в лісостепу і в горах. У Воронезькій області зустрічається повсюдно (рис.2). Основними місцями проживання борсука є лісові масиви, де знаходить найбільш надійні захисні умови, рясний і різноманітний корм, при цьому приуроченості звіра до певних асоціаціям лісу не спостерігається. Рідше він заселяє байрачні ліси, що займають невелику площу і навіть степові балки, логу, яри. [8; 17] Нами борсук відзначався безпосередньо в лісових масивах, а також у лісових і польових угіддях пересіченій місцевості.

Нори борсуків зазвичай розташовуються в сухих ділянках лісу з легкими, найчастіше піщаним ґрунтом і глибоким рівнем залягання підгрунтових вод. При цьому спостерігається тяжіння до околиць і до районам, прилеглим до заплав річок, тобто до місць, де багатшими кормова база. [1] У деяких випадках звір селиться в безпосередній близькості від людини, але розширення зон рекреації призводить до негативного впливу на життя тварини (кидає обжиті нори, змінює кормові ділянки і спектр кормів). За даними зарубіжних дослідників більшість поселень борсука знаходяться на відстані понад 10 км від великих міст і розташовуються в лісі, а не на відкритих, добре помітних з дороги місцях. [38]

Нори двох типів: невеликі за площею, відвідувані нерегулярно, і постійні, що займають кілька десятків м2 [37]. Їх борсук заселяє протягом багатьох років, створюючи під землею цілий лабіринт широких і глибоких ходів з численними вхідними отворами, отнорками, тупиками і гніздових камерах, використовуваними нерідко й іншими звірами: лисицями, єнотовидні собаки і т.п. [8; 31; 40]

Рис. 2. Поширення і зустрічальність борсука

у Воронезькій області

- Рідко

- Часто

Так, за відомостями співробітника ВГБЗ і власними спостереженнями, взимку 2000 року в одній норі (в 509 кварталі) з борсуком мешкала єнотовидний собака, а влітку того ж року в одній норі з ним мешкала лисиця. Навесні 2001 року сліди борсука не зазначалися, але зате були сліди лисиці, що може свідчити про витіснення з нори борсука лисицею.

За нашими даними на території Воронезького біосферного державного заповідника окремі нори і колонії борсуків приурочені до сухих (переважно з піщаним ґрунтом) злегка горбиста ділянках лісу, причому нори розташовуються недалеко від водойм або болотистих низин. Крутизна схилів пагорбів не має вирішального значення при виборі тваринами місця для устрою нір, в той же час експозиція має першорядне значення. Всі виявлені нами поселення розташовувалися на південно-західних чи західних схилах. Пояснюється ця приуроченість більш раннім прогревом і звільненням від снігу ділянок навесні. Виходи з нір не мають строго спрямованої орієнтації.

У заповіднику все барсучьи поселення присвячені периферичної частини (квартали 427, 467, 487, 509, 237, 105 та інші), але деякі знаходяться майже в його центрі (квартали 207, 193, 211, 145) (рис. 3).

Досліджуваний містечко борсука, що знаходиться в 509 квадраті, Воронезького біосферного державного заповідника приурочений до околиці заповідного лісу. Він являє собою складно влаштовану нору, що складається з чотирнадцяти отнорков. Отвори борсукових нір мали напівкруглу (арочну) форму з висотою в середньому близько 25 і шириною близько 40 см. Біля отворів перебували великі купи викинутої землі, яку борсук викидає веерообразно. Крім звичайних отворів, зустрічалися невеликі, вириті зсередини отвори, що не мають, тому біля себе куп землі на поверхні, очевидно, вентиляційні. Постійно борсук використовував лише 2 - 3 отвори, що

добре було видно по слідах. Від житлових борсукових нір відходили жіровочние стежки. На деякій відстані від нір поміщалися убиральні. Періодично нори чистилися звіром з викиданням назовні старої гніздовий підстилки. Особливо ретельної чистці піддаються нори ранньою весною і восени. Решта отнорки або були житловими (вони були забиті листям, і жодного разу протягом усього часу спостережень відвідувалися барсуком, хоча за відомостями співробітника заповідника навесні 2000 року він обіймав їх), або відвідувалися іншими тваринами, зокрема лисицею і єнотовидного собакою. Близько дерев (високостовбурний дуб), де проникнення сонячного світла максимально розташовувалася ігровий майданчик молодняку, на користь чого говорить утоптоность грунту і відсутність листової підстилки.

Склад і вік деревних порід особливого значення не мають при виборі місць під нору: барсучьи житла однаково зустрічаються як в старих, так і в молодих листяних, хвойних або змішаних лісах.

Ті ж умови характерні для місць поселень борсука на території Західної (незаповедной) частини Усманского лісового масиву. Однак тут він нерідко поселяється в безпосередній близькості від людини. Так, у 2001 році було зареєстровано два поселення борсука недалеко від кордону Стахановський.

Борсук в основному нічна тварина, але суворо нічний активності немає. Активність вище в сухих біотопах і взагалі в сухий період року. [47] Нору він залишає в літній час в 1900часов. Деякий час від нір далеко не відходить, близько півгодини ще чуються його присутність. За ніч він кілька разів повертається в нору, але остаточно залишається в ній лише на сході сонця, в 600часу (рис.4). Іноді невдала нічне полювання змушує звіра бродити і в денні години.

