трусики женские украина

На головну

Боривітер звичайний - Біологія

МІНІСТЕРСТВО СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА РФ

ДАЛЕКОСХІДНИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КАФЕДРА БИОЛОГИИИ І ОХОТОВЕДЕНИЯ

КУРСОВА РОБОТА

Тема: «БІОЛОГІЯ БОРИВІТРУ»

Виконав:

Адаменко И.А.

студент 3 курсу МУЛ

Гр. 8225

Перевірив: Кононец Л.В.

Благовещенськ 2009р.

Вступ

Хижих птахів вважають володарями неба. Вони сильні, швидкі, спритні. У небі їм немає рівних. Дуже багато легенд і оповідей складено про цих прекрасних літунів, люди поклонялися ім. Навіть на гербі нашої великої країни присутній хижий птах - двоголовий орел.

Нехай соколів майже вчетверо менше, ніж ястребиний, але вони настільки красиві, стрімкі і сміливі, що саме за ними затвердилася слава символа володарів неба - пернатих хижаків. І тому невелика ця група по праву дала латинське ім'я всьому загону хижих птахів. Соколи мають відмітну ознаку - додатковий зубець по нижньому краю надклювья. Правда, щоб його розпізнати, птаха треба взяти в руки. Але для них, так і для нас куди краще, якщо соколів роздивлятися не в руках, а любуватися ними в їх рідній стихії - небі.

У моїй курсовій ми розглянь біологію одного представника загону денних хижих птахів - боривітер. Боривітер - один з самих цікавих видів соколів, їм цікавляться багато які орнітологи. У неї дуже цікавий спосіб висліджування своєї здобичі. Нечемна сама назва симпатичного цього птаха, висхідна до часів соколиного полювання. Пересвідчившись ніколи, що в зв'язку з непереборною пристрастю до мишей, ловчей птаха з неї виховати не вдасться, раздосадованные соколятники полічили цього хижака для мисливських справ «пустим» - так так і нарекли. Трохи краще за старорусское «трясулька», хоч і що підкреслює приметную особливість боривітру - тріпотіти в повітрі, але без найменшої шанобливості. Куди більш образне українське її ім'я - «боривiтер»: так і бачиться соколок, неначе в боротьбі з вітром завислий в повітрі.

Латинське ім'я боривітру - дзвінкий сокіл - красиво підкреслює колокольчиковый її голос, так і в самому його звучанні чується немов передзвін - tin-nun-culus. Проте, крім дзвінкого голосу, у боривітру немало достоїнств куди більш істотних. Головне з них - винищувальна її діяльність на полях. (№7.с.77-78)

Я постараюся скористатися знайденим мною матеріалом і описати цього представника пернатих.

БОРИВІТЕР (Falco tinnunculus) широко поширений і вельми корисний птах. Загальна довжина боривітру 31-38 см, довжина крила 23- 27,5 см, вагу 180-240 м. У дорослого самця боривітру тім'я сіре з вузькими чорними подовжніми плямами; спинна сторона цегельно-руда з каплевидными бурими плямами; махові темно-бурі, білуваті на внутрішніх опахалах; стернові сірі з білуватою вершинною каймою і широкою чорною предвершинной смугою; брюшная сторона охристая з бурими подовжніми отметинами. У дорослих самиць боривітру голова рыжевато-охристая з бурими рисками; спинна сторона руда з бурим поперечним малюнком; стернові рудуваті, часто з сірим нальотом, з поперечними бурими смугами. Молоді боривітри по забарвленню схожі на самиць, але на першорядних махових у них світлі каемки. Радужина темно-бура, дзьоб синюватий, чорніючий на кінці, восковица і ноги жовті, пазури чорні. Боривітер населяє ліси (крім глухих зімкнених масивів), лісостепи, парення, сади, міста, гори і пустелі. У нашій країні звичайний боривітер - перелітний птах. Відносно умов гніздування звичайний боривітер дуже невибагливий птах: вона гніздиться на скелях, по обривах, на деревах (також і в дуплах), в спорудах людини, в норах на землі. Власних гнізд боривітер не будує, нерідко займає споруди інших птахів, а якщо їх немає, обмежується пристроєм внутрішньої выстилки гнізда. Яєць в кладіння звичайно 4-5, іноді більше (до 8) або менше (3). Яйця охристые з ржаво-бурыми пестринами. Насиджування, в якому беруть участь обидва родителі, продовжується 28 днів, а через місяць після вилуплення або трохи пізніше за птенцы стають на крило. Виводки звичайного боривітру не розпадаються до відльоту. Боривітер харчується різноманітним кормом. На відміну від сапсанов і чеглоков звичайний боривітер бере здобич головним чином із землі. Высматривая здобич, боривітер на невеликій висоті часто "трясеться" в повітрі на місці (звідки одна з народних назв птаха у нас "трясучка"). Дрібні ссавці (головним чином гризуни), дрібні птахи (подлетки), ящірки і комахи - основні корми цього сокола. До групи боривітрів також відноситься підвид - степовий боривітер.(№11)

