На головну

Сімейство чайкових - Біологія

Срібляста чайка

Сімейство чайкових

Дуже велика чайка. Самець крупніше самки. Довжина тіла 54-68 см., Розмах крил 125-155 см. Спина сріблясто-біла, кінці крил чорні з білими вершинами, решта оперення біле. Ноги жовті, у західно-європейського підвиду - червонуваті. Очі жовті, на потужному жовтому дзьобі червона пляма. Молоді майже повністю коричневі, з чорними кінцями крил. Кричить серією все більш прискорюються гнисавих гучних звуків - «кьяв, кьяв ...». Яйця 72,7х47,6 мм.

У південній половині Європи мешкає дуже близький вид - чайка-реготуха (раніше вважалася підвидом сріблястою чайки). Вона відрізняється сірувато-жовтими очима, червоним кільцем навколо очей і більш темною спиною. За невеликим винятком, всі великі чайки Європи (10 видів) збільшилися в числі, стали більш поширеними, підкорили навіть міста всередині материка.

Срібляста чайка не виняток. Вона традиційно селиться на морських узбережжях північній і західній частині Європи на великих болотах і дюнах біля озер. Все більш часто проникає в міста та їх околиці. Під час літніх кочівель сріблясту чайку і реготунів можна зустріти майже на будь-якому великому водоймі Європи. І в кожному приморському місті материка.

Зимує частково на місці або переміщається на узбережжя південної Азії. Гніздо на скелях, островах, купинах, дахах високих будинків. Селиться колоніями, іноді біля колоній інших чайкових.

Гніздо у вигляді невеликої ямки, вистеленої сухою травою. Кладки (2-4, частіше 3 яйця) з'являється в травні - червні. Насиживают обидві птиці 26-27 днів. Пташенята стають льотними віком 38-45 днів. У гнізда -агрессівна. До розмножити Ію приступає пізно, після 5 років життя, до цього кочує. На воді і на суші виявляє велику різноманітність способів полювання і кмітливість. Здобич ловить в повітрі, на траві, розкопує нори, виловлює під водою, збирає в сміттєвих баках, на лотках торговців і т.д. Комахи, риби, гризуни, падаль, пташенята і яйця птахів - основні об'єкти її раціону. Раковини молюсків, панцири крабів і морських їжаків розбиває, кидаючи їх з висоти на землю. Грабує чужі колонії і краде яйця і пташенят інших чайкових, качок, бакланів. Спритно дістає рибу з мереж з глибини до 50 см., Хоча пірнати не вміє.

В деяких країнах віднесена до списку шкідливих тварин, а в деяких - включена в національні Червоні книги.

Сиза чайка

Сімейство чайкових

Більший вид, ніж широко розповсюджена озерна чайка. Довжина тіла 38-46 см., Розмах крил до 130 см. Забарвлення схожа на сріблясту, але розміри менше, Ноги жовтувато-зелені, дзьоб без червоної плями. Молоді сіро-коричневі. Голос більш дзвінкий, ніж у сріблястій чайки, гостре крикливе «аг-аг-аг». Яйця 57х47 мм.

Населяет морські узбережжя, острови, а також внутрішньоконтинентальні озера, водосховища, річки, болота. Гніздиться зазвичай у спільних колоніях з іншими чайкових, рідше - одиночними парами.

Зимує на місцях розмноження, на південноєвропейських морях і в Перській затоці.

Гніздо в сухому місці. На обривах, скелях, на лузі, високих купинах, дахах будинків. Вистилання з трави. У повній кладці 3, зрідка 1 або 2 яйця. Насиживание починається в травні, і тривати 21-28 днів, беруть участь обидві птиці. Пташенята піднімаються на крило у віці 29-40 днів. До розмноження самці приступають через 2, а самки через 3 роки. Утворює постійні пари. Самець і самка з однієї пари часто зимують окремо, навесні зустрічаються на рідному гнізді, яке займає, якщо ніщо не завадить, все життя. Гніздо активно захищають. Наземних хижаків і людини атакують пікіруванням, криками і обливанням екскрементами. Тих прибулиці, які слабший і дурнішого, заклюють насмерть. Способи годівлі і набір кормів різноманітні. Збирає корм на березі, на воді, на поле і звалищах. Їдять комах, черв'яків, риб, жаб, гризунів. Відбирає корм у молодих чайок інших видів. У порівнянні з великими чайками, хижачить в колоніях мало. Охоче ??поїдає ягоди.