 ласка

 горностай

 кам'яна куниця

 лісова куниця

 борсук

 чорний тхір

 2 4 6 8 10 12 14 16 18 20 22 24 години

Рис. 4. Добова активність деяких видів куницевих в літній період

 ласка

 горностай

 кам'яна куниця

 лісова куниця

 чорний тхір

 2 4 6 8 10 12 14 16 18 20 22 24 години

Рис. 6. Добова активність деяких видів куницевих в зимовий період

Борсук, як представник сімейства куницевих, є типовим евріфагом, тобто всеїдних тварин. Кормовий раціон борсука досить широко представлений як тваринами, так і рослинними об'єктами.

Він включає мишоподібних гризунів (будинкова, лісова і польова миші, руда і сіра полівки) [33]; з птахів в кормовому раціоні зустрічаються горобині, качині і курячі; рептилії як корм представлені переважно прудкої ящіркою і значно рідше болотної черепахою, а також залишками її яєць. Також в харчуванні присутні амфібії, в основному Bufo bufo і рідше Bufo viridis [49]. Комахи, що входять до складу кормів борсука, належать головним чином до пластинчатовусих (хрущі та гнойовики), а також часто поїдаються жуки та прямокрилі. [32] З рослинних об'єктів плоди займають основну частину раціону борсука і поїдаються їм цілий рік (плоди диких рослин - груші, яблуні, суниці) (табл.4). Можливо, що борсук сприяє поширенню насіння деяких рослин. [34]

У харчуванні борсука має місце сезонна і річна зміна кормів, що лімітується метеофакторами, чисельністю і щільністю тих чи інших видів тварин, урожайність рослин, плодів і насіння.

Співвідношення складових частин їжі борсука з віком звіра піддається деякої зміни. Молоді борсуки харчуються в основному гризунами і в незначній мірі комахами. У дорослих навпаки, основу харчування складають комахи; мишоподібні, птахи та інші хребетні мають для них другорядне значення.

Самки борсука стають статевозрілими з дворічного віку. На відміну від них самці стають статевозрілими у віці трьох років, і зберігають свою статеву активність протягом усього весняно-літнього сезону. З настанням весни починається період спарювання, але в деяких випадках спаровування у борсуків може відбуватися в середині липня. Цілком ймовірно це відноситься до молодих самкам, що не спарилися навесні. Спарювання може відбуватися як у норі, так і поза нею. У борсука тривалий термін вагітності (340-357 днів), що обумовлюється наявністю латентної стадії, під час якої відбувається затримка в

Таблиця 4

Порівняння видів кормів деяких представників сімейства Mustelidae - куньіх

на території Воронезької області

 Види кормів Барсук Лісова куниця Кам'яна куниця Горностай Ласка Чорний тхір

 Тваринні корми:

 Мишоподібні гризуни + + + + + +

 Землерийки - - - - + +

 Інші ссавці + - - + - -

 Птиці (пташенята і яйця), у тому числі голуби + + + + + +

 Домашня птиця: - курка * - - + - - +

 - Качка * - - + - - +

 - Гусак * - - + - - -

 Плазуни (ящірки) + - - + - +

 Земноводні (жаби) + + + + + -

 Риба - - - + - +

 Комахи та їх личинки + + + + - +

 Рослинні корми: (плоди і ягоди) + + + + - -

У з л о в н и е про б про із зв а год е н і я. * - За даними анкетування.

Таблиця 5

Деякі особливості розмноження куньіх, що мешкають на території Воронезької області.

 Назва виду

 Терміни гону

 або тічки

 Продовж-

 ність

 вагітності

 Терміни

 народження дитинчат

 Число

 молодих особин

 в посліді

 Продовж-

 ність лактації Час статевої зрілості

 Борсук березень-квітень 340-357 днів квітень-травень

 2-6

 (Об. 2-4) 2,5 місяці

 самки на другому році,

 самці на третьому

 році

 Горностай кінець літа 9-10 місяців квітень-травень

 4-13

 (Об.5-7) 1,5 - 2 місяці

 самки наприкінці літа

 самці в 9-12 місяців

 Ласка 5 березня тижнів квітень-травень

 3-8

 (Об. 5-7) півмісяця близько 3 місяців

 Кам'яна куниця

 Липень 236-274 днів квітень-травень

 1-8

 (Об.3-4) 7-8 тижнів на другому році

 Лісова куниця

 Липень 230-270 днів березень-травень

 2-8

 (Об. 3-4) 8 місяців на другому році

 Чорний тхір березень-квітень 42 дні травень-червень

 2-10

 (Об.4-6) 5-6 тижнів на другому році

розвитку зародка. Дитинчата борсука з'являються вже в березні. Вони народяться сліпими і безпорадними. Кількість дитинчат за нашими спостереження коливається від 2 до 4. (табл. 5)

У борсука на відміну від інших представників куньіх линька відбувається один раз на рік - влітку, це пов'язано з тим, що в зимовий період часу борсук проводить в сплячці. Хід линьки залежить від віку, статі та фізичного стану особини. Годовики линяють раніше, ніж дорослі особини. Останніми починають линяти лактирующие самки. [50]

4.2.2. Лісова куниця.

