трусики женские украина

На головну

Сімейство чайкових - Біологія

Срібляста чайка

Сімейство чайкових

Дуже велика чайка. Самець крупніше самки. Довжина тіла 54-68 см., Розмах крил 125-155 см. Спина сріблясто-біла, кінці крил чорні з білими вершинами, решта оперення біле. Ноги жовті, у західно-європейського підвиду - червонуваті. Очі жовті, на потужному жовтому дзьобі червона пляма. Молоді майже повністю коричневі, з чорними кінцями крил. Кричить серією все більш прискорюються гнисавих гучних звуків - «кьяв, кьяв ...». Яйця 72,7х47,6 мм.

У південній половині Європи мешкає дуже близький вид - чайка-реготуха (раніше вважалася підвидом сріблястою чайки). Вона відрізняється сірувато-жовтими очима, червоним кільцем навколо очей і більш темною спиною. За невеликим винятком, всі великі чайки Європи (10 видів) збільшилися в числі, стали більш поширеними, підкорили навіть міста всередині материка.

Срібляста чайка не виняток. Вона традиційно селиться на морських узбережжях північній і західній частині Європи на великих болотах і дюнах біля озер. Все більш часто проникає в міста та їх околиці. Під час літніх кочівель сріблясту чайку і реготунів можна зустріти майже на будь-якому великому водоймі Європи. І в кожному приморському місті материка.

Зимує частково на місці або переміщається на узбережжя південної Азії. Гніздо на скелях, островах, купинах, дахах високих будинків. Селиться колоніями, іноді біля колоній інших чайкових.

Гніздо у вигляді невеликої ямки, вистеленої сухою травою. Кладки (2-4, частіше 3 яйця) з'являється в травні - червні. Насиживают обидві птиці 26-27 днів. Пташенята стають льотними віком 38-45 днів. У гнізда -агрессівна. До розмножити Ію приступає пізно, після 5 років життя, до цього кочує. На воді і на суші виявляє велику різноманітність способів полювання і кмітливість. Здобич ловить в повітрі, на траві, розкопує нори, виловлює під водою, збирає в сміттєвих баках, на лотках торговців і т.д. Комахи, риби, гризуни, падаль, пташенята і яйця птахів - основні об'єкти її раціону. Раковини молюсків, панцири крабів і морських їжаків розбиває, кидаючи їх з висоти на землю. Грабує чужі колонії і краде яйця і пташенят інших чайкових, качок, бакланів. Спритно дістає рибу з мереж з глибини до 50 см., Хоча пірнати не вміє.

В деяких країнах віднесена до списку шкідливих тварин, а в деяких - включена в національні Червоні книги.

Сиза чайка

Сімейство чайкових

Більший вид, ніж широко розповсюджена озерна чайка. Довжина тіла 38-46 см., Розмах крил до 130 см. Забарвлення схожа на сріблясту, але розміри менше, Ноги жовтувато-зелені, дзьоб без червоної плями. Молоді сіро-коричневі. Голос більш дзвінкий, ніж у сріблястій чайки, гостре крикливе «аг-аг-аг». Яйця 57х47 мм.

Населяет морські узбережжя, острови, а також внутрішньоконтинентальні озера, водосховища, річки, болота. Гніздиться зазвичай у спільних колоніях з іншими чайкових, рідше - одиночними парами.

Зимує на місцях розмноження, на південноєвропейських морях і в Перській затоці.

Гніздо в сухому місці. На обривах, скелях, на лузі, високих купинах, дахах будинків. Вистилання з трави. У повній кладці 3, зрідка 1 або 2 яйця. Насиживание починається в травні, і тривати 21-28 днів, беруть участь обидві птиці. Пташенята піднімаються на крило у віці 29-40 днів. До розмноження самці приступають через 2, а самки через 3 роки. Утворює постійні пари. Самець і самка з однієї пари часто зимують окремо, навесні зустрічаються на рідному гнізді, яке займає, якщо ніщо не завадить, все життя. Гніздо активно захищають. Наземних хижаків і людини атакують пікіруванням, криками і обливанням екскрементами. Тих прибулиці, які слабший і дурнішого, заклюють насмерть. Способи годівлі і набір кормів різноманітні. Збирає корм на березі, на воді, на поле і звалищах. Їдять комах, черв'яків, риб, жаб, гризунів. Відбирає корм у молодих чайок інших видів. У порівнянні з великими чайками, хижачить в колоніях мало. Охоче ??поїдає ягоди.

Чисельність в Європі збільшується, але ніде цей вид не є численним.

Озерна чайка

чайка сріблястий сизий озерний

Сімейство чайкових

Надзвичайно звичайна і найпоширеніша чайка, особливо на внутрішніх водах Європи. Розміри середні: довжина тіла 34-40 см., Розмах крил 85-110 см. Передній край крил білий (видно в польоті) їх кінці чорні. У шлюбному оперенні голова - шоколадно-бура; в решту рвемо року - біла з сірими «вушками». Ноги і дзьоб червоні. Молоді - сірі з коричневим кольором в різних частинах голови і тулуба. Голос - високе скрипуче «Кьярра-Кьярра», «Керр» і коротке «гне, як». Яйця 52х36,5 мм.