Чисельність в Європі збільшується, але ніде цей вид не є численним.

Озерна чайка

чайка сріблястий сизий озерний

Сімейство чайкових

Надзвичайно звичайна і найпоширеніша чайка, особливо на внутрішніх водах Європи. Розміри середні: довжина тіла 34-40 см., Розмах крил 85-110 см. Передній край крил білий (видно в польоті) їх кінці чорні. У шлюбному оперенні голова - шоколадно-бура; в решту рвемо року - біла з сірими «вушками». Ноги і дзьоб червоні. Молоді - сірі з коричневим кольором в різних частинах голови і тулуба. Голос - високе скрипуче «Кьярра-Кьярра», «Керр» і коротке «гне, як». Яйця 52х36,5 мм.

На озерну чайку схожа ченоголовая чайка, але у неї «шапочка» чорна і заходить на потилицю, але кінці крил білі. Чорноголова чайка не має стійкого ареалу, а періодично поселяється в різних місцях Європи, зазвичай в колоніях інших чайкових птахів.

Озерна чайка населяє узбережжя і острови континентальних водойм, річок, а також морські узбережжя. Іноді селиться в містах. Під час кочівель зустрічається на всіх водних і болотних місцепроживання, за винятком швидких гірських річок. Зимує частково на місцях гніздування, в південній смузі Європи і Азії, а також у Північній Африці.

Гніздиться колоніями на купинах або на піску; дуже рідко - на будівлях, в старих човнах, на низьких гілках дерев. На сирих і твердих поверхнях влаштовує підстилку з сухого листя місцевих рослин. Колонії можуть становити від декількох десятків до багатьох тисяч пар. Найбільша колонія відома в Нідерландах, в гирлі річки Шельди - 21000 пар. Активна цілодобово. У кладці три яйця, іноді два. Дві самки зрідка можуть відкласти в гніздо 4-5 яєць. Насиживание починається в квітні-травні. І тривати 22-24 дня. В 25-30 денному віці молоді починають літати. Дорослі утворюють постійні пари у віці 1-4 років і щороку повертаються на місця колоній. Колонії можуть існувати десятиліттям. Корм видобуває зазвичай на відкритій місцевості: луках, полях, пасовищах, водоймах. Активно відвідує звалища, ферми, міста. За кормом можуть літати за 70 км. від гнізда. Годуються пішки, на плаву, в польоті, в повітрі. Збирають корм і ночують у світлі вуличних ліхтарів. Поїдають самих різних безхребетних, рибу, гризунів, фрукти, насіння, харчові покидьки. Під захистом активних і досить агресивних озерних чайок в їх колонії гніздяться близько 2 десятків видів птахів.

Чисельність нерівномірна. У деяких країнах вона збільшується, а в інших (Швейцарія, Польща, Фінляндія) навпаки, знижується.

Чайка мала

Сімейство чайкових

Поширення. Північна Голландія, Данія, Південна Швеція, Південна Фінляндія. Від південного і східного узбереж Балтійського моря в схід до басейну річки Яни і озера Буйр -Нур в Монголії. У європейській частині Росії північна межа проходить приблизно по 50 паралелі. В Татарстані зустрічається на Куйбишевському і Нижньокамську водосховищах та їх притоках. Чисельність значно знизилася після утворення Куйбишевського і Нижньокамського водосховищ. В даний час в республіці гніздиться близько однієї тисячі пар.

Екологія і біологія. Гніздяться перелітний вид. Зустрічається з травня по серпень. Гніздиться по берегах річок, на узбережжі і островах водосховищ, як правило, колоніями. Кладка складається з 2-4 яєць. Харчується водними і наземними безхребетними, рибою.

Лімітуючим фактором. Забруднення водойм, випас худоби, фактор неспокою, коливання рівня води у водосховищі.

Заходи охорони. Даних про розведення немає. Необхідна організація ДПП в місцях гніздування.

© 8ref.com - українські реферати
8ref.com