Лісова куниця є типовим представником куньіх на території Воронезької області (рис.5). Вона мешкає в основному в лісах і рідко виходить на відкритий простір. Деякі дослідники відзначають наявність чинника, який би освоєння лісової куниці сільських і приміських біотопів. Можливо, цим фактором є добова активність, оскільки лісова куниця в період вигодовування дитинчат повинна бути активною вночі і вдень. Внаслідок цього дослідниками висловлюється гіпотеза, що підвищена уразливість хижака при денному світлі обмежує можливості лісової куниці адаптуватися до проживання в сільських і приміських умовах. [30]

Лісова куниця - звірок з нічним і сутінковим типом добової активності. Вдень вона зустрічається тільки в літній і осінній час (рис.6). Активність хижака багато в чому визначається наявністю корми та погодними умовами. Так, наприклад, температура повітря впливає на тривалість активності. Тривалість активності в добу зростає із збільшенням температури повітря, а тривалість періодів спокою зростає в холодну пору року. [52]

Основними місцями проживання є лісові масиви з великою кількістю дуплистих дерев, бурелому, рясних мишоподібними гризунами та іншими дрібними тваринами. Селиться в дуплах, іноді дуже

Рис. 5. Поширення і зустрічальність лісової куниці

у Воронезькій області

- Рідко

- Часто

високо над землею, в старих болючих гайнах, гніздах сорок і лелек, в природних сховищах серед каменів і під корінням дерев. Користується постійним гніздом лише в період виведення молодих, а в інший час року веде бродячий спосіб життя на своєму індивідуальному ділянці. Якщо житло людини знаходиться недалеко від лісових масивів, лісова куниця нерідко поселяється поруч з ним. Так нами було виявлено гніздо куниці, з виводком знаходяться в дуплі дерева, розташованого в 509 квадраті Воронезького державного біосферного заповідника.

Харчується найрізноманітнішої їжею. Найбільш важливим кормовим об'єктом є гризуни. Поїдаються також землерийки, птахи (горобині), комахи особливо любить вона ласувати личинками і сотами диких бджіл, плоди та ягоди (чорниця, вишня, сливи, груші), які займають велике місце в харчуванні в літній період [36; 46] (табл. 4). Середня довжина мисливського пошуку куниці в Воронезької області за результатами карток тропления становить 5,1 км. (Табл.6)

Таблиця 6

Зимова активність деяких куньіх за матеріалами тропления

 Назва виду n

 Довжина мисливського ходу, км

 середня min max

 Горностай

 Ласка

 Лісова куниця

 Кам'яна куниця

 Чорний тхір

 20

5

 31

4

 12

 2,2

 0,6

 5,1

 1,8

 3,9

 0,8

 0,5

 1,1

 0,1

 0,2

 3,9

 1,2

 15,0

 3,8

 7,5

Гін у лісових куниць відбувається у липні. Вагітність триває 230-270 днів, з яких період спокою займає більше 200 днів. Самка приносить в березні - травні, рідше у липні в середньому 2-5 дитинчат, іноді 7-8. Розвиваються дитинчата дуже швидко - до серпня виводок вже розбігається. (Табл. 5)

Зміна волосся у лісової куниці відбувається два рази в році - навесні і восени. Навесні вона починається в кінці березня і триває до червня. Осіння линька починається в останніх числах серпня і закінчується до листопада.

4.2.3. Кам'яна куниця.

В даний час кам'яна куниця досить широко розселилася по території області (рис.7). Кам'яна куниця більш ніж лісова куниця тяжіє до антропогенного ландшафту, тим самим вона компенсує брак в природних умовах необхідного їй кількості притулків, використовуючи різного роду будівлі людини [4]. Крім цього вона поселяється в дуплах, гніздах великих птахів, у норах кроликів і лисиць, закритих нішах і невеликих печерах і т. Д. [2; 43] Все притулку, як і інших представників сімейства куньи можна розділити на дві групи: постійні і тимчасові . До першої групи належать виводкові гнізда, де відбувається поява потомства і наступне за ним його виховання. Кам'яна куниця в таких гніздах перебувають значний за тривалістю період. Тимчасові притулки зазвичай зустрічаються цілий рік, і звірок ними користується періодично у міру потреби, порівняно недовго.

Отримані нами відомості підтверджують, що кам'яна куниця на відміну від лісової куниці, менше пов'язана з лісовими насадженнями та іноді зустрічається на узліссях старовікових лісів, в старих парках, у балках і ярах. Але варто відзначити ще й те, що вона все ж таки віддає перевагу заселяти переважно закинуті старі споруди, такі, як

Рис. 7. Поширення і зустрічальність кам'яною куниці

у Воронезькій області

- Рідко

- Часто

горища житлових і господарських приміщень, різні склади, гаражі та дупла старих дерев.

Основу харчування кам'яною куниці протягом усього року з кормів тваринного походження становлять мишоподібні гризуни. Крім них важливими кормами для кам'яною куниці є комахи і їжа рослинного походження, в основному це різні плоди і ягоди (шипшина, горобина, суниця, малина, горіхи) [20; 41]. У всі сезони року, крім зими в кормовому раціоні присутні птиці (пташенята і яйця), у тому числі (за нашими даними) вона вживає в їжу голубів і домашню птицю (курка, качка, гусак), земноводних (жаб). (Табл.4)

Активність головним чином нічна, але в сезони з короткими ночами може полювати і вдень. (Рис.4,6.) При пошуку їжі проходить незначні відстані в середньому 1,8 км. (Табл. 6) Довжина мисливського ходу залежить від великої кількості корму та умов його добування і знаходиться в обернено пропорційній залежності від достатку і доступності корму.

Гін у кам'яною куниці проходить приблизно в липні. Вагітність триває в середньому 236 - 274 дня. У березня - початку травня самка народжує від 1 до 8 дитинчат (в середньому 3-4). Статевозрілими стають на 2-й рік. Лактація триває 7-8 тижнів, на 21-й тижні дитинчата стають самостійними (табл.5).

