трусики женские украина

На головну

Рене Декарт і Джордж Берклі - Філософія

Зміст

Введення. 2

1. Чи Існують речі?. 3

2. Бог як першопричина. 6

Висновок. 8

Список літератури.. 9

Введення

Рене Декарт і Джордж Берклі - представники філософії Нового часу. У цей час філософія випробовувала впливи матеріалістичних вчень, оскільки одне за іншим здійснювалися наукові відкриття в області природознавства. Одночасно філософська думка не втрачала віру в духовну субстанцію.

Декарт - родоначальник раціоналізму, що займався фізикою, механікою, математикою, був близький до матеріалізму, але він ототожнював матерію з протягом, або простором, і, крім того, як рушійна причина, творця і критерію істинності ввів в своє вчення Бога, таким чином, схиляючись більше до дуалізму.

Беркли - англійський філософ - відкидав яке-небудь існування матеріальної субстанції. Він вивчав теологію, в основу світу ставив духовну субстанцію - Бога. Беркли рішуче критикував матеріалізм. Він займався теорією богопознания, розробляв свій доказ буття Бога. Своє вчення він називав «имматериализмом».

1. Чи Існують речі?

У творі «Роздуму про першу філософію, в яких доводиться існування Бога і відмінність між людською душею і тілом» Декарт намагається відшукати критерій дійсного (реального) існування речей. Філософ починає з самого себе, доводить своє власне існування. Хід його міркувань полягає в наступному: я мислю, і було б абсурдним вважати, що процес мислення може відбуватися без суб'єкта мислення, тому я, безсумнівно, існую. «Звідки мені відомо, неначе, крім перерахованих, не існує інших речей, відносно яких не може бути ні найменшого сумніву? Адже я переконав себе в тому, що на світі нічого немає - ні неба, ні землі, ні думок, ні тіл; отже, мене самого також не існує? Однак коль скоро я себе в чомусь переконав, значить, я все ж існував?» (Р. Декарт, «що Роздумав про першу філософію, в яких доводиться існування Бога і відмінність між людською душею і тілом»). Ідея самого себе як речі мислячої представляється ясно і виразно. Те ж саме ми можемо сказати і об ідеї бога - вона представляється нам ясно і виразно, оскільки повинна бути довершена і нескінченна причина всього, а в цьому випадку мене самого. Що стосується речей, то вони, безсумнівно, реальні і наше знання про них істинно тільки в тому випадку, коли і їх ми представляємо, сприймаємо, розуміємо ясно і виразно. «Мені здається, можна встановити як загальне правило: істинне все те, що я сприймаю вельми ясно і виразно» (Р. Декарт, «що Роздумав про першу філософію, в яких доводиться існування Бога і відмінність між людською душею і тілом»). Таким чином, Декарт визнає існування речей, але критерієм істинності їх існування є ясне і виразне їх розуміння.

З точки зору Берклі, речі так само існують реально. Але якщо у Декарта, вони знаходяться поза нами, поза нашим розумом, розум лише - критерій, який вказує на те, чи дійсно та або інакша річ існує, то у Берклі ідеї існують тільки в сприйнятті. Якщо я бачу цю вишню, якщо я можу спробувати її на смак, відчути запах її квітів, то вона, безсумнівно, реально існує, але - в моєму сприйнятті. «Почуттєві речі тому не що інакше, як ті ж почуттєві якості або поєднання почуттєвих якостей», - визначає Берклі (Дж. Беркли, «Три розмови між Гиласом і Філонусом»). Якщо я не сприймаю річ в даний момент, то вона також існує, але в сприйнятті іншої людини, духовної істоти або Бога. Сама ж річ не має самостійного буття. Отже, на думку Берклі, річ існує тільки в сприйнятті її розумом людини, інших духовних істот і бога.

У якомусь значенні і Берклі, і Декарт ототожнюють відчуття з мисленням. Так у Берклі, як вже говорилося вище, речі існують тільки в сприйнятті, тобто в думці, в нашому мисленні, і, таким чином, відчуття, що викликається річчю, - це частина мислення, одне з способів мислення. Так і Декарт говорить, що «достовірно, що мені здається, неначе я бачу, чую і зігріваюся. Останнє не може бути помилковим, і це, власне, то, що іменується моїм відчуттям; причому взяте саме в цьому значенні відчуття є не що інакше, як мислення» (Р. Декарт, «Роздуми про першу філософію, в яких доводиться існування Бога і відмінність між людською душею і тілом»).