На озерну чайку схожа ченоголовая чайка, але у неї «шапочка» чорна і заходить на потилицю, але кінці крил білі. Чорноголова чайка не має стійкого ареалу, а періодично поселяється в різних місцях Європи, зазвичай в колоніях інших чайкових птахів.

Озерна чайка населяє узбережжя і острови континентальних водойм, річок, а також морські узбережжя. Іноді селиться в містах. Під час кочівель зустрічається на всіх водних і болотних місцепроживання, за винятком швидких гірських річок. Зимує частково на місцях гніздування, в південній смузі Європи і Азії, а також у Північній Африці.

Гніздиться колоніями на купинах або на піску; дуже рідко - на будівлях, в старих човнах, на низьких гілках дерев. На сирих і твердих поверхнях влаштовує підстилку з сухого листя місцевих рослин. Колонії можуть становити від декількох десятків до багатьох тисяч пар. Найбільша колонія відома в Нідерландах, в гирлі річки Шельди - 21000 пар. Активна цілодобово. У кладці три яйця, іноді два. Дві самки зрідка можуть відкласти в гніздо 4-5 яєць. Насиживание починається в квітні-травні. І тривати 22-24 дня. В 25-30 денному віці молоді починають літати. Дорослі утворюють постійні пари у віці 1-4 років і щороку повертаються на місця колоній. Колонії можуть існувати десятиліттям. Корм видобуває зазвичай на відкритій місцевості: луках, полях, пасовищах, водоймах. Активно відвідує звалища, ферми, міста. За кормом можуть літати за 70 км. від гнізда. Годуються пішки, на плаву, в польоті, в повітрі. Збирають корм і ночують у світлі вуличних ліхтарів. Поїдають самих різних безхребетних, рибу, гризунів, фрукти, насіння, харчові покидьки. Під захистом активних і досить агресивних озерних чайок в їх колонії гніздяться близько 2 десятків видів птахів.

Чисельність нерівномірна. У деяких країнах вона збільшується, а в інших (Швейцарія, Польща, Фінляндія) навпаки, знижується.

Чайка мала

Сімейство чайкових

Поширення. Північна Голландія, Данія, Південна Швеція, Південна Фінляндія. Від південного і східного узбереж Балтійського моря в схід до басейну річки Яни і озера Буйр -Нур в Монголії. У європейській частині Росії північна межа проходить приблизно по 50 паралелі. В Татарстані зустрічається на Куйбишевському і Нижньокамську водосховищах та їх притоках. Чисельність значно знизилася після утворення Куйбишевського і Нижньокамського водосховищ. В даний час в республіці гніздиться близько однієї тисячі пар.

Екологія і біологія. Гніздяться перелітний вид. Зустрічається з травня по серпень. Гніздиться по берегах річок, на узбережжі і островах водосховищ, як правило, колоніями. Кладка складається з 2-4 яєць. Харчується водними і наземними безхребетними, рибою.

Лімітуючим фактором. Забруднення водойм, випас худоби, фактор неспокою, коливання рівня води у водосховищі.

Заходи охорони. Даних про розведення немає. Необхідна організація ДПП в місцях гніздування.

Авіація і космонавтика
Автоматизація та управління
Архітектура
Астрологія
Астрономія
Банківська справа
Безпека життєдіяльності
Біографії
Біологія
Біологія і хімія
Біржова справа
Ботаніка та сільське господарство
Валютні відносини
Ветеринарія
Військова кафедра
Географія
Геодезія
Геологія
Діловодство
Гроші та кредит
Природознавство
Журналістика
Зарубіжна література
Зоологія
Видавнича справа та поліграфія
Інвестиції
Інформатика
Історія
Історія техніки
Комунікації і зв'язок
Косметологія
Короткий зміст творів
Криміналістика
Кримінологія
Криптологія
Кулінарія
Культура і мистецтво
Культурологія
Логіка
Логістика
Маркетинг
Математика
Медицина, здоров'я
Медичні науки
Менеджмент
Металургія
Музика
Наука і техніка
Нарисна геометрія
Фільми онлайн
Педагогіка
Підприємництво
Промисловість, виробництво
Психологія
Психологія, педагогіка
Радіоелектроніка
Реклама
Релігія і міфологія
Риторика
Різне
Сексологія
Соціологія
Статистика
Страхування
Будівельні науки
Будівництво
Схемотехніка
Теорія організації
Теплотехніка
Технологія
Товарознавство
Транспорт
Туризм
Управління
Керуючі науки
Фізика
Фізкультура і спорт
Філософія
Фінансові науки
Фінанси
Фотографія
Хімія
Цифрові пристрої
Екологія
Економіка
Економіко-математичне моделювання
Економічна географія
Економічна теорія
Етика

8ref.com

© 8ref.com - українські реферати


енциклопедія  бефстроганов  рагу  оселедець  солянка