4.2.4. ГОРНОСТАЙ.

Зустрічається не тільки в лісових зонах, а й лісостеповій, і рідше - в степовій, де його розподіл нерівномірно і носить локальний характер. Поширення по биотопам плямисте, воліє лісові біотопи, але як повідомляють дослідники, горностай зустрічається в болотах, по заплавах річок, навіть у горах до альпійських лугів [43]. Велика кількість головним чином мишоподібних гризунів у місцях, населених горностаєм, є одним з факторів впливає на зміну його чисельності та розподіл. Протягом років їх достатку зустрічається у всіх угодах, а в роки низької чисельності переважно в місцях з відносно високою щільністю: сільськогосподарських угіддях, по узліссях лісу і вирубках, по берегах водойм, околиць населених пунктів.

У Воронезькій області горностай поширений дуже широко (рис.8) і до основних місць його проживання можна віднести заплави річок, а також невеликі і великі лісові масиви. У зимовий час нерідко можна спостерігати значну концентрацію слідів горностая у скирт, залишених на зиму в полях, в населених пунктах переважно на токах і у сіносховищ. [21]

Аналіз анкетних даних за період 1999-2001 року показав, що у Воронезькій області горностай селиться в ярах, по берегах водойм, заселяє лісосмуги і малі діброви, а також зустрічається в лісових масивах, але при цьому він рідко заходить в їх глибину. Нерідко поселяється поблизу житла людини (дачні ділянки і споруди). Варто відзначити те, що розподіл горностая по стациям протягом часу спостережень не змінювався. Можливо, це пов'язано з тим, що значних змін чисельності мишоподібних гризунів, які є основним кормовим об'єктом протягом цього періоду часу, не відзначалося.

Власних укриттів горностай не будеш будувати, іноді риє грунтові нори, але це зазвичай спостерігається в тих місцях, де грунт сприяє Норен [23]. За нашими даними в якості постійних притулків і виводкових жител горностай часто використовує упорядковані нори своїх жертв - водяних пацюків, ховрахів та інших гризунів. Нерідко вони поселяються в дуплах дерев, що впали, в зруйнованих будівлях, в пустотах під корінням. Тимчасові притулки влаштовують в купах каменях, тріщинах скель, в купах хмизу і хмизу, в копицях сіна і соломи.

Добова діяльність горностая, як і більшості видів дрібних хижаків, визначається передусім, часом активності його жертви та погодними умовами. Оскільки основний раціон складають мишоподібні гризуни, які активні головним чином в ранкові та вечірні години,

Рис. 8. Поширення і зустрічальність горностая

у Воронезькій області

- Рідко

- Часто

то й активна діяльність горностая приурочена до цього часу. Тільки 20% активності горностая припадає на день. Залежність активності горностая від погодних умов особливо чітко проявляється взимку. На території Воронезької області чіткої приуроченості горностая до певного часу доби не спостерігається. Він зустрічається як в темне, так і в світлий час доби. (Рис.4,6)

Основним кормом горностая є дрібні гризуни, а саме водяні полівки (на відміну від інших куньіх). Протягом років їх достатку всі інші корми грають другорядну роль. Їх значення помітно зростає в періоди депресії чисельності мишоподібних гризунів. У таких випадках горностай частіше поїдає птахів, ящірок, жаб і риб. Важливе значення в період низької чисельності гризунів особливо у літньому і осінньому харчуванні набувають ягоди та комахи [14]. (Табл.4)

Забезпеченість кормом - фактор, що визначає не тільки розподіл виду по угіддях, а й довжину мисливського ходу: середня її величина по області становить 2,2 км. (Табл.6)

Гін у горностая дуже розтягнутий, і охоплює період з квітня по серпень. Особливістю розмноження є те, що дорослі самці можуть злучатися з самками у віці кілька днів або тижнів від народження прямо в виводковую гнізді. Сперма зберігається в їх матці до періоду статевої зрілості, коли відбувається запліднення [23]. Парування статевозрілих особин відбувається наприкінці літа; проте запліднені яйцеклітини залишаються в прихованому стані і формування зародка починається тільки в кінці зими. Це пояснюється наявністю у горностая латентного періоду, унаслідок чого вагітність триває 9-10 місяців. У деяких частинах ареалу, мабуть, буває два піки розмноження. Перший пік припадає ранньою весною, в ньому беруть участь самки, з якихось причин не розмножуються в минулому році, потомство з'являється влітку того ж року, отже, вагітність протікає без латентної стадії і не перевищує 40-42 дня. Другий пік - влітку - сеголетки, народжені навесні і достигнувшие в середині літа статевої зрілості. У них імплантація заплідненої яйцеклітини затримується до наступної весни. У квітні - травні з'являється від 4 до 13 (зазвичай 5-7) дитинчат. До кінця літа молоді самки стають статевозрілими, в той час як самці досягають статевої зрілості тільки в 9-12 місяців. (Табл.5)

Линька два рази в році. Терміни і повнота линьки залежить від метеорологічних факторів. Весняна линька відбувається в період з березня по травень, а осіння - з серпня по жовтень. Початок линьки визначається основному температурним режимом повітря. Так терміни линьки горностая, що мешкає у Воронезькій області, в середньому збігаються з часом встановлення і сходу снігового покриву в Центральному Черноземье.

4.2.5. ЛАСКА.