Стоїть, однак, відмітити, що в кінцевому результаті філософи приходять до різного висновку: Беркли заперечує реальне існування речей за цими відчуттям, Декарт же - навпаки - визнає. Він міркує: я відчуваю деякі речі, від яких обійдуть мої ідеї; оскільки ці ідеї приходять до мене крім моєї волі (без моєї згоди), то не можна заперечувати вплив на мене моїх почуттів; цей вплив повинен було виходити від якогось об'єкта. «Ідеї, що сприймаються почуттям, були набагато більш живими і виразними, так і до того ж в своєму роді більш виразними, ніж деякі з тих, що я сам, при всіх своїх пізнаннях і досвіді, міг той, що вимислив шляхом міркування або ж відшукати в своїй пам'яті як відбитки, ставало цілком очевидним, що ці ідеї не могли обійти від мене самого; таким чином, залишалася лише одна можливість - а саме що вони виходили від якихсь інших віщої» (Р. Декарт, «що Роздумав про першу філософію, в яких доводиться існування Бога і відмінність між людською душею і тілом»).

Обидва мислителі спираються на здатність мислення і ставлять під сумнів наші почуття. Але в кінцевому результаті, Декарт все ж визнає існування речей поза розумом, якщо вони представляються ясно і виразно. «Мені, принаймні, відомо, що матеріальні речі, оскільки вони являють собою об'єкт чистої математики, можуть існувати, - коли я сприймаю їх ясно і виразно» (Р. Декарт, «що Роздумав про першу філософію, в яких доводиться існування Бога і відмінність між людською душею і тілом»). Беркли ж, як вже говорилося вище, вважає, що речі не існують поза розумом, вони суть наші сприйняття.

Далі потрібно відмітити, що Декарт, будучи ще і математиком, багато в чому довіряє числам. Він визнає, що речі дійсно властиві первинні якості, такі як протяжність, величина, кількість і т.д. Математичні аксіоми істинні, ми можемо на них спиратися. «Тілесні речі існують. Правда, бути може, вони існують не цілком такими, якими сприймають їх мої почуття, оскільки таке почуттєве сприйняття у багатьох людей вельми туманне і смутне; однак в них, принаймні, міститься все те, що я осягаю ясно і виразно...». (Р. Декарт, «що Роздумав про першу філософію, в яких доводиться існування Бога і відмінність між людською душею і тілом»). Згідно з Декарту, речі матеріальні.

Беркли, на відміну від Декарта, не визнає існування матерії. Матерія - немисляча, пасивна субстанція, тому неможливо, щоб вона могла зробити які-небудь речі, і не тільки зробити; неможливо, щоб Бог використав матерію як знаряддя, як матеріал для створення з неї віщої, адже Бог досконалий і нескінченний, він не має потребу, таким чином, в посередникові і здатний творити речі безпосередньо. Беркли заперечує і існування первинних якостей. Вони нічим не відрізняються від повторних. Первинні якості не властиві речам, первинні якості - це наші відчуття, особливості сприйняття речі. «Адже різною по розмірах твариною і розміри навколишнього здаються різними, а одна і та ж річ не може бути одночасно величезною і маленькою... раз визнано, що протяг не має існування поза розумом, необхідно визнати те ж саме про рух, густину і тягарі, оскільки всі вони, очевидно, передбачають протяг», - говорить Берклі (Дж. Беркли, «Три розмови між Гиласом і Філонусом»), - тому первинні якості, як і повторні, існують тільки в уме.2. Бог як першопричина

Ми бачимо, що обидва філософи відштовхуються в своїх міркуваннях від процесу мислення і ідеї Бога. І у Берклі, і у Декарта Бог - це кінцева причина всього: і нас (мислячих істот), і речей. Беркли вважає, що почуттєвий мир, що сприймається нашим розумом, створений Богом. Декарт також говорить про Бога як про творця. Бог, згідно з Декарту, створив матерію.

Мислителі роблять спробу довести існування Бога.

Декарт говорить про те, що в нашому мисленні не може бути таких ідей речей, які б не існували насправді. Навіть якщо ми уявляємо кентавра, ти використовуємо реальний образ людини і коня, тобто уявний образ ми створюємо з реально існуючих речей. Отже, в нашому мисленні закладена ідея найбільш досконалої, нескінченної істоти. Ця істота є Бог. Дана ідея не могла виникнути з нізвідки, означає Бог дійсно існує. Можна передбачити, що ця ідея - ідея мене самого в розвитку, у вдосконаленні, але моя досконалість потенційно, а я мислю ідею Бога як актуально абсолютно істоти. Таким чином, ця ідея може відноситься тільки до Бога. При цьому, Декарт вважає, що не можна відділити суть Бога від його існування. У цьому випадку суть Бога не мислитися без існування Бога. Означає Бог дійсно існує. Такий доказ Бога у Декарта.