БОРИВІТЕР СТЕПОВИЙ (Falco naumanni) менше звичайного боривітру: загальна довжина 31-35 см, розмах крил 70-75 см, довжина крила 22- 25 див. У дорослого самця степового боривітру сизо-сіра голова, цегельно-руда спинна сторона, першорядна махова темно-бура з білим зубчатим малюнком на внутрішніх опахалах; стернові сірі з чорною предвершинной смугою; брюшная сторона охристо-рудувата з темно-бурими отметинами; що криють крила руді або сірі. Самиця степового боривітру схожа по забарвленню з самицею звичайного боривітру, але поперечний бурий малюнок на спині у неї вже. Молоді степові боривітри по забарвленню схожі з самицями. Радужина темно-бура, восковица і ноги жовті, пазури білувато-бурі. Поширений степовий боривітер в Південній Європі (в Середземномор'ї, на півночі до Угорщини і Австрії, на півдні Польщі), в Передній і Середній Азії, на схід до Монголії і Китаю. Степовий боривітер гніздиться в лісостепі, в невисоких горах, по сухих річкових долинах, в напівпустелі. Перелітний птах, зимуючий в Південній Азії і в Африці на півдню від Сахари. Розмноження у степового боривітру пізніше, що пов'язано з часом масової появи комах, що становлять основний корм степового боривітру. Гніздиться степовий боривітер частіше групами або колоніями, рідко окремими парами. Гнізда - серед скель, в розвалині, іноді в будівлях, в дуплах, в норах. Яйця строкаті, схожі по забарвленню з яйцями звичайного боривітру. У кладіння буває 4-5 (іноді 3 або 7) яєць. Насиджують обидва родителі, мабуть, 28 днів. Гнездовой період у степового боривітру триває дещо більше за місяць. Годується степовий боривітер комахами (головним чином саранчовыми, в меншій мірі бабками і жуками). Незначне місце в живленні степового боривітру займають інші безхребетні, а також ящірки, дрібні гризуни і дрібні птахи.(№12)

У видобутку боривітру переважають найважливіші сільськогосподарські шкідники: сірі полевки, миші, щури, молоді ховрахи і інші дрібні гризуни. Дуже точно її називають на південному заході України і в Словаччині - мишоловка. Полює боривітер невпинно, за день добуючи 12-15 полевок, а при великій кількості гризунів - до 28 звірятко. У такі роки гнізда бувають буквально завалені гризунами, яких птенцы не устигають поїдати. Оскільки по чисельності боривітер небагато чим поступається канюку, а в лісостепі перевершує його, роль цих хижаків в захисті урожаю від шкідників приблизно схожа. На півдні Західному Сибірі встановили, що кожна пара боривітрів надійно оберігає від ховрахів і інших гризунів 5-10 гектарів посівів. У північній частині Білорусії виявлене уповільнення наростання чисельності полевок від весни до літа на мисливських територіях боривітру в порівнянні з контрольними дільницями. На полях Черноземья, де збереглися зручні для гніздування дрібних соколів гайка, боривітри зберігають кожному господарству десяток-іншої тонн зерна за літо. Надбавка достатня, щоб відноситися до боривітру з належною шанобливістю. Для хлібного поля птах цей аж ніяк не «пуста», а, навпаки,- найкорисніша. У роки великі кількості гризунів вони складають до 60-90% раціону боривітри; в періоди недостачі цієї основної здобичі соколки перемикаються на інакші корми. Серед них - землерийки, ящірки, слетки дрібних птахів (частіше за все молоді шпаки, горобці, жайворонки, ковзани), саранчовые, жуки і... дощові черв'яки. Не раз на оранці відмічали боривітри, що безбоязно підбирають черв'яків після плуга. Одного разу в Англії протягом години боривітер старанно вибирав черв'яків, ледве чи не з-під лопати скопуючого землю садівника.

Заставали цих птахів і за заняттям зовсім для них непристойним- підбиранням харчових покидьків після пікніків. Відомі випадки, коли соколки викрадали дрібну рыбешку з рибальських човнів або навіть ловили її самостійно у поверхні води. У Швейцарії їх не без основи запідозрили в розоренні голубиних кладіння. У Англії одиночний боривітер днів 20 годувався тільки слизняками.

Висока інтенсивність хижацтва боривітру і тим самим її цінність для сільського господарства в якійсь мірі пов'язані із звичкою запасати їжу. На улюблену здобич нападає навіть ситий боривітер, приховуючи спійману звірятко про запас. Ця звичка краще вивчена у американського боривітру: в спеціальних дослідах птахи завжди ловили всіх мишей, що пускаються до них і полевок. Одного разу протягом години на вигляду американського боривітру, що сидів у дороги з проїжджаючої мимо машини викинули по черзі 20 білих мишей. Всі до єдиної були нею негайно спіймані, хоч з'їла вона тільки одну, а 19 сховала в траві і на стовпах. Запаси свої соколки не забувають, перевіряючи їх вечором того ж дня, на наступний ранок або, при мисливських невдачах, в подальші 2-3 дні (при дощах, наприклад). Частина, а іноді і більшість прихованих звірятко залишається, однак, не знайденими, і боривітри знову приймаються за полювання, що помітно збільшує прес їх хижацтва на популяції мишоподібний гризунів. Не позбавлені боривітру і грабіжницьких замашок: спостерігали, наприклад, як вони віднімали полевок у болотяних сов. (№7.)

Спосіб полювання боривітру. Своєрідні мисливські прийоми боривітру загальновідомі - повітряна «інспекція» території з частими зависаниями на висоті 10-15 метрів. Тріпочучого боривітер бачили багато які, а ось ефектний номер, коли соколок завмирає в повітрі, не ворухнувшись,- для спостерігача велика рідкість. При відповідному вітрі боривітер уміє так підібрати кут нахилу крил і розгорненого віялом хвоста, що зустрічний потік декілька секунд тримає її в повній нерухомості. Помітивши в траві щось їстівне, птах м'яко парашютирует вниз з розгорненими крилами, а в декількох метрах над землею складає їх за спиною і стрімко пірнає за здобиччю. Істини ради помітимо, що елегантний цей прийом - не єдиний в мисливському арсеналі боривітру, так і не самий удачливий: частка успішних кидків з повітря помітно менше, ніж при полюванні з присады. Тільки де ж знайти присаду посеред поля? Ось і доводиться розтрачувати енергію в безперервних трепетаниях над відкритими мисливськими угіддями.