Ласка зустрічається в одних і тих же місцях, що й горностай, але при цьому вона віддає перевагу більш сухі біотопи, як лісового, так і антропогенного походження. У Воронезькій області зустрічається повсюдно і майже скрізь звичайна. (Рис.9)

Зустрічається на узліссях, на заростають вирубках, полях, у лісах, в гористих та ницих місцевостях, що не уникаючи населених місць, але лише у разі відсутності свого конкурента - горностая.

Основними місцями проживання ласки на досліджуваній території є заплави річок, заболочені ділянки озер і стариць, окультурені ландшафти: поля, городи і сади. Ласка добре пристосувалася до умов, зміненим під впливом антропогенного чинника. [18] Нами вона відзначалася в лісових масивах, в лісосмугах і малі діброви, поселяється на дачних ділянках і будівлях, занедбаних фермах.

Постійних нір і притулків у ласки немає. На ділянках проживання вона регулярно відвідує укриття, які можуть бути в норах різних мишоподібних гризунів, купах хмизу і хмизу, скиртах, копицях сіна. Ласки часто поселяються в завалах каменів, в дуплах, в руїнах, в норах,

Рис. 9. Поширення і зустрічальність ласки

у Воронезькій області

- Рідко

- Часто

коморах і т. д. Гніздо вистилають сухою травою, мохом і листям. За наявними у нас даними ласка поселяться в норах слепишей.

Ласка - вузькоспеціалізований хижак: харчується в основному одними мишоподібними гризунами (лісова, польова і домова миша, звичайна полівка). Тому ласка може служити індикатором достатку гризунів. Зрідка вона поїдає жаб, землерийок, дрібних птахів і їх яйця. (Табл.4) Полюванні на гризунів допомагають дрібні розміри і здатність ласки проникати в нори і підсніжних ходи. З'ївши жертву, вона нерідко захоплює і її притулок. [13; 35]

Ласка активна переважно в сутінковий і досвітнє час. (Рис. 4,6) У пошуках їжі вона ретельно обстежує все укриття мишоподібних гризунів, що зустрічаються на її шляху. Полюючи вона проходить незначні відстані. За нашими даними у Воронезькій області середня протяжність її наброди складає всього 600 м, найбільша - 1200 м. (Табл.6)

У березні у звірків починається період гону, який може тривати до кінця літа. Після п'ятитижневої вагітності самка народжує від 5 до 7, рідше 3 і 8 дитинчат, яких дбайливо охороняє і захищає, переносячи, в разі небезпеки, в зубах в інше місце. (Табл. 5)

Весняна линька зазвичай у квітні. Спочатку у неї річний волосяний покрив з'являється на вухах і під очима, потім на крижах, голові та спині. До кінця линьки темніють боки, лапи і хвіст і звірята набувають характерну забарвлення. Осіння линька в листопаді. Вона протікає в зворотному порядку в порівнянні з весняною зміною волосся. [7]

4.2.6. Чорний тхір.

Чорний тхір є досить широко поширеним видом на території Воронезької області. (Рис.10) Зустріти його можна в різних місцях. Населяє байрачні ліси, заплавні ділянки річок і озер, лісові смуги та населені пункти.

Рис. 10. Поширення і зустрічальність чорного тхора

у Воронезькій області

- Рідко

- Часто

До основних місць проживання відносяться тванисті ольшаники, зарості берегів річок і озер, заболочені ділянки лісу, старі сади. Чорний тхір добре пристосувався до умов зміненим людиною, знаходячи тут надійні укриття для створення притулків, а також досить хороші кормові умови. Аналіз анкетних даних показав, що чорний тхір переважно займає ті стації, які так чи інакше пов'язані з житлом людини (сад, населений пункт, занедбані ферми). Нами відзначалися випадки виявлення тимчасових і постійних притулків тхора в різних місцях: в купах обрізаних гілок, в заростях очеретів, в господарських приміщеннях.

Основу кормового раціону чорного тхора усюди, де він зустрічається, складають мишоподібні гризуни, в основному поїдає звичайних полівок, лісових та польових мишей, оскільки саме ці види переважають в порівняно відкритих біотопах, яким надають перевагу тхором. [15]

Сезонні відмінності в харчуванні досить помітні, що пов'язано з неоднаковою чисельністю кормових об'єктів, так і з різною їх доступністю. Навесні і восени найбільш важливим харчовим об'єктом є жаби, взимку в основному гризуни, а влітку до них додаються птиці, їхні яйця, плоди та ягоди та інше. [44] Проаналізувавши анкетні дані було встановлено, що чорний тхір як і кам'яна куниця наподдает на домашню птицю (качка і курка). (Табл. 4)

У різні по кормності роки довжина мисливського ходу різна. Після обробки результатів було виявлено, що середня довжина дорівнює 3,9 км. (Табл.6) Поселяясь в будівлях людини, де мешкають синантропні види гризунів дозволяє йому добувати їжу не йдучи далеко від гнізда. У пошуках їжі чорний тхір в Воронезької області активний протягом усієї доби. (Рис. 4,6)

Гін у лісового тхора відбувається в кінці лютого. Вагітність у самок триває 42 дні. У травні-червні народжуються 4-8 (іноді до 19) дитинчат, яких самка годує молоком протягом 5-6 тижнів, але з 20 днів вона їх підгодовує і іншою їжею. Сім'ї тхорів зберігаються до кінця зими, коли молоді звірята досягають статевої зрілості. (Табл.5)

Весняна линька починається в кінці березня - квітні і закінчується в травні - червні. Осіняючи линька припадає на вересень - листопад. Вона протікає дуже інтенсивно.