Беркли доводить існування Бога інакше. Він не говорить про те, що якщо в голові у нього є ідея Бога, то Бог існує. Беркли виходить з того, що почуттєві речі повинні якимсь чином існувати. Вони не матеріальні і тільки сприймаються нами. Беркли вважає, що повинна бути деяка душа, в якій і існують речі. Він міркує: «Достовірне те, що почуттєвий мир реально існує, так не можна сумніватися і в тому, що існує нескінченний всюдисущий дух, який його містить в собі і підтримує» (Дж. Беркли, «Три розмови між Гиласом і Філонусом»). Цей дух і є Бог.

Таким чином, у Берклі і Декарта рознятися докази буття Бога. Але висновок у філософів один: Бог існує і є причиною, творцем всіх речей. Крім того, у Декарта Бог виступає не тільки як творець, але і як критерій істинності: «Отже, я бачу, що вся достовірність і істинність знання залежить виключно від збагнення істинного Бога, так що раніше, ніж я його пізнав, я не міг мати ні про яку іншу річ довершеного знання» (Р. Декарт, «Роздуму про першу філософію, в яких доводиться існування Бога і відмінність між людською душею і тілом»).

Висновок

Отже, Декарт і Берклі відштовхуються від реального існування речей. Але у Берклі вони реальні тільки в сприйнятті, у Декарта ж речі матеріальні і існують поза розумом.

Декарт погоджується з Локком і іншими матеріалістами Нового часу в дійсному існуванні первинних якостей (величина, форма, протяг і інші). Суб'єктивні тільки повторні якості, ті якості, які ми отримуємо з безпосередньо з наших відчуттів (колір, запах, смак і інші). Беркли заперечує об'єктивність і первинних якостей. З його точки зору первинні якості також є суто нашими відчуттями.

Обидва філософи вважають, що першопричиною всіх речей є Бог. У Берклі всі речі виходять безпосередньо від Бога, вони не потребують матерії як посередника, оскільки Бог досконалий і нескінченний. У Декарта Бог також є творцем речей, але при цьому вони все ж матеріальні, протяженны.

Таким чином, у Декарта і Берклі ми знаходимо як загальні, так і розбіжності в філософських уявленнях.

Список літератури

1. Берклі Дж. Три розмови між Гиласом і Філонусом, мета яких [розмов] - для спростування скептиків і атеїстів ясно довести реальність і досконалість людського пізнання, нетілесна природа душі і безпосереднє Божественне Провидіння, а також розробити метод для того, щоб зробити науки більш простими, корисними і короткими.

2. Декарт Р. Размишленія про першу філософію, в яких доводиться існування Бога і відмінність між людською душею і тілом.

Авіація і космонавтика
Автоматизація та управління
Архітектура
Астрологія
Астрономія
Банківська справа
Безпека життєдіяльності
Біографії
Біологія
Біологія і хімія
Біржова справа
Ботаніка та сільське господарство
Валютні відносини
Ветеринарія
Військова кафедра
Географія
Геодезія
Геологія
Діловодство
Гроші та кредит
Природознавство
Журналістика
Зарубіжна література
Зоологія
Видавнича справа та поліграфія
Інвестиції
Інформатика
Історія
Історія техніки
Комунікації і зв'язок
Косметологія
Короткий зміст творів
Криміналістика
Кримінологія
Криптологія
Кулінарія
Культура і мистецтво
Культурологія
Логіка
Логістика
Маркетинг
Математика
Медицина, здоров'я
Медичні науки
Менеджмент
Металургія
Музика
Наука і техніка
Нарисна геометрія
Фільми онлайн
Педагогіка
Підприємництво
Промисловість, виробництво
Психологія
Психологія, педагогіка
Радіоелектроніка
Реклама
Релігія і міфологія
Риторика
Різне
Сексологія
Соціологія
Статистика
Страхування
Будівельні науки
Будівництво
Схемотехніка
Теорія організації
Теплотехніка
Технологія
Товарознавство
Транспорт
Туризм
Управління
Керуючі науки
Фізика
Фізкультура і спорт
Філософія
Фінансові науки
Фінанси
Фотографія
Хімія
Цифрові пристрої
Екологія
Економіка
Економіко-математичне моделювання
Економічна географія
Економічна теорія
Етика

8ref.com

© 8ref.com - українські реферати


енциклопедія  бефстроганов  рагу  оселедець  солянка