На головну

 Християнське консультування - Релігія і міфологія

Зміст

Введення

1. Цілі консультування

2. Християнство і психологія. Вороги чи союзники

Висновок

Бібліографія

Введення

Коли християни починають відчувати радісне переживання, відчуваючи, що їх по-справжньому приймають, і вони починають куштувати можливості глибокого спілкування з Господом і один з одним, то часто відбувається наступне: довго і глибоко приховувані проблеми починають виходити на поверхню. Оточуючі їх віруючі, як правило, в цей момент за звичаєм дають якісь поради, можливо підбадьорюють, але ефект від цього може бути недовгим. Але ми повинні бути достатні у тому, щоб забезпечити альтернативні ресурси як, справлятися ефективно з цими проблемами всередині Тіла, де люди можуть отримати необхідне лікування. Консультування і життя в Теле не повинні розділятися. Майбутня робота полягає в тому, щоб розвивати модель біблійного консультування, яка може бути інтегрована в помісну церкву.

Консультування - це дисципліна, яка не схожа на такі професії, як стоматологія або медицина, залежні від зростаючої кількості технічних знань, що застосовуються на практиці добре підготовленим професіоналом.

Консультування в самій своїй суті скоріше є взаєминами між людьми, які не байдужі один до одного і виявляють турботу. Як і у випадку з більшістю концепцій, ми можемо помилятися, падати по одну або іншу сторону вузької платформи істини. Деякі наполягають на тому, що консультування - це тільки взаємини і нічого більше. Ми повинні бути обережні з таким підходом до справи. Існують технічні поняття психологічної динаміки і терапевтичних процедур, які дуже сильно збільшують ефективність консультування. Деякі "впадають в іншу крайність", наполягаючи на тому, що консультування - це наукове підприємство, що застосовує на практиці експериментально перевірені лабораторні істини для того, щоб модифікувати проблемна поведінка. Але коли ми замислюємося над тим, що людина - це особистісне творіння, яке зроблено за Божим образом і подобою, і наміром Бога є спілкування людини з Богом, тоді ми усвідомлюємо, що консультування, яке зміщує акцент з міжособистісних аспектів довіри, турботи та прийняття, не може бути.

1. Цілі консультування

Звичайна мета, настільки пристрасно бажана, в основному полягає в нас самих і виражається вона таким чином: "Мені хочеться відчувати себе добре" або "я хочу бути щасливий".

Потрібно відзначити, що немає нічого поганого або неправильного в тому, щоб хотіти бути щасливим. Але надмірна захопленість своїм особистим щастям може затьмарити наше розуміння біблійного шляху до глибокої і перебуває радості. Бог сказав нам, що "в Його правиці блаженство довіку". Якщо ми бажаємо цього блаженства, ми повинні зрозуміти, і дізнатися, що означає "бути в Божій правиці". Вищий пріоритет для багатьох з нас полягає не в тому, щоб стати схожими на Христа у всіх наших проблемах, але цим пріоритетом стає пошук щастя. Чудова істина полягає в тому, що, коли ми присвячуємо всю нашу енергію, всі наші сили того, щоб ставати такими, якими Христос хоче нас бачити, тоді Він наповнює нас невимовною радістю і миром, який далеко перевершує все те, що пропонує нам цей світ .

Індивідуальне людське щастя не є ні метою християнського життя, ні метою християнського консультування. Спроби знайти щастя в чомусь - це як спроби заснути. Поки ви своєю свідомістю і своїм прагненням намагаєтеся це вхопити, ви ніколи не досягнете цього. Павло сказав, що його прагненням (метою) було не стати щасливим, але в кожен момент догоджати Богові. Значить, наша первинна відповідальність полягає в тому, щоб догоджати Богу! У Посланні до Євреїв 13: 15-16 сказано, що віруючі - священики. Кожен з нас є священиком, і мають двояку функцію:

1) приносити жертву поклоніння Богові;

2) жертовно служити іншим людям.

Якщо я хочу в будь-який момент мого життя догоджати Богові, то перш за все мої думки повинні бути зайняті поклонінням і служінням.