Отже, наведені нами дані дозволяють встановити особливості екології деяких видів куньих, що визначається таким.

1. Незважаючи на достатню схожість кормових спектрів (особливо близьким між собою видам) вдається уникнути конкуренції шляхом роз'єднанням добової активності.

2. биотопическое розміщення не викликає гострої конкуренції у зв'язку з різноманіттям умов для їх проживання, а також з адаптацією деяких видів куньих до поселення людини (околиці селищ, дачні споруди: ласка, горностай, чорний тхір, кам'яна куниця).

3. Безконтрольний вилов хутрових видів куньих, а також борсука викликає тенденцію до зниження чисельності.

Висновки.

1.Воронежская область завдяки різноманітності елементів рельєфу, рослинності є сприятливим місцем для проживання горностая, ласки, лісової та кам'яної куниці, чорного тхора, а також борсука. Відносна чисельність схильна до коливань. Причинами можуть служити недостатність кормових об'єктів, у разі борсука низька чисельність обумовлена ??розоренням нір неусвідомленої частиною населення.

2.Все представлені види живуть у норах. Борсук, як єдиний представник на території Воронезької області будує самостійно нори, які бувають залежно від кількості отнорков прості і складні. Всі інші представники воліють займати нори своїх жертв. Нерідко ті види, які поселяються поблизу людини, займають занедбані їм будівлі (чорний тхір, кам'яна куниця, ласка, горностай).

3.Біотопіческое і стаціальное розміщення показало, що всі зареєстровані нами види зустрічаються в лісових масивах, але при цьому одні живуть безпосередньо в їх глибині (лісова куниця, борсук), інші воліють узлісся ліси та лісосмуги (чорний тхір, кам'яна куниця, горностай, ласка ). Чорний тхір найбільше видів куньих (кам'яна куниця, ласка, горностай) пристосувався селитися в місцях сильно змінений під впливом антропогенного чинника.

4.У всіх представників сімейства куницевих гон сильно розтягнутий за часом і відбувається у борсука, ласки і чорного тхора з березня по квітень; у горностая, лісової та кам'яної куниці влітку. Термін вагітності у більшості близько року, тільки у чорного тхора і ласки він знижується до півтора місяців. Народження дитинчат відбувається з квітня по травень і коливається в середньому від 3 до 7. Линяння відбувається два рази в році: весняна і зимова. Винятком представляє борсук, у якого линька один раз на рік, обумовлена ??зимовому сном.

Список літератури.

1. Барабаш-Никифоров І.І. Звірі південно-східній частині чорноземного центру. - Воронеж; Воронеж. Кн. Вид-во, 1957. - 367с.

2. Бєляченко А.В., Подільський О.Л., Піскунов В.В. Хребетні тварини крейдових обривів р.Волгі і схилів приволжских вінців на півдні Саратовської області. // Пробл. изуч. біосфери, 1996, стр.52-53

3. Бобринський Н. А., Кузнєцов Б. А., Кузякин А. П. Визначник ссавців СРСР. М .: Просвещение, 1965. 340 с.

4. Будаев В.М., Простаків Н.І. Комарова Н.Н. Притулку лісової та кам'яної куниці в південно-західній частині Усманского бору. // Тр. біол. учеб.-наук. бази Воронеж. держ. ун-ту. «Веревітіново» - 1994. № 4 - с. 58-61.

5. Географія Воронезької області: Навчальний посібник / Ю.А.Нестеров, В.В.Подколзін, З.В.Пономарева, В.Н.Сушков.- Воронеж, 1998. - 160 с.

6. Громов І. М., Гуреєв А. А., Новиков А. Г. та ін. Ссавці фауни СРСР. М. - Л .: Видавництво академії наук СРСР, 1963. с. 789-850 (Ссавці фауни СРСР: У 2 частинах; Частина 2).

7. Данилов П.І., Туманов І.Л. Куньи Північно-Заходу СРСР. Л .: Наука, 1976. - 256 с.

8. Допельмаір Г.Г., Мальчевський А.С., Новиков Г.А., Фалькенштейн Б.Ю. Біологія лісових звірів і птахів. - М., 1951. - 363 с.

9. Зименка Н.П., Шевченко І.М., Санамян Н.П., Іванюшіна Е.А., Ржавський А.В. Кормодобивающая діяльність калана на обмеженою акваторії (бухта Глінка, острів Мідний, Командорські острови): Візуальні спостереження і копрологіческій аналіз. // Зоол. ж. N 9, 1998, т.77, стр.1041-1050

10. Камишев Н.С. Флора Центрального Чорнозем'я та її аналіз. - Воронеж: Изд-во Воронезького ун-ту, 1978. - 116 с.

11. Контрімавічус В.Л. Гельминтофауна куньіх та шляхи її формування. - М., 1969. - 432 с

12. Курдов А.Г. Водні ресурси Воронезької області: формування, антропогенний вплив, охорона і розрахунки. - Воронеж: Изд-во ВДУ, 1997. - 207 с.

13. Ссавці Радянського Союзу. Т.2, ч. 1. Морські корови і хижі. Під ред. В.Г. Гептнер і Н.П. Наумова. - М.: Вища школа, 1972. - 1004 с.

14. Насімовіч А.А. Колонок, горностай, видра. - М., 1977. - 216 с.

15. Огнев С. І., Звіри СРСР і прилеглих країн. (Звірі Східної Європи та Північної Азії), т. 2, М. - Л., 1931;

16. Ошевнева Є.П. Екологія лесіци і борсука в Усманському лісі. Дипломна робота. ВДУ. - 1959

17. Природні ресурси Воронезької області. Хребетні. Кадастр. - Воронеж: Біонік, 1996. - 225 с.