Рідше за боривітер полюють по-ястребиний - в угін. Легше усього вони ловлять так слетков, але можуть наздогнати і дорослого птаха. У мисливському азарті, як і яструби, часом втрачають міру обережності.

Поширення боривітру. У нашій країні боривітер живе всюди, крім тундри і північних околиць тайги. Найкращі житла - лісостеп, долини великих рік, переліски і полезащитные смуги на півдні. Тут птахи гніздяться великими колоніями в декілька десятків пар. Суцільних лісів уникають і тому в північних частинах країни зустрічаються рідше.

У вологодской тайзі на 100 квадратних кілометрів гніздилися 1-3 пари боривітрів, схожа чисельність відмічена в лісах рязанской Мещери; помітна вище її велика кількість в розріджених лісах: в Естонії до 15 пар на цю ж площу, в пойме Середньої Волги біля 20, під Воронежем приблизно 30. Самі високі гнездовые концентрації враховані в лісостепі, де в невеликих колках або лісосмугах дрібні соколи живуть колоніями на відстані 60-100 метрів -гніздо від гнізда. Одні з самих щільних скупчень боривітрів в нашій країні - в системі Наурзумських борів на півночі Казахстану: в лісі «Терсек», наприклад, на площі біля 4 квадратних кілометрів гніздиться 50-70 пар. Схожа чисельність була виявлена в заплавних лісах на ріці Ілек, в дельті Волги, в насадженнях степового Заволжья і інших місцях. Унікальне поселення боривітрів і кобчиков сформувалося в паренні заповідника «Аскания-Нова» на півдні України - 300-350 пар дрібних соколков на квадратний кілометр Значення боривітру в сумарному населенні хижих птахів істотно міняється від півночі до півдня. У переліках пернатих хижаків північних районів нашої країни цей птах по чисельності відступає на скромні позиції в кінці першого - початку другого десятка видів. У центральному регіоні європейської частини Росії вона переміщається на третю-четверту сходинку, помітно поступаючись канюку і коршаку, але на рівних конкуруючи за «призове» місце з перепелятником, осоїдом і чеглоком. У південних районах боривітер упевнено виходить на перше місце по чисельності, домінуючи в острівних лісах і лісосмугах різного призначення.

Місця гніздування. Гніздиться на узліссях лісу, в гаях і перелісках, що чергуються з відкритими просторами - полями і лісовими полянами, лугами. Суцільних лісових масивів уникає. Листяним насадженням віддає перевагу хвойним. Чисельність боривітру в окремих районах рік від року міняється в залежності від стану кормової бази - популяцій мишоподібний гризунів. Наприклад, в районі Окського заповідника протягом трьох років вона змінювалася трикратно, а в лесостепных і степових районах розмах таких коливань ще більше. Ці зміни пов'язані з переміщеннями боривітрів в межах гнездового ареалу. У рік великі кількості полевок чисельність птахів, що приступили до розмноження в тому або інакшому районі обмежується тільки наявністю місць для гніздування (ще неспокоєм і переслідуванням людьми). При низькій чисельності гризунів або майже повній їх відсутності на гніздів'ї залишаються тільки старі особні, звиклі до даної території і тому схильні до консерватизму. У такі роки ним, прибуткова перейти на інші корми: комах, ящірок, птахів. Молодняк, виявивши по весні поганеньку кормежку, відправляється в пошуки місць більш ситних, переміщаючись іноді на сотні кілометрів, поки не осяде на гніздів'ї. Такий механізм синхронізації числа едоков з готівкою запасами їжі (навмисно викладений з спрощеннями) характерний і для деяких інших пернатих хищников-мышеедов (луней, зимняков, сов і інш.). У схемі альтернатива виглядає цілком резонно: хочеш мати звичну їжу - міняй місце проживання, подобається бути домосідом - умій пристосовуватися до різноманітної їжі.

Якщо до боривітру відносяться дбайливо, вона швидко звикає до людини і охоче селиться в садах, паренні, на міських будівлях. Висока густина цих птахів у великих масивах садів в Молдавії: пара доводиться на 5-7 гектарів.

У багатьох європейських містах боривітру - звичні мешканці парків, садів, бульварів. Густина їх популяції в лондонському Річмонд-парку - одна з самих високих в Англії. Зустрічаються боривітри і в наших містах, по околицях або у великому паренні, але рідко. Не завжди їх вдається там зберегти- в Ізмайловськом паренні Москви, наприклад, боривітри гніздилися тільки до 1970 року, а потім зникли, однак окремі пари живуть поблизу новобудов Ясеневий, біля Московського університету, у санаторію «Вузьке».

У містах гнізда цих птахів виявляли в самих різних місцях: на балконах і під карнизами, в нішах і трубах, на церквах і вежах. Приємно, що знаходяться аматори, що виставляють для них спеціальні ящики з піском. Така турбота з лихвою виправдовується видовищем соколиної сім'ї, що насиджує кладіння і що вирощує потомство. Знімки що гніздяться по балконах і підвіконнях боривітрів стали частою темою ілюстрованих зоологічних і природознавчих видань.