Особисте щастя повинно розглядатися як похідне, але не як ціль. Похідні щастя чудесним чином доступні тим людям, чия мета полягає в тому, щоб догодити Богові в кожен момент життя.

2. Християнство і психологія. Вороги чи союзники

біблійний консультування віра психологія

Існує певна проблема інтеграції християнства та психології. Чи годиться в процесі просування розвитку християнської зрілості через консультування, брати що-небудь з мирської психологічної теорії і процедур?

Можливо, багато хто з особистих проблем, з якими люди приходять до консультантів, є зовсім не пов'язаними з духовними питаннями; в таких випадках не є цілі перейти і піднятися в якійсь мірі не відносяться до справи? Як ви будете розвивати послух і зростання характеру в комусь, хто скаржиться на те, що дуже сильно боїться змій, а його вся родина дуже любить пікніки на природі? Чи будете ви обговорювати його біблійні обов'язки по відношенню до сім'ї і призвете чи його йти на ці пікніки, незважаючи на страх, сподіваючись на Бога, на Його захист, на Його світ? Або ви будете використовувати техніку мирської поведінкової психології, яка більш-менш підтверджена документально? Деякі вважають, що проблема подібного роду подібна дірці у вашому зубі, яка вимагає того, щоб з нею попрацював кваліфікований зубний лікар.

Для християнського пацієнта система вірувань зубного лікаря щодо Господа набагато менш важлива, ніж його професійні навички. Чи є різні проблеми, які відчувають люди, насправді медичними або психологічними проблемами, з якими найкраще впорається професійний психолог? Або все - таки на якомусь рівні вони являють собою результат нерозуміння або неправильного, неадекватного розуміння духовної істини?

Ці питання важливі. Якщо психологія пропонує погляди і положення, які загострять наші навички консультування і збільшать нашу ефективність, ми хочемо знати їх. Якщо всі проблеми у своїй суті мають духовну основу, тоді ми не хочемо знехтувати необхідними ресурсами, доступними через Господа, роблячи неправильний наголос на психологічній теорії.

Є якийсь обсяг відкритої, явленої істини у формі пропозиції, цієї істини дотримуються всі євангельські християни і ця істина є бездоганним, безпомилковим і натхненним Божим Словом.

Є також безліч різної літератури, що представляє різні і часто суперечливі теорії і спостереження, які можна назвати мирської психологією. Отже, яке взаємини між двома сторонами?

Чотири види підходу до інтеграції:

1. Роздільні, але рівні.

Прихильники цього підходу вважають, що Писання має справу з духовними і теологічними проблемами, які включають в себе систему християнських вірувань і дій. Існує думка, що багато областей реальної турботи, такі, як медичні, зубні та психологічні розлади, випадають з області християнську відповідальність, і з цим повинні розбиратися кваліфіковані професіонали. Якщо у людини запалення легенів, відправте його до лікаря, а не до пастора. Якщо він хоче побудувати будинок, нехай він іде до архітектора і до виконавця робіт. Якщо у нього є гроші, які він хоче вигідно вкласти, тоді порекомендуйте йому фінансового консультанта.

Продовжуючи подібним чином, якщо у нього психологічні проблеми, якщо він розумово не здоровий, тоді поступите мудро і направте його до підготовленого професійного консультанта.

2. Салат асорті.

Слабкість першого підходу виправлена ??цим підходом. Є тенденція у християнських професіоналів - психологів. Прийняти наступний підхід до інтеграції: поєднати погляди і ресурси Письма з мудрістю психології, і з'явиться воістину ефективна і розвинена християнська психотерапія. Християнські інтеграціоністи схильні поставити на одну дошку дві дисципліни - теологію і психологію, визначити, де вони перетинаються, а потім змішати погляди з обох дисциплін разом.

Критична проблема з моделлю "Салат асорті" полягає в тому, що зміщується і забирається акцент з потреби в обережному і уважному відборі та відсіювання усяких мирських концепцій з точки зору християнських передумов і положень. Так як психологія ґрунтується на системі припущень, які різко суперечать Писанню, то модель, яка не приділяє достатньої уваги і не дозволяє піддати серйозному розгляду мирські концепції, відкриває двері до синтезу суперечливих ідей.