18. Простаков Н. І. Ласка (Mustela hivalis L.) в умовах Воронезької області // Іхтіологічні і рибогосподарські дослідження на річках і водосховищах. - Воронеж, 2001. - с. 127-129.

19. Простаков Н. І. Лісовий чи чорний тхір (Mustela putorius L.) в Воронезької області // Стан і проблеми екосистем Среднерусской лісостепу. - Воронеж, 2001 - с. 45-48. - (Тр. Біол. Учеб.-наук. Центру ВДУ; Вип XV).

20. Простаков Н. І. Нові дані по поширенню і харчуванню кам'яною куниці (Martes foina Erst) в умовах Воронезької області // Стан і проблеми екосистем Среднерусской лісостепу. - Воронеж, 2001 - с. 38-41. - (Тр. Біол. Учеб.-наук. Центру ВДУ; Вип XV).

21. Простаков Н. І., Соколов А.Ю., Будаев В.Н. До біології горностая в умовах Среднерусской лісостепу // Стан і проблеми екосистем Среднерусской лісостепу. - Воронеж, 2000. - с. 38-42. - (Тр. Біол. Учеб.-наук. Центру ВДУ; Вип XVI).

22. Сидоров Г.Н., Ботвінкина А.Д., Кузьмін І.В. Особливості поведінки диких ссавців, інфікованих вірусом сказу. // Зоол. ж. N 11, 1998, т.77, стр.1310-1316

23. Сидорович В.Є. Норки, видра, ласка та інші куньи. - Мінськ: Ураджай, 1995. - 191 с.

24. Соколов В. Є. Фауна світу. Ссавці. Довідник. М .: Агропромиздат, 1990. - 253 с.

25. Соколов В.Є. Систематика ссавців (китоподібні, хижі, ластоногі, трубкозуби, хоботні, дамани, сирени, парнокопитні, мозоленогіх, непарнокопиті): Учеб. посібник. - М .: Вища. школа, 1979. - с. 136-187

26. Терновський Д.В. Біологія куніцеобразних (Mustelidae) / Новосибірськ: «Наука», 1977 280с.

27. Терновський Д.В., Тернівська Ю.Г. Екологія куніцеобразних. - Новосибірськ: 1994. - 223 с.

28. Хмельов К.Ф. Рослинний покрив Центрального Чорнозем'я і його охорона: межвуз. СБ науч. тр. - Воронеж, 1987Abramov A.V.,

29. Baryshnikov G.F. Geographic variation and intraspecific taxonomy of weasel Mustela nivalis (Carnivora, Mustelidae). // Zoosyst. ross. N 2, 1999, т.8, стр.365-402

30. Broekhuizen Sim. Utilization of rural and suburban habitat by stone and pine marten: Species related possibilities and restrictions for adaptation. // Adv. Ethol. N 33, 1998, стор.118

31. Buesching Christiana, Macdonald David. Implication of inter-specific food-competition between two sympatric carnivore species, the European badger (Meles meles) and the red fox (Vulpes vulpes), on population management. // Euro-Amer. Mammal Congr., Santiago de Compostela, 19-24 July, 1998, стр.325

32. De Marinis Anna, Asprea Alessandro. Preliminary results on the summer diet of badger (Meles meles) in Abruzzo national Park, Italy. // Abstr. Euro-Amer. Mammal Congr., Santiago de Compostela, 19-24 July, 1998, 1998, стор.109

33. Fedriani JM, Ferreras P., Delibes M. Dietary response of the Eurasian badger (Meles meles) to a declne of its main prey in the Donana National Park. // J. Zool. N 2, 1998, т.245, стр.214-218

34. Genov Peter, De Marinis Anna. Martens as seed dispersers in a Mediterranean habitat. // Abstr. Euro-Amer. Mammal Congr., Santiago de Compostela, 19-24 July, 1998, 1998, стор.111

35. Goszczynski J. Food composition of weasels (Mustela nivalis) in Poland. // Mammalia N 4, 1999, т.63, стр.431-436

36. Helldin Jan Olof. Seasonal diet of pine marten Martes martes in southern boreal Sweden. // Acta theriol. N 3, 2000, т.45, стр.409-420

37. Henry Claude. Les mustelides. Le blaireau eurasien et les autres blaireaux. // Courr. Nature № 184, 2000, стр.19-23

38. Jenkinson S., Wheater C.P. The influence of public access and sett visibility on badger (Meles meles) sett disturbance and persistence. // J. Zool. N 4, 1998, т.246, стр.478-482

39. Klemola Tero, Korpimaki Erkki, Norrdahl Kai, Tanhuanpaa Miia, Koivula Minna. Mobility and habitat utilization of small mustelids in relation to cyclically fluctuating prey abundances. //

Ann. zool. fenn. N 2, 1999, т.36, стр.75-82

40. Kowalczyk Rafal, Zalewski Andrzej, Jedrzejewska Bogumila, Jedrzejewski Wlodzimierz. Badgers, red foxes, and raccoon dogs in bialowieza forest (Poland) - home ranges, activity, and sett utilization. // Abstr. Euro-Amer. Mammal Congr., Santiago de Compostela, 19-24 July, 1998, 1998, стр.331