У природних умовах у боривітрів частенько виникають які-небудь труднощі з «житловим питанням». Як всім соколам, ним властиві утриманські, настрої - своїх гнізд не будують. Проте, твердження це вимагає деяких пояснень. Мова йде тільки про гнізда на деревах, оскільки в нішах, на обривах і будівлях боривітру щось гнездоподобное споруджують. У Ленінграде, Полтаві, Лондоні, Мюнхене і інших містах боривітрів нерідко помічали з прутиками і іншим будівельним матеріалом. Крім того, в публікаціях згадуються, хоч і рідко, випадки надбудови і ремонту боривітрами чужих гнізд. Мені будівельну діяльність соколів бачити не доводилося.

Свої житлові проблеми боривітру вирішують або мирними засоби, відшукуючи гнізда що є порожнім, або терплячий чекаючи їх звільнення після вильоту птенцов граків, ворон або сорок, або агресивними діями, безжалісно розоряючи зайняті гнізда і виганяючи їх господарів. Особливо часто такі сутички виникають між боривітрами і сороками. У радгоспних садах і лісосмугах Тамбовської області спостерігали, як при наявності безлічі вільних сорочьих гнізд боривітру чомусь настирливо розшукували гнізда зайняті, влаштовуючи бучливу сварку за володіння саме ними.

Незвичайну поведінку боривітрів спостерігали в «Аскании-Нова». Дефіцит гнізд породив там жорстоку конкуренцію дрібних соколков з граками. Як повідомили місцеві зоологи, під час відстрілу граків боривітри і кобчики не відлітали в паніці, як їм встановлено, а... збиралися на постріли, неначе побоюючись запізнитися з вселенням в гнізда, що звільняються. Адаптація прелюбопытнейшая, якщо, звісно, спостерігалися не випадкові збіги пострілів і переміщень соколков.

Оскільки боривітри займають гнізда готові, вибірковість відносно породи дерева, висоти і місць його розташування помічено не було. Гнізда знаходили на самої різній висоті - від 0,5 до 23 метрів від землі. Явну перевагу птаха надають тільки гніздам, спорудженим на щоглах электролиний, що протяглися через безлесные простори. Це явище відмічене в Середньому Пріамурье, Прікаспії і багатьох інших районах півдня нашої країни. Першопроходці тут (як й скрізь), звичайно ж, всюдисущі ворони. Але новий житловий фонд, що створюється ними з чималою для себе (і сільського господарства) користю активно освоюють дрібні соколи.

Нерідко боривітри гніздяться в дуплах дерев, всіляких пустотах старих стовбурів, серед каменів і в норах глинистих обривів (наприклад, у Амударьі). Охоче займають спеціальні гнездовые ящики - в Нідерландах і деяких інших країнах.

Як всі птахи, схильні до колоніальним гнездованиям, боривітри цілком терпимо відносяться до себе подібним навіть в безпосередній близькості від гнізда. У Англії відоме мирне мешкання двох пар цих птахів у воронячих гніздах на щоглі электролинии в 2,5 метри один від одного.

Мисливські території у боривітрів маленькі, 20-30 гектарів, від своїх гнізд вони рідко відлітають далі 300-400 метрів. Ніякої взаємної ворожості їх власників ми не спостерігали.

У кладіння боривітру 4-5 червонувато-бурих яєць, поцяткованих густим крапом і великими плямами. Насиджує практично тільки самиця, а самець регулярно носить їй корм. До початку кладіння він також обдаровує самицю добычей, після чого звичайно слідує прихильне запрошення до спаровування. У пари американських боривітрів в Канаді одного разу спостерігали курйозний випадок: самиця піймала полевку і принесла її... самцю. Той з хвилину похитнувся, але галантність взяла верх і даровану полевка церемонно була піднесена дружині.

Насиджування триває 27-29 днів. Симпатичні, але ненажерливі біленькі пуховички вимагають немало їжі - біля третини власної ваги щоденно. У хорошу погоду ним приносять по 2-3 полевки на птенца в день, а при затяжних дощах добре, якщо дістанеться один звірятко за добу. Приблизно через місяць птенцы вилітають, але ще 3-4 тижні виводок кочує в околицях гнізда, що підгодовується батьками. До вильоту доживають, як правило, 2-3, рідше за 4 птенца. Іноді на них нападає мошка і інші паразити, помітно знижуючи підсумкову выживаемость виводків.

Дорослі боривітри уміють дотепно позбуватися паразитів, купаючись... в мурашнику. Одного разу спостерігали, як боривітер делікатно брав мурашок дзьобом і запускав їх в оперення.

Боривітер - птах незвичайної кмітливості: швидко пристосовується до нової обстановки, звикає до людей, до техніки на полях. Безбоязненность птахів нерідко обертається користю для нас, дозволяючи залучати цю соколков на поля і в сади. Але може обернутися бідою для птахів, коль попадуться вони на очі людям злим і безсердечним. Сумно визнавати, але буває і так. Досі попадає боривітер під згубні постріли, хоч відрізнити її від яструбів легше легкого - ніхто з них тріпотіти в повітрі не уміє. Так ще крайня її довірливість до людини. Не треба боривітер вистежувати, підстерігати, доганяти. Побачив, підняв рушницю - і убив. Перешкодити зможе тільки совість...

У степах і пустелях Євразії мешкає степовий боривітер (F. naumanni). На північній межі свого ареалу зустрічається в лісостепі і по південних околицях лісу. Відрізнити її від звичайного боривітру нелегко - степова декілька дрібніше і з білими коготками. Деякі відмінності є і в образі життя. Для гніздування віддає перевагу самі різним укриттям: дупла, нори, купи каменів, розвалини, будови. Поселяються птахи скупченнями, нерідко разом із звичайним боривітром і кобчиком. (№7)

Хочу додати в курсову роботу дані з статті «Екологи звичайного боривітру в Верхньому Пріамурье» Панькина Н.С. В його роботі добре розписано час від відкладання яєць до появи і вильоту птенцов з гнізда. Його спостереження проводилися безпосередньо на території Амурської області.