Біблія вважає, що існує абсолютна істина. Все, що суперечить істині, є брехнею. Письмо абсолютно відмовляється приймати усілякі концепції, які будь-яким чином не збігаються один з одним.

3. Нічого, крім ...

Третій підхід до інтеграції виглядає як надмірна реакція на перші два, правда, з благими намірами. Прихильники підходу "Нічого, крім ..." (вони включають і теологів, і психологів) акуратно справляються з проблемою інтеграції шляхом того, що повністю прибирають зі шляху психологію. Їх основний принцип проявляється так: нічого, крім благодаті; нічого, крім Христа; нічого, крім віри; нічого, крім Слова.

4. Пограбування Єгиптян.

Існує 4 підхід до інтеграції, які досягають необхідного балансу між бездумністю підходу "Салат асорті" і надмірною реакцією підходу "Нічого, крім ..,". Підхід "Салат асорті" правильно припускає, що мирська психологія має щось, що може запропонувати, але в цьому підході не завжди приділяється достатня увага можливим змішанням суперечливих передумов. Прихильники підходу "Нічого, крім ..," в свою чергу, вимагають, щоб кожен момент християнського консультування був повністю узгоджений з біблійним одкровенням, але викидають геть всю психологію, включаючи ті елементи, які є (можливо, випадково) збігаються з Писанням.

Християнин, який пограбував єгиптян в області мирської психології, уважно відсіваючи елементи, що суперечать його відданості одкровення Писання, буде більш підготовлений до консультування, ніж консультант - прихильник підходу "Салат асорті", який змішує концепції по мірі їх надходження. Або прихильник підходу "Нічого, крім ...", який відмовляється отримати користь з результатів мирських досліджень.

Висновок

Оскільки ефективне консультування вимагає наявності взаємин, турботи і розуміння людського функціонування, ми потребуємо, щоб знайти в наших місцевих церквах зрілих віруючих, виконаних любові Христа, яких потім нам необхідно навчити і підготувати, розвиваючи в них навички та підходи консультування.

Багато сучасних християни не можуть самостійно вирішити свої психологічні проблеми, їм потрібні помічники. Для одних таким помічником може бути пастор, для інших - батько, для третіх - близький друг, але іноді потрібна професійна допомога саме психолога і регулярна психотерапія протягом довгого часу ... Ось в таких випадках необхідний християнський психолог. Його відмінність від "нехристиянського" полягає в тому, що він по-іншому дивиться на пацієнта, використовує не суперечать біблійним канонам методи і техніки.

Кожен християнин покликаний служити для підбадьорення і допомоги іншим, особливо - своїм по вірі.

1. Підбадьорення - це одна зі сторін служіння консультування, яке доступне кожному християнину.

2. Пастори, старійшини та інші лідери церкви мають особливу можливість і відповідальність вчити біблійним принципам життя. Це є другим способом консультування.

3. Деякі потребують того, щоб їх спеціально готували для служіння консультування, яке включає в себе більш глибоке дослідження деяких складних проблем. Це - третій вид консультування.

Знання про те, як ми "дивно влаштовані", Слово Боже і дію Духа Святого можуть чудесним чином перетворити життя будь-якого християнина.

Бібліографія

1. Крабб Мл. Лоренс Дж. Ефективне біблійне консультування

2. Андерсон Н .; Майлендер Ч. Сімейне життя у Христі. 1999

3. Вестон О. Духовні дари. Richmond, 1998

4. Джордж Б. Класичне християнство. Казань, 1997

5. Мак-Дауел Д. Консультування молоді, 2006

6. Сейла Х. Рада за чашкою чаю. Кобрин, 1995

7. Хагс С. Друг в нужді. СПб. 1995

8. Едвальдс Е. Духовні наставники і терапія. СПб. 2004

© 8ref.com - українські реферати
8ref.com