41. Lanszki Jozsef, Kormendi Sandor, Hancz Csaba, Zalewski Andrzej. Effect of habitat chages on the feeding habits and trophic niche overlap of a carnivore community in Hungary. // Abstr. Euro-Amer. Mammal Congr., Santiago de Compostela, 19-24 July, 1998, 1998, стр.331-332

42. Leger Francois, Steimer Francois. La fouine. // Courr. nature N 185, 2000, стр.20-26

43. Lode Thierry. L'hermine. // Courr. Nature № 186, 2000, стр.19-23

44. Lode Thierry. Le putois d'Europe. // Courr. Nature № 187, 2000, стр.34-39

45. Maizeret Christian, Fournier Pascal. Les mustelides le vison d'Europe. // Courr. nature N 190, 2001, стр.34-39

46. ??Noblet Jean-Francoise. La martr. // Courr. nature N 192, 2001, стр.34-39

47. Rodriguez Alejandro, Martin Rosalia, Delibes Miguel. Space use and activity in a Mediterranean population of badger (Meles meles). // Acta theriol. - 1996. - 41, № 1. - с. 59-72.

48. Sidorovich Vadim E. Seasonal variation in the feeding habits of riparian mustelids in river valleys of NE Belarus. // Acta theriol. N 2, 2000, т.45, стр.233-242

49. Sidorovich Vadim E., Pikulik Mikhail M. Toads Bufo sp. in the diets of mustelid predators in Belarus. // Acta theriol. N 1, 1997, т.42, стр.105-108

50. Stewart P.D., Macdonald D.W. Age, sex, and condition as predictors of moult and the efficacy of a novel fur-clip technique for individual marking of the European badger (Meles meles). // J. Zool. N 3, 1997, т.241, стр.543-550

51. Stone Karen, Cook Joseph. Molecular evolution and colonization history of the holarctic genus Martes. // Abstr. Euro-Amer. Mammal Congr., Santiago de Compostela, 19-24 July, 1998, 1998, стор.136

52. Zalewski Andrzej Factors affecting the duration of activity by pine martens (Martes martes) in the Bialowieza National Park, Poland J. Zool. N 4, 2000, т.251, стр.439-447

ДОДАТОК

А Н К Е Т А

Просимо Вас повідомити про випадки зустрічі на Вашій території кам'яної куниці, лісової куниці, чорного тхора чи інших (якщо зустрічалися) представників сімейства Куньи за період з 1999р. по 2001р. Заздалегідь дякуємо Вам за відповіді на питання анкети.

Просимо відповісти (у разі підтвердження зустрічей) на наступні питання.

1.Регистрировались чи випадки нападу будь-якого з вище названих представників на домашніх тварин?

c да c немає

а) якщо відомо, то хто з представників здійснював напади і на які види домашніх тварин ___________________________________________

б) скільки всього зареєстровано нападів _______________________

2. Реєструвалися чи випадки поселення представників сімейства Куньи біля житла людини?

c да c немає

а) якщо відомо, то які представники _____________________________

б) скільки всього зареєстровано поселень ________________________

Відомості на питання № 3 - № 5 просимо Вас занести в таблиці (див. Нижче)

3. Загальна кількість зустрічей кожного року одного з представників сімейства куньи?

 Вид тварини 1999 2000 2001

 1.каменная куниця

 2. лісова куниця

 3. чорний тхір

 Інші (якщо зустрічалися)

 4.

 5.

 6.

4. Місце виявлення тваринного?

 Вид тварини 1999 2000 2001

 1.каменная куниця

 2. лісова куниця

 3. чорний тхір

 Інші (якщо зустрічалися)

 4.

 5.

 6.

5. Декада місяця і час доби в момент виявлення тваринного?

 Вид тварини Декади місяці Час доби

 1999 2000 2001 1999 2000 2001

 1.каменная куниця

 2. лісова куниця

 3. чорний тхір

 Інші (якщо зустрічалися)

 4.

 5.

 6.

Авіація і космонавтика
Автоматизація та управління
Архітектура
Астрологія
Астрономія
Банківська справа
Безпека життєдіяльності
Біографії
Біологія
Біологія і хімія
Біржова справа
Ботаніка та сільське господарство
Валютні відносини
Ветеринарія
Військова кафедра
Географія
Геодезія
Геологія
Діловодство
Гроші та кредит
Природознавство
Журналістика
Зарубіжна література
Зоологія
Видавнича справа та поліграфія
Інвестиції
Інформатика
Історія
Історія техніки
Комунікації і зв'язок
Косметологія
Короткий зміст творів
Криміналістика
Кримінологія
Криптологія
Кулінарія
Культура і мистецтво
Культурологія
Логіка
Логістика
Маркетинг
Математика
Медицина, здоров'я
Медичні науки
Менеджмент
Металургія
Музика
Наука і техніка
Нарисна геометрія
Фільми онлайн
Педагогіка
Підприємництво
Промисловість, виробництво
Психологія
Психологія, педагогіка
Радіоелектроніка
Реклама
Релігія і міфологія
Риторика
Різне
Сексологія
Соціологія
Статистика
Страхування
Будівельні науки
Будівництво
Схемотехніка
Теорія організації
Теплотехніка
Технологія
Товарознавство
Транспорт
Туризм
Управління
Керуючі науки
Фізика
Фізкультура і спорт
Філософія
Фінансові науки
Фінанси
Фотографія
Хімія
Цифрові пристрої
Екологія
Економіка
Економіко-математичне моделювання
Економічна географія
Економічна теорія
Етика

8ref.com

© 8ref.com - українські реферати


енциклопедія  бефстроганов  рагу  оселедець  солянка