Забарвлення яєць звичайного боривітру охристо-жовтаво-червонувате, з коричневими, коричнево-бурими і ржавчатыми плямами і крапинками, з окремими білими (вапняними) плямами. Загалом, яйця боривітру схожі на яйця чеглока і амурского кобчика. Хоч забарвлення яєць до кінця насиджування дещо світліє, все ж добре помітні кладіння світлої і більш темної варіації. З чотирьох кладіння половина була тим. но-забарвлених. Яйцекладка 4-5 яєць закінчується в 5-7 діб, тобто відкладання яєць відбувається в основному щодня.

Висота розташування займаного боривітром гнізда - від 3 до 25 м, частіше за 5-12 м, тобто на звичайній висоті розташування гнізд сорок і ворон. У садах і населених пунктах гнізда влаштовуються високо. Порода дерева не грає ролі (береза біла і чорна, осика, верби, тополя запашна, сосна і інш.). У безлесных районах Зейско-Буреинской рівнини боривітер займає гнізда сорок і ворон, що знаходяться на опорах високовольтних ліній і телеграфних стовпах. Гніздиться також на карнизах річкових обривів. Ніякого ремонту гнізд врановых боривітер не проводить, яйця відкладає на стару підстилку (часто і зовсім без такої).

Насиджує в основному самиця. З моменту откладки п'ятого яйця до появи першого птенца проходить 25-28 днів, а з початку кладіння - 29-32 (частіше за 30-31) діб. Лише в одному випадку останнє (п'ятий) пташеня выклюнулся на 33-34-е доби. Вихід 4-5 птенцов в одному гнізді відбувається за 2-5 (звичайно 2-3 дні), тобто досить дружно, що відмічається і в літературі (Осмоловська, 1939; Кучин, 1961). Кучин, наприклад, спостерігав випадок, коли за добу в одному гнізді вийшли відразу всі п'ять птенцов (Бие-Катуньокое міжріччя). У той же час в низов'я Сиру-Дарії інтервал між викльовувати птенцов становить 2-3 дні (Мамбетжумаев, 1967). Ми спостерігали наступний порядок вилуплення птенцов: 1-2 - в перший день, 1-2 - на другій, а п'ятий - на третій день. Іноді 1-2 птенца- в перший день, а до кінця другого дня -три інші. Дуже рідко вихід останнього птенца затягується до двох діб. У зв'язку з цим великої різниці в розвитку птенцов в одному гнізді звичайно немає. За 1-2 дні до проклевывания з яйця буває чутний писк птенца, хоч тріщин і отворів на шкаралупі не видно.

Вихід птенцов з яєць в Амурської області відмічається починаючи з третьої декади травня (ранні кладіння) по середину червня і рідко - в (кінці червня - початку липня (повторні кладіння замість загиблих). Так, в 1970 р. на Архарінської низовині перші птенцы боривітри відмічені 21 - 22, 23 - 24, 24 - 26 травня; другі -3, 9, 10 і 11 червня.

Гнізда птенцы покидають у віці 24-31 діб, частіше - на 25-27-е. Виліт - у другій і третій декадах червня і в першій половині липня (в 1970 р.- 18-20 червня і 10-11 липня).

Загибель птенцов. Одна кладіння загинула в зв'язку з сильним вітром, що повалив дерево. Ранні кладіння можуть бути знищені воронами і сороками. Причиною загибелі птенцов в одному випадку був великий подорлик, що відніс вилізлого з гнізда птенца (перед вильотом), а в іншому- 10-дневный птенец був, ймовірно, з'їдений своїми побратимами, оскільки в гнізді в цей день були виявлені залишки пуха і клапті шкіри птенца. Випадки каннібалізм відмічалися в малокормные роки (Кучин, 1965; Лабутин і інш., 1965),. однак в нашому прикладі птенцы були забезпечені достатньою кількістю корму, по розвитку майже не відрізнялися, і все ж один з них був з'їдений. При огляді гнізда в той день птенцы поводилися агресивно, були сильно збуджені. Слетки гинуть від пернатих і наземних хижаків, а також при сенокошении.

Порядок вильоту, а також поведінка птенцов і дорослих в цей час так. За 1-2 дні до вильоту спочатку один, а потім і інші починають вилізати з гнізда і підійматися на його дах (якщо це сорочье). Пташеня спочатку боїться, декілька разів «примеривается». Дорослі з криком підлітають до гнізда, потім летять у бік найближчих кущів. Нарешті пташеня зривається і летить по похилій, що супроводиться батьками. Деякий час опісля злітає другої, а молодші покидають гніздо до кінця дня або на другий-третій день. Більше за половину птенцов ледве пролітає 30-60 м від гнізда і падає в траву, де ховається дня 2-4, а потім підіймається на крило.

Протягом подальших 10-12 днів дорослі птахи турбуються, якщо з'являється людина в районі гнізда. Це свідчення того, що в траві присутні птенцы-слетки, що затаїлися (підтверджено перевіркою).

Щойно ті, що вийшли з яєць птенцы (полуобсохшие і обсохлі) важать 17,1-21 г, в середньому - 19,2 г; довжина крила - 15,8-18 (16,6 мм), цевки - 12,6-13,5 (13,1 мм); довжина дзьоба - 9,4-10 (9,7 мм), довжина дзьоба від восковицы - 6,6-8 (7,2 мм). Вага добових птенцов - 17,5-23 г, в середньому - 21 г.() На треті доби пух світліє, основи пазурів сіріють, вага досягає 38,5-41,5, в середньому - 40 /г, крило - 22,2-22,5 мм (22,3 мм), цеака-19-20 (19,5 мм), Несшлодотворенние яйця (;по 4 кладіння) становили 10%, загиблі - 35%, загиблі кладіння - 25%.

У трьох гніздах выклюнулось 80% птенцов (від числа відкладених яєць), вилетіло з гнізд 83,3%, а смертність (від числа выклюнувшихся) становила 16,7%. У середньому на пару боривітрів доводиться 3,3 птенца. Причини загибелі окремих яєць в кладіння залишилися ' невідомими. Найвірогідніше дзьоб-11 мм, від восковины - 8,2 мм. У ' чотириденних птенцов темніють дільниці шкіри на спині, плечах, шиї, боках. П'ятиденні птенцы важать 53-55 г; «крило -23,5-26,5 мм, цівка - 22-23,4 мм, дзьоб- 12-12,5 мм, а від восковицы - 8,8-9,3 мм. Закладаються пеньки під шкірою спини, на крилах.

На 6-7-е доби - початок зміни першого пухового вбрання на другій. З цього віку птенцы починають боятися спостерігача. Друге. пуховой вбрання - серовато-охристого кольору - добре виражений у 9-1.0-доевных птенцов. Пазури у. них сірі. Пеньки махових -6,5-9. мм. У віці 9 діб важать 130-140 г; крило - 46-48-49 мм, цівка -34,1 - 34,3, дзьоб- 14,5-' 14,9, довжина ' дзьоба від восковицы - 10,6- 11 -мм, пеньки стернових - 3 мм. На 11-е доби зникає яйцевой «зуб»; з'являються пензлики стернових і махових (відповідно 2 і 0,2 мм), а загальна довжина стернових - 8-11 мм, махових-13,3-14 мм. Двотижневі птенцы Дратують-180- 200 г; крило -75-80 мм, цівка - 39-39,7, дзьоб-16- 16,1 (11,2-11,5 М'М - від восковицы). Довжина стернових - 30- 33, їх пензликів - 6-8 мм; махові - 33-35 мм, їх пензлики- 4-8 мм. Розкриваються охристо-коричнюватий пензлики(опахала) на спині, шиї, крилах. Пазури чорні. До 20-дневиого віку відбувається інтенсивне розкриття опахал оперення спини, боків, крил, що криють вуха, голови, надхвостья. Зберігається багато сірого пуха, особливо на нижній стороні тіла.

Вага 17-денних птенцов (мал. 3) - 260-280 г; їх крило- 108-118 мм, цівка - 40'-40,8, довжина дзьоба - 18 мм (від восковицы-12 мм). Стернові - 52-65, їх опахала - 20- 30 мм. Довжина махових - 62-70, їх опахал - 20-30 мм. Вага. на 20-е доби досягає 290-310 г; довжина крила - 135 мм, цевки - 41-43, дзьоба-18,1 -19 (від восковицы - 12,7-13 мм). Стернові - 65-76, їх опахала -40-50 мм.

Птенцы перед вильотом і слетки у віці 24- 27 діб оперені добре. Верх тіла коричнюватий, з бурово-чорним поперечним малюнкам. Кінці махових сіро-чорні. Стернові з поперечним малюнком, перед вершиною темна широка смуга. Груди охристая, черевце і подхвостье светло-охристые, майже білі. На черевці подовжні буро-черноватые пестрины. Подкрылья світлі, з поперечним сіро-чорним малюнком. На голові і черевці - залишки пуха.

Вага 24-денних - від 225 до 310 г, в середньому 266 р. Кры- ло- 155-168 (163 мм), цівка -40-43 (40,9 мм), довжина дзьоба- 16-18 (16,9 imm), від восковицы- 12,3-14 (13 мм). Стернові в середньому - 94,2, їх опахала - 58,7 мм. Махові - в середньому 112 мм, їх опахала - 70 мм.

На 26-27-е доби птенцы важать 260 г, крило- 168- 175-мм, цівка - 41,2-41,5 мм, дзьоб - 17,6-18,1, а його довжина від воюковицы - 12,7-13,4 мм. Стернові-102-ПО, їх опахала - 67-73 мм. Першорядні махові- 120-140, їх опахала - 80-90 мм.

Найбільш інтенсивним наростання ваги і розмірів окремих частин тіла буває до двотижневого віку.

Поведінка птенцов з віком також змінюється. У перші доби вони дуже слабі, лежать. У віці 2-4 діб ще не бояться спостерігача і іноді навіть випрошують корм. Зачаїти, відсунення від спостерігача, розкриття дзьоба в страху відмічається з 5-6-денного віку, а двотижневі і старше обороняються дзьобом, лапами, кричать. У крайньому випадку перекидаються на бік і на спину, як і багато які інші хижі птахи. Спостерігаються і індивідуальні відмінності в поведінці птенцов: одні з них обороняються активно, а інші - затаюються, хоч частіше переважає перше. Поведінка дорослих при обстеженні гнізд з яйцями і птенцами схожа. Самиця з криком налітає на людину, що влізає на дерево, де розташоване гніздо. Невдовзі до неї приєднується самець. Найбільший неспокій виявляє самиця, особливо якщо в гнізді птенцы. Однак випадків нападу на людину не відмічено, звичайно птахи невдовзі сідають на дерева і стежать за спостерігачем. Поведінка у різних пар неоднотипна: одні виявляють більший неспокій, інші - менше.

Активні боривітри з 4 до 21 години (до заходу сонця). Різниці в активності у гнізд з 5-7-денними птенцами і птенцами 1за 3-5 днів до вильоту не виявлено, однак при молодших птенцах би ранкові, години самиця більше знаходиться в гнізді і відлучається на менш тривалий час. Більше часу проводить самиця в гнізді в непогідну погоду, в ранкові години і при молодших птенцах. Тривалість перебування самиці в гнізді при старших птенцах - від 1-5 до 16-26 мін., частіше за 1-5 мін., а при годівлі - 3-5 мін.; при молодших птенцах - відповідно від 1-3 до 12-43 (частіше за 3-10) і 3-10 мін.

При обігріванні птенцов час перебування самиці в гнізді зростає: при старших птенцах (19-22-денних) - максимум 24-26 мін., при 5-7-денних - 38-43 (один раз - 61) мін. Обігрівання молодших птенцов частіше триває 20-30 мін., відсутній на гнізді самиця в ранкові години біля 1 мін., вдень - 7-16 мін. (від 1 до 51-60); при старших птенцах - від 1 до 30 (частіше за 5-18) мін., причому після повернення вона часто і не влітає в гніздо, а сідає рядом на суховершинное дерево. Вылет-прилет до гнізда - через кожні 1-35 мін., в середньому - через 7-25 мін., причому самиця часто відразу ж повертається*, в денні години-через 2-55 -мін. (в середньому 7-35).

Самиця далі 300 м не відлітає, постійно повертається, «контролюючи» гніздо. Це відмічене на обох гніздах з птенцами різного віку. Загальне число прилетов дорослих до гнізда в світлий час діб за кожну годину становило 2-3 (дуже рідке 1-4). Це торкалося обох пар. Однак найбільш активно полюють боривітри з 4 до 11.30-12 година. і з 16-17 до 19-20 година. До полудня в гніздо приноситься 5-8 жертв (хребетних), а пополудні - лише 2-4. Така норма встановлена добовими спостереженнями за двома гніздами 12, 13 і 16 червня.

Більше великого корму добує самець, самиця забирає у нього здобич. При цьому спостерігається своєрідний «церемоніал»: самиця з криком вилітає назустріч самцю, згорбившись, скуйовдивши оперення верху тіла і приопустив крила; птахи сідають де-небудь на пень або валежину, а через деякий час самиця підлітає до гнізда. Зустріч може статися у гнізда і на відстані до 100 м від нього, але частіше - в 20-50 im. Якщо самиця відсутня, самець залітає в гніздо, потім летить до дерева. Звичайно відразу після цього з'являється самиця, і починається «церемоніал» передачі здобичі. Коли самиця в гнізді, самець також влітає в гніздо, потім відлітає, залишивши їй здобич. При добуванні і. приносе дрібних; беспозвоночных тваринних «церемоніалу» передачі не буває, і обидва партнери в рівній мірі годують птенцов. Велика здобич приносилася через 7, 11, 15, 26, 27, 28, 40, 55, 70, 86 мін. і 3 година. 26 мін. (не вважаючи перерви між 12-16 годинами).

У віці 10-15 днів птенцы починають брати корм, лежачий в гнізді. Мисливська дільниця боривітру - луги, вершини распадков, околиці полів, заболочених низин, дільниці річкових долин, поклади, посіви сільськогосподарських культур, розташовані в радіусі 500-800 м від гнізда. Птахи охоче відвідують посіви, оскільки до липня вони низкорослы, і, отже, доступні і гризуни. Рідко боривітер відлітає за 2-4 км від гнізда. При полюванні облітає територію із зупинками - «трушенням» або. караулит жертву з спостережливого пункту. Були випадки, коли. пустельга кидалася в погоню за «піднятими перепелами. Комах ловить як в повітрі, так і на землі, може об'їдати їх на літу подібно кобчику і чеглоку.

У гнездовой період в живленні східного боривітру відмічені: в Забайкалье - монгольське, уйгурская і узкочерепная полевки, миша-малятко, малий жайворонок, вівсянки, живородящі ящірки, комахи - -головним чином» саранчовые, кобылки, коники, жуки-вусані т; в Центральної Якутії - мишоподібний гризуни, ховрахи, горобині птахи і рідше - комахи; в Примор'я- мишоподібний гризуни, великі комахи (кобылки, медведки) і рідко дрібні горобині птахи відкритого ландшафту.

Як здобич у боривітру в Верхньому Пріамурье нами відмічені: велика, уйгурская, узкочерепная, червоно-сіра і червона полевки, миші - польові, азіатська лісовий, миша-малятко, сірий щур, даурский хомячок, бурундук, з хижих - солонгой, з комахоїдних - землеройки-бурозубки, з птиц-дубровник і сивоголова вівсянка, сірий шпак, горобець польовий, дрімлюга, німий перепел, з комах - прямокрылые (кобылки, коники, саранчовые), жуки (жужелицы, вусані, слоники, мертвоеды), медведки і чешуекрылые. Сибірська жаба відмічена усього раз. У гнездовом живленні переважають мишоподібний гризуни- 76-100%, з них на частку великих полевок доводиться від 19 до 83% (по спостереженнях у різних гнізд); польова миша становить 11-24%, даурский хомячок- 5- 12% - Сірий щур, миша-малятко, червоно-сіра полевка і бурундук зустрічаються одинично або рідко - від 1 до 3%; рідкі і землерийки- 4-9%. Частка участі птахів-46- 61%, причому в основному це горобині, з яких тільки дубровник становить 40-56%. Шпаки, дрімлюга, перепел, а також жаби зустрічаються одинично. Птахи отлавливались в. основному молоді, а у дубровника - самці. Встречаемость комах в погадках і залишках корму в гніздах досягала в 1970 р. 3-12%.

За добу 4 птенцам приноситься 5-12 хребетних і декілька комах. У ваговому вираженні добовий раціон виводка становить 198-309 г (кричи розрахунках вага комах не приймався до уваги в зв'язку з їх нечисленністю в кормі боривітру), що відповідає вазі жертв, що приносяться за день. На одного птенца в доби в середньому доводиться 49,5-77,2 г (без поправок вагою що викидаються або поедаемых дорослими частин жертв). Це відповідає вазі 1 - 3 (частіше двох) примірників жертв. У 1 погадке також виявлялися залишки 1-4 (частіше двох) жертв. Погадки залишаються в гнізді, рідше скидаються на землю. Їх розміри досягають до 1-2,5X4 см, частіше - 0,8 X3 див.

У осінньо-зимово-ранневесенний періоди в раціоні боривітру переважають також гризуни (76-100% зустрічей), а птахи рідкі (1-2%); їх встречаемость збільшується в окремих районах до 32%, особливо з другої половини травня, коли спостерігається масовий проліт дрібних горобиних (дубровник). Встречаемость комах зростає в кормах в серпні-вересні до 31%.

Розміри погадок (за винятком зимових) великі - до 4-6,5XU8-2,5 см, в середньому 4Xil, 5-2 см; в однієї погадке- від 1 до 3-6 (частіше за 2-3) примірника жертв (гризуни). (№10)

Велика частина вище приведених даних належить Н.С. Панькину.

Висновки

З курсової ми можемо зробити висновки:

вона численна, це дозволяє провести багатьом вченим і просто натуралістам свої спостереження за нею;

вона приносить користь сільському господарству, поїдаючи комах-шкідників;

у неї дуже цікавий спосіб полювання, що говорить про її складну поведінку;

боривітер використовую як ловчей птах, вона може полювати на голубів.

Вона прекрасний птах, їй можна захоплюватися нескінченно. Я люблю спостерігати, як полює боривітер. Це чудове видовище.

Література

1. Бурский О. В., Вахрушев А. А. Фауна і населення птахів енисейской південної тайги // Тваринний світ енисейской тайги і лесотундры і природна зональность. М.: Наука, 1983. С. 106-167.

2. Равкин Е. С., Глейх И. И., Черников О. А. Численность і розподіл птахів подтаежных лісів Середнього Сибіру (басейн р. Пойми) // Матеріали по фауні Середньому Сибіру і прилежащих районів Монголії. М., 1987-1988. С. 81-96.

3. Реймерс Н. Ф. Птіци і ссавці південної тайги Середнього Сибіру. М.; Л.: Наука, 1966. 420 з.

4. Рогачева Э.В. Птіци Середнього Сибіру. М.: Наука, 1988. С. 60.

5. Сыроечковский Е. Е. Новие матеріали по орнитофауне Середньому Сибіру (басейн Подкаменной Тунгуськи) // Вчений. зап. Краснояр. гос. пед. ин-та. 1959. Т. 15. С. 225-239.

6. Сыроечковский Е.Е., Рогачева Э.В. Жівотний мир Красноярського краю. Красноярськ: Кн. изд-у, 1980.

7. Галушин В.М. «Хижі птахи лісу», Ізд. «Лісова промисловість». М.:1980. з. 77- 86.

8. Амурская область. Досвід енциклопедичного словника. // Хабаровское книжкове видавництво. 1989. - з. 308

9. Життя тварин. Тому 5. // Ізд. «Освіта». М.: 1970. - с.195-196.

10. Амурский краєзнавець. «Екологія звичайного боривітру в Верхньому Пріамурье», Панькин Н.С. з. 179-193.

11. http://kungrad.com/

12. www.aggregateria.com

Авіація і космонавтика
Автоматизація та управління
Архітектура
Астрологія
Астрономія
Банківська справа
Безпека життєдіяльності
Біографії
Біологія
Біологія і хімія
Біржова справа
Ботаніка та сільське господарство
Валютні відносини
Ветеринарія
Військова кафедра
Географія
Геодезія
Геологія
Діловодство
Гроші та кредит
Природознавство
Журналістика
Зарубіжна література
Зоологія
Видавнича справа та поліграфія
Інвестиції
Інформатика
Історія
Історія техніки
Комунікації і зв'язок
Косметологія
Короткий зміст творів
Криміналістика
Кримінологія
Криптологія
Кулінарія
Культура і мистецтво
Культурологія
Логіка
Логістика
Маркетинг
Математика
Медицина, здоров'я
Медичні науки
Менеджмент
Металургія
Музика
Наука і техніка
Нарисна геометрія
Фільми онлайн
Педагогіка
Підприємництво
Промисловість, виробництво
Психологія
Психологія, педагогіка
Радіоелектроніка
Реклама
Релігія і міфологія
Риторика
Різне
Сексологія
Соціологія
Статистика
Страхування
Будівельні науки
Будівництво
Схемотехніка
Теорія організації
Теплотехніка
Технологія
Товарознавство
Транспорт
Туризм
Управління
Керуючі науки
Фізика
Фізкультура і спорт
Філософія
Фінансові науки
Фінанси
Фотографія
Хімія
Цифрові пристрої
Екологія
Економіка
Економіко-математичне моделювання
Економічна географія
Економічна теорія
Етика

8ref.com

© 8ref.com - українські реферати


енциклопедія  бефстроганов  рагу  оселедець